Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | GM403.1B | Gıda Katkı Maddeleri | Seçmeli | 4 | 7 | 4 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Gıda katkı maddelerinin genel özellikleri, toksikolojik değerlendirmeleri, sınıfları, gıdalarda kullanım alanları ve yasal düzenlemeleri konusunda ve gıda sanayisinde gıda katkı maddeleri konusunda öğrencilerin bilgilendirilmesini sağlamak |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Dr. Öğr. Üyesi Emin MERCAN |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Gıda katkı maddelerinin hayatımızdaki ve gıda mühendisliği alanındaki önemini açıklar. | 2 | Temel Gıda katkı maddelerini mühendislik alanına uygular. | 3 | Gıda katkı maddelerinin temel tanımlarını ve kavramlarını öğretir. | 4 | Gıda katkı maddeleri yönünden gerekli bilgileri öğrencilere verir. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Gıda katkı maddelerinin tanımı Kullanım amaçları Etki mekanizmaları Gıdalarda kullanım alanları ve katılma şekilleri Gıda katkı maddeleri ile ilgili yasal düzenlemeler ve toksikolojik değerlendirmeler, Sınıflandırılmaları,E-kodları Antioksidanlar Asit düzenleyiciler Emülgatörler Gamlar Koruyucular Renklendiriciler Tatlandırıcılar Şelat ajanları Lezzet vericiler…vs) Gıda katkı maddelerinin analiz yöntemleri |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Gıda katkı maddelerinin tanımı, kullanım amaçları, etki mekanizmaları, fonksiyonları | | | 2 | Gıda katkı maddeleri ile ilgili yasal düzenlemeler ve toksikolojik değerlendirmeler | | | 3 | Gıda katkı maddelerinin gıdalarda kullanım alanları ve katılma şekilleri | | | 4 | Gıda katkı maddelerinin sınıflandırılmaları, Antioksidanlar | | | 5 | Asitliği düzenleyiciler, Emülgatörler | | | 6 | Gamlar, Koruyucular | | | 7 | Lezzet arttırıcılar, Tat vericiler | | | 8 | Ara Sınav | | | 9 | Renklendiriciler | | | 10 | Tatlandırıcılar | | | 11 | Şelat ajanları | | | 12 | Topaklanmayı önleyiciler | | | 13 | Hacim arttırıcılar, köpürtme ajanları, stabilizörler, nem vericiler | | | 14 | Sıkıştırıcı ajanlar, kabartma ajanları, itici gazlar | | | 15 | Analiz Yöntemleri | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Gıda Katkı Maddeleri, Editör Prof. Dr. Tomris Altuğ, 2001 Ege Üniv. Müh. Fak. Gıda Müh. Bölümü .
Gıda Kimyası, Saldamlı Ü., Uygun Ü., 1999, Hacettepe Üniv. Yayınları.
Öğretim üyesinin ders notlarından hazırlayacağı kitapçık ve sunumlar. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 12 | 2 | 24 |
Soru-Yanıt | 12 | 1 | 12 |
Bireysel Çalışma | 12 | 2 | 24 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Okuma | 12 | 1 | 12 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 4 | 4 | 4 | 4 | 3 | 5 | ÖÇ2 | 4 | 5 | 4 | 3 | 4 | 5 | ÖÇ3 | 4 | 5 | 5 | 4 | 3 | 5 | ÖÇ4 | 5 | 4 | 3 | 3 | 4 | 5 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|