BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
GM214.2Bİşletme SanitasyonuSeçmeli243
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Gıda endüstrisinde hijyen ve sanitasyonun uygulamalarının dayandığı temel ilkelerin kavratılamsı, hijyen ve sanitasyon araç gereç ve ekipmanlarının tanıtılması, çevre ve insana saygılı etkin bir temizlik ve dezenfeksiyon programının uygulanmasında dikkat edilecek hususların kavratılması, kalite güvence sistemleri ve yönetim oranizasyonunun hijyen ve sanitasyon programlarının başarısı ile olan ilişkisinin anlaşılması, edinilen teorik bilgilerin gıda işletmelerine uygulanması.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç. Dr. Ayla ARSLANER
Öğrenme Çıktıları
1Sanitasyon ve hijyen terimlerini kavrar.
2Gıda kontaminantlarını ve personel hijyenini kavrar.
3Dezenfektan maddeleri tanır ve sterilizasyon yöntemlerini uygular.
4Sanitasyonun önemini ve mikroorganizmalar ile arasındaki ilişkiyi kavrar.
5Etkili bir sanitasyon için bir işletmenin dizayn yöntemini inceler.
6HACCP konusunda temel bilgi edinir.
7Sanitasyon uygulamaları hakkında bilgi edinir.
8Atıklar ve bu atıkları arıtma yöntemlerini kavrar.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Gıda endüstrisinde hijyen ve sanitasyonun uygulamalarının dayandığı temel ilkeler, hijyen ve sanitasyon uygulamalarında kullanılan araç gereç ve ekipmanlar, etkin temizlik ve dezenfeksiyon, kalite güvence sistemleri ve yönetim oranizasyonunun hijyen ve sanitasyon programlarının başarısı ile olan ilişkisinin, hava ve su hijyeni, atık maddelerin güvenli bir şekilde uzaklaştırılması.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Hijyen ve sanitasyonun tanımı, endüstriye yönelik hijyenik önlemler, etkili bir sanitasyon programının sağlayacağı yararlar. Konu anlatımı
2Gıdalarda bulunan mikroorganizmalar, mikroorganizmaların çoğalma aşamaları ve, gelişmesini etkileyen faktörler, gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıklar, mikroorganizmaların inaktivasyonu, mikroorganizmaların gıdalara bulaşma kaynakları Konu anlatımı
3kir nedir? Temizlik faktörleri, suyun temizliğe etkisi, kirlerin yüzeylerden uzaklaştırılması, temizleme maddeleri (deterjanlar), alkali temizleme maddeleri, asit temizleme maddeleri, temizleme yardımcıları Konu anlatımı
4Dezenfeksiyonun tanımı, etkin dezenfeksiyonun ön gereksinimleri, dezenfeksiyon yöntemleri, dezenfektanlar, temizleme ve dezenfeksiyon aşamaları, araç-gereçlerin temizlenmesi, ekipman ve iş yerlerinin temizliği, işlerin sıklığı. Konu anlatımı
5Ekipman seçimi ve kurulumu, temizleme ekipmanları, temizleme sistemleri, elle temizleme, otomatik temizleme sistemi, yarı otomatik temizleme sistemi. Konu anlatımı
6Temizlik alet-ekipmanının kullanımı, kimyasalların karıştırılması ve kullanımı, depolama ve taşıma, kimyasal yanıklarda ilk yardım,kimyasal temizlik maddelerini kullanırken dikkat edilecek noktalar. Konu anlatımı
7Kişisel hijyen, hijyenik uygulamalar için zorunluluklar, gıda işletmelerinde bulunması gereken fiziki koşullar. Konu anlatımı
8Ara sınav
9Atık suların kirlilik derecesini saptama yöntemleri, sıvı atıkların uzaklaştırılması, katı atıkların uzaklaştırılması, arıtma yöntemleri. Konu anlatımı
10Gıda endüstrisinde bulunan haşereler, hamam böcekleri, diğer haşereler, böcek kontrolü, kemirgen istilası, kuş istilası, böcek ve haşere ilaçlarının kullanımı. Konu anlatımı
11Suyun özellikleri, suyun kalitesini iyileştirme yollan , suyun dezenfeksiyonu, hava kaynakları, kontaminasyonun kontrol altına alınması Konu anlatımı
12Etkin bir sanitasyon programında kalite sağlamanın işlevi, iyi hijyen uygulamaları, haccp, ISO 22000:2005. İşletmelerin vizyon ve misyonunun çevre ve insan sağlığını ön plana çıkararak oluşturulması Konu anlatımı
13İlimizdeki gıda işletmelerinin 2-5 kişilik gruplar halinde öğrenciler tarafından ziyaret edilerek hijyen ve sanitasyon uygulamalarının yerinde izlenmesi ve bulguların sınıfta sunularak tartışılması. Konu anlatımı
14İlimizdeki gıda işletmelerinin 2-5 kişilik gruplar halinde öğrenciler tarafından ziyaret edilerek hijyen ve sanitasyon uygulamalarının yerinde izlenmesi ve bulguların sınıfta sunularak tartışılması. Konu anlatımı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
GIDA HİJYENİ VE SANİTASYON, Prof. Dr. Semra KAYAARDI, SİDAS MEDYA LTD. ŞTİ. 2011. 1) ESSENTIALS OF FOOD SANITATION, NORMAN G. MARRIOTT, International Thomson Publishing, 1998. 2) Food Plant Sanitation, Michael M. Cramer, CRC Press Taylor & Francis Group, 2006.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Derse Katılım15345
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma10220
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma10220
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)88
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6
ÖÇ1522443
ÖÇ2522443
ÖÇ3532443
ÖÇ4522443
ÖÇ5532443
ÖÇ6522443
ÖÇ7522443
ÖÇ8522443
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek