BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
GM403.1BGıda Katkı MaddeleriSeçmeli474
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Gıda katkı maddelerinin genel özellikleri, toksikolojik değerlendirmeleri, sınıfları, gıdalarda kullanım alanları ve yasal düzenlemeleri konusunda ve gıda sanayisinde gıda katkı maddeleri konusunda öğrencilerin bilgilendirilmesini sağlamak
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Emin MERCAN
Öğrenme Çıktıları
1Gıda katkı maddelerinin hayatımızdaki ve gıda mühendisliği alanındaki önemini açıklar.
2Temel Gıda katkı maddelerini mühendislik alanına uygular.
3Gıda katkı maddelerinin temel tanımlarını ve kavramlarını öğretir.
4Gıda katkı maddeleri yönünden gerekli bilgileri öğrencilere verir.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Gıda katkı maddelerinin tanımı Kullanım amaçları Etki mekanizmaları Gıdalarda kullanım alanları ve katılma şekilleri Gıda katkı maddeleri ile ilgili yasal düzenlemeler ve toksikolojik değerlendirmeler, Sınıflandırılmaları,E-kodları Antioksidanlar Asit düzenleyiciler Emülgatörler Gamlar Koruyucular Renklendiriciler Tatlandırıcılar Şelat ajanları Lezzet vericiler…vs) Gıda katkı maddelerinin analiz yöntemleri
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1 Gıda katkı maddelerinin tanımı, kullanım amaçları, etki mekanizmaları, fonksiyonları
2Gıda katkı maddeleri ile ilgili yasal düzenlemeler ve toksikolojik değerlendirmeler
3Gıda katkı maddelerinin gıdalarda kullanım alanları ve katılma şekilleri
4Gıda katkı maddelerinin sınıflandırılmaları, Antioksidanlar
5Asitliği düzenleyiciler, Emülgatörler
6Gamlar, Koruyucular
7Lezzet arttırıcılar, Tat vericiler
8 Ara Sınav
9Renklendiriciler
10 Tatlandırıcılar
11Şelat ajanları
12 Topaklanmayı önleyiciler
13 Hacim arttırıcılar, köpürtme ajanları, stabilizörler, nem vericiler
14Sıkıştırıcı ajanlar, kabartma ajanları, itici gazlar
15Analiz Yöntemleri
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Gıda Katkı Maddeleri, Editör Prof. Dr. Tomris Altuğ, 2001 Ege Üniv. Müh. Fak. Gıda Müh. Bölümü . Gıda Kimyası, Saldamlı Ü., Uygun Ü., 1999, Hacettepe Üniv. Yayınları. Öğretim üyesinin ders notlarından hazırlayacağı kitapçık ve sunumlar.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Derse Katılım12224
Soru-Yanıt12112
Bireysel Çalışma12224
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma12020
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma12020
Okuma12112
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)115
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6
ÖÇ1444435
ÖÇ2454345
ÖÇ3455435
ÖÇ4543345
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek