Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | GM405.1B | Süt Yan Ürünler Teknolojisi | Seçmeli | 4 | 7 | 4 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Süt ve Yan Ürünleri Teknolojisi Dersi, memeli canlıların doğumundan itibaren vazgeçilmez besin maddesi olan sütün taze, sağlıklı ve hijyenik şekilde tüketiciye ulaştırılması sütün peynir, yoğurt, tereyağı vb. diğer süt ürünlerine ve süt yan ürünlerine işlenebilmesinin sağlanması için gerekli bilgilerin aktarılmasını amaçlamaktadır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Dr. Öğr. Üyesi Emin MERCAN |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Öğrenciler peyniraltı suyunun değerlendirilme alanlarını öğreneceklerdir. | 2 | Peyniraltı suyundan laktozun saflaştırılmasını öğrendiler. | 3 | Kazein ve kazeinatların üretim tekniğini öğrendiler. | 4 | Yağsız sütten ko-presipitat üretimini öğrendiler. | 5 | Süt proteinlerinin özelliklerini öğrendiler | 6 | Süt proteinlerinin beslenmedeki önemini öğrendiler. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Süt ile ilgili genel bilgiler, Süt ve Süt Ürünlerinin Kalite Kontrolü, Süt Ürünleri İşleme Teknolojileri, Süt Endüstrisinde Yararlı Mikroorganizmalar, Süt Endüstrisinde Bozulmalara Neden Olan ve Patojen Mikroorganizmalar, Süt Ürünlerinde Fiziksel Analizler, Süt Ürünlerinde Kimyasal Analizler,Süt Ürünlerinde Duyusal AnalizlerSüt Ürünlerinde Mikrobiyolojik Analizler, Süt ve Ürünlerinde Yasal Düzenlemeler |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Süt ile ilgili genel bilgiler | | | 2 | Süt ve Süt Ürünlerinin Kalite Kontrolü | | | 3 | Süt Ürünleri İşleme Teknolojileri | | | 4 | Süt Ürünleri İşleme Teknolojileri | | | 5 | Süt Ürünleri İşleme Teknolojileri | | | 6 | Süt Endüstrisinde Yararlı Mikroorganizmalar | | | 7 | Süt Endüstrisinde Bozulmalara Neden Olan ve Patojen Mikroorganizmalar | | | 8 | Ara Sınav | | | 9 | Süt Ürünlerinde Fiziksel Analizler | | | 10 | Süt Ürünlerinde Kimyasal Analizler | | | 11 | Süt Ürünlerinde Duyusal Analizler | | | 12 | Süt Ürünlerinde Mikrobiyolojik Analizler | | | 13 | Teknik Gezi | | | 14 | Süt ve Ürünlerinde Yasal Düzenlemeler | | | 15 | Genel Değerlendirme | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Süt Teknolojisi-Prof.Dr.Mustafa Metin |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 8 | 8 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 12 | 12 |
Okuma | 14 | 2 | 28 |
Ev Ödevi | 10 | 4 | 40 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 4 | 4 | 5 | 5 | 4 | 4 | ÖÇ2 | 4 | 3 | 4 | 3 | 3 | 3 | ÖÇ3 | 4 | 4 | 5 | 4 | 3 | 4 | ÖÇ4 | 4 | 2 | 3 | 4 | 3 | 4 | ÖÇ5 | 4 | 3 | 4 | 4 | 4 | 5 | ÖÇ6 | 3 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|