Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | GM407.1B | Et Tesisi Kuruluş ve Organizasyonu | Seçmeli | 4 | 7 | 4 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Et bilimi, et üretimi, etlerin sınıflandırılması ve karkas parçalama sistemleri, etin histolojik özellikleri, etin fiziksel ve fiziko-kimyasal özellikleri, etin mikrobiyolojik özelliklerinin öğrenilmesi amaçlanmıştır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Doç.Dr. Aybike KAMİLOĞLU |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Et işletmeleri ile ilgili temel kavramları açıklayabilir. | 2 | Et tesislerinin ülkemizdeki durumunu açıklayabilir | 3 | Kesimhane, et muhafaza ve işleme ünitelerinin tasarımlarını yapabilir ve planları çizebilir. | 4 | Mezbaha, kombina, mamul madde üretim ve muhafaza tesislerinde kullanılan alet ve ekipmanlarda bulunması gereken teknik özellikleri açıklayabilir | 5 | Et ürünleri işleme üniteleri ile ilgili temel kavram ve ifadeleri açıklayabilir | 6 | Kırmızı ve kanatlı et ve et ürünleri üretim tesislerinin çalışma ve denetleme usul ve esaslarını açıklayabilir |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Et üretim ve tüketim paramereleri,Et Biliminin önemi, Etin histolojik özellikleri, Etin fiziksel ve kimyasal özellikleri, Kesimden sonra ette meydana gelen değişiklikler, Et endüstrisinde kullanılan temel işlemler. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Et üretim ve tüketim paramereleri | | | 2 | Et Bilimine giriş | | | 3 | Etin histolojik özellikleri | | | 4 | Etin fiziksel ve kimyasal özellikleri | | | 5 | Etin fiziksel ve kimyasal özellikleri | | | 6 | Etin mikrobiyolojik özellikleri | | | 7 | Etin mikrobiyolojik özellikleri | | | 8 | Arasınav | | | 9 | Kesimden sonra ette meydana gelen değişiklikler | | | 10 | Kesimden sonra ette meydana gelen değişiklikler | | | 11 | Et endüstrisinde kullanılan temel işlemler | | | 12 | Et endüstrisinde kullanılan temel işlemler | | | 13 | Et endüstrisinde kullanılan temel işlemler | | | 14 | Dersin kısaca genel tekrarı ve tartışma | | | 15 | Dersin kısaca genel tekrarı ve tartışma | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Aydın Öztan,2003. Et Bilimi ve Teknolojisi 4. baskı, TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Yayınları Kitaplar Serisi Yayın no 1., Ankara |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Bireysel Çalışma | 14 | 1 | 14 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 3 | 10 | 30 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 4 | 10 | 40 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 1 | 2 | 2 | 1 | 2 | 1 | ÖÇ2 | 2 | 1 | 1 | 2 | 1 | 2 | ÖÇ3 | 2 | 1 | 1 | 2 | 1 | 2 | ÖÇ4 | 1 | 1 | 2 | 1 | 2 | 1 | ÖÇ5 | 1 | 2 | 1 | 1 | 1 | 2 | ÖÇ6 | 1 | 2 | 1 | 1 | 1 | 1 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|