Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | GM315.1B | Gıda Endüstri Makineleri | Seçmeli | 3 | 5 | 3 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Bu ders ile öğrencilere hammadde hazırlık makineleri, ayırma makineleri, karıştırma makineleri, ısıl işlem makine ve ekipmanları, boyut küçültme makineleri ve ambalaj ve ambalajlama sistemleri makinelerinin tanınması yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Dr.Öğr.Üyesi Emin MERCAN |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Hammadde hazırlık makinelerini tanıyabilir. | 2 | Ayırma ve karıştırma makinelerini tanıyabilir. | 3 | Isıl işlem makine ve ekipmanlarını tanıyabilir. | 4 | Boyut küçültme makinalarını tanıyabilir. | 5 | Ambalaj ve ambalajlama sistemlerini tanıyabilir. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Birinci modül olan “Hammadde hazırlık makinelerinin incelenmesi” konulu bölümde tartma ve ölçme aletleri, taşıma ve iletim düzenleri, yıkama ve ayıklama makineleri konuları anlatılmaktadır. İkinci modül olan “Ayırma ve karıştırma makinelerinin incelenmesi” konulu bölümde ayırma makineleri, filtrasyon, santrifügasyon konuları ile karıştırma makineleri ve homojenizatörler konularından bahsedilmektedir. Üçüncü modül olan “Isıl işlem makine ve ekipmanlarının incelenmesi” konulu bölümde ise ısıl işlem makine ve ekipmanları, evaporatörler, kurutma işlemi ve dehidratörler konularına yer verilmektedir. Dördüncü modül olan “Boyut küçültme makinalarının incelenmesi” konulu bölümde; boyut küçültme makinaları, presler, kesme makinaları konuları hakkında bilgi verilmektedir. Son modül olan “Ambalaj ve ambalajlama sistemlerinin incelenmesi” konulu bölümde gıda endüstrisinde kullanılan ambalajlar, yıkama, doldurma – kapama makineleri, aseptik ambalajlama konularına yer verilmektedir. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Tartma ve ölçme aletleri ve taşıma ve iletim düzenleri | | | 2 | Taşıma ve iletim düzenleri ve yıkama makineleri | | | 3 | Filtrasyon ve santrifügasyon | | | 4 | Karıştırma makineleri ve homojenizatörler | | | 5 | Isıl işlem makine ve ekipmanları | | | 6 | Isıl işlem makine ve ekipmanları ve evaporatörler | | | 7 | Evaporatörler, kurutma işlemi ve deaeratörler | | | 8 | Arasınav | | | 9 | Kurutma işlemi ve deaeratörler | | | 10 | Boyut küçültme makineleri | | | 11 | Presler ve kesme makineleri | | | 12 | Yıkama, doldurma ve kapama makineleri | | | 13 | Yıkama, doldurma ve kapama makineleri | | | 14 | Aseptik ambalajlama | | | 15 | Aseptik ambalajlama | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
SALDAMLI, İlbilge ve Engin SALDAMLI (2004); Gıda Endüstrisi Makineleri, Savaş Yayınevi, Ankara. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Bireysel Çalışma | 10 | 4 | 40 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 4 | 4 | 3 | 4 | 5 | 5 | ÖÇ2 | 4 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | ÖÇ3 | 5 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | ÖÇ4 | 4 | 4 | 4 | 5 | 5 | 3 | ÖÇ5 | 3 | 4 | 5 | 4 | 4 | 5 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|