BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
GM315.1BGıda Endüstri MakineleriSeçmeli353
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Bu ders ile öğrencilere hammadde hazırlık makineleri, ayırma makineleri, karıştırma makineleri, ısıl işlem makine ve ekipmanları, boyut küçültme makineleri ve ambalaj ve ambalajlama sistemleri makinelerinin tanınması yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr.Öğr.Üyesi Emin MERCAN
Öğrenme Çıktıları
1Hammadde hazırlık makinelerini tanıyabilir.
2Ayırma ve karıştırma makinelerini tanıyabilir.
3Isıl işlem makine ve ekipmanlarını tanıyabilir.
4Boyut küçültme makinalarını tanıyabilir.
5Ambalaj ve ambalajlama sistemlerini tanıyabilir.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Birinci modül olan “Hammadde hazırlık makinelerinin incelenmesi” konulu bölümde tartma ve ölçme aletleri, taşıma ve iletim düzenleri, yıkama ve ayıklama makineleri konuları anlatılmaktadır. İkinci modül olan “Ayırma ve karıştırma makinelerinin incelenmesi” konulu bölümde ayırma makineleri, filtrasyon, santrifügasyon konuları ile karıştırma makineleri ve homojenizatörler konularından bahsedilmektedir. Üçüncü modül olan “Isıl işlem makine ve ekipmanlarının incelenmesi” konulu bölümde ise ısıl işlem makine ve ekipmanları, evaporatörler, kurutma işlemi ve dehidratörler konularına yer verilmektedir. Dördüncü modül olan “Boyut küçültme makinalarının incelenmesi” konulu bölümde; boyut küçültme makinaları, presler, kesme makinaları konuları hakkında bilgi verilmektedir. Son modül olan “Ambalaj ve ambalajlama sistemlerinin incelenmesi” konulu bölümde gıda endüstrisinde kullanılan ambalajlar, yıkama, doldurma – kapama makineleri, aseptik ambalajlama konularına yer verilmektedir.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Tartma ve ölçme aletleri ve taşıma ve iletim düzenleri
2Taşıma ve iletim düzenleri ve yıkama makineleri
3Filtrasyon ve santrifügasyon
4Karıştırma makineleri ve homojenizatörler
5Isıl işlem makine ve ekipmanları
6Isıl işlem makine ve ekipmanları ve evaporatörler
7Evaporatörler, kurutma işlemi ve deaeratörler
8Arasınav
9Kurutma işlemi ve deaeratörler
10Boyut küçültme makineleri
11Presler ve kesme makineleri
12Yıkama, doldurma ve kapama makineleri
13Yıkama, doldurma ve kapama makineleri
14Aseptik ambalajlama
15Aseptik ambalajlama
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
SALDAMLI, İlbilge ve Engin SALDAMLI (2004); Gıda Endüstrisi Makineleri, Savaş Yayınevi, Ankara.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Derse Katılım14342
Bireysel Çalışma10440
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)85
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6
ÖÇ1443455
ÖÇ2454554
ÖÇ3555444
ÖÇ4444553
ÖÇ5345445
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek