BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
GM214.1BSoğuk TekniğiSeçmeli243
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Gıdaların soğukta ve dondurularak muhafaza prensiplerini öğretmek, laboratuar ölçeğinde çeşitli gıdaların dondurarak muhafaza pratiğini kazandırmak
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Halil İbrahim AKGÜL
Öğrenme Çıktıları
1Gıdaların bozulma şekillerini ve bozulma nedenlerini sağlar;
2Gıdaların dayandırma yöntemlerine genel bir bakış
3Gıdalarda soğukta saklama yöntemleri öğretir
4Gıdalarda dondurarak depolamayı öğretir;
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Soğukta muhafazanın temel ve fizyolojik ilkeleri- Soğukta muhafaza sırasında meydana gelen değişiklikler- Çeşitli gıdaların soğukta muhafazası için gerekli depo koşulları- Dondurarak muhafazanın temel ilkeleri- Dondurma, depolama ve çözmenin gıda kalitesi üzerindeki etkileri- Dondurulmuş gıdaların ambalajlanmaları ve depolanmaları- Gıdaların dondurulmasında kullanılan yöntemler- Çeşitli gıdaların dondurularak muhafazasında uygulanan işlemler- Laboratuar ölçeğinde bazı sebze-meyvelerin dondurulma pratiği- Gıdaları dondurarak muhafazanın avantajları, ürün kalitesinin korunması ve dondurulmuş gıdalarla ilgili önemli noktalar- Dondurulmuş gıdalarla ilgili yasal mevzuat.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Dersin tanımı ve içeriği konusunda bilgiler, soğukta muhafazanın temel ve fizyolojik ilkeleri-soğukta muhafaza sırasında meydana gelebilecek değişiklikler.Konu anlatımı
2Soğuk depo koşulları ve bunların sağlanması (soğutma sistemlerinin çalışma prensipleri v soğutucu gazlar)Konu anlatımı
3Soğuk depo koşulları ve bunların sağlanması (depolarda sıcaklık derecesi, nem düzeyi ve hava hızı- ön soğutma- depo atmosferinin sirkülasyonu- çeşitli ürünlerin depolanma koşulları)Konu anlatımı
4Dondurarak muhafazanın temel ilkeleri (çeşitli tanımlar ve kavramlar- suyun faz diyagramı-suyun kristalizasyonu ve rekristalizasyon)Konu anlatımı
5Donma diyagramları-camsı yapı (glass transition)Konu anlatımı
6Meyve-sebzelerin dondurulmasında fiziksel ilkeler (buz kristallerinin dokudaki yeri-donma süresi ve donma hızı-hızlı dondurmanın üstünlükleri)Konu anlatımı
7Dondurma, depolama ve çözmenin ürün kalitesi üzerindeki etkileriKonu anlatımı
8Ara Sınav
9Dondurulmuş gıdaların ambalajlanmaları ve depolanmaları-kuru buzKonu anlatımı
10Gıdaların dondurulma yöntemleri-dondurarak kurutma (freze drying) Konu anlatımı
11Meyve-sebzelerin dondurulmasıKonu anlatımı
12Çeşitli ürünlerin dondurulması (kırmızı etler, kaanatlı etleri ve su ürünleri)Konu anlatımı
13Gıdaları dondurarak muhafazanın avantajları, dondurulmuş gıdalarda ürün kalitesinin korunması ve dondurulmuş gıdalarla ilgili önemli noktalar- yasal mevzuatKonu anlatımı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1-Cemeroğlu, B., Yemenicioğlu, A., Özkan, M. 2001. Meyve ve Sebze İşlemeTeknolojisi; Meyve-Sebzelerin Bileşimi Soğukta Depolanmaları, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, No:24, Ankara. 2-Cemeroğlu, B., Karadeniz, F., Özkan, M. 2003. Meyve ve Sebze İşlemeTeknolojisi; Meyve-Sebzelerin Dondurarak Muhafaza Edilmeleri, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, No:28, Ankara. 3-Kennedy, C.J (Edt).2000. Managing Frozen Foods. Woodhead Publishing Ltd.Cambridge, England. 4-On-line veri tabanları (kitaplar ve makaleler).
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Derse Katılım14228
Bireysel Çalışma10220
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11010
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11515
Okuma14114
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)90
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6
ÖÇ1454435
ÖÇ2354444
ÖÇ3522344
ÖÇ4533343
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek