Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | GM214.1B | Soğuk Tekniği | Seçmeli | 2 | 4 | 3 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Gıdaların soğukta ve dondurularak muhafaza prensiplerini öğretmek, laboratuar ölçeğinde çeşitli gıdaların dondurarak muhafaza pratiğini kazandırmak |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Dr. Öğr. Üyesi Halil İbrahim AKGÜL |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Gıdaların bozulma şekillerini ve bozulma nedenlerini sağlar; | 2 | Gıdaların dayandırma yöntemlerine genel bir bakış | 3 | Gıdalarda soğukta saklama yöntemleri öğretir | 4 | Gıdalarda dondurarak depolamayı öğretir; |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Soğukta muhafazanın temel ve fizyolojik ilkeleri- Soğukta muhafaza sırasında meydana gelen değişiklikler- Çeşitli gıdaların soğukta muhafazası için gerekli depo koşulları- Dondurarak muhafazanın temel ilkeleri- Dondurma, depolama ve çözmenin gıda kalitesi üzerindeki etkileri- Dondurulmuş gıdaların ambalajlanmaları ve depolanmaları- Gıdaların dondurulmasında kullanılan yöntemler- Çeşitli gıdaların dondurularak muhafazasında uygulanan işlemler- Laboratuar ölçeğinde bazı sebze-meyvelerin dondurulma pratiği- Gıdaları dondurarak muhafazanın avantajları, ürün kalitesinin korunması ve dondurulmuş gıdalarla ilgili önemli noktalar- Dondurulmuş gıdalarla ilgili yasal mevzuat. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Dersin tanımı ve içeriği konusunda bilgiler, soğukta muhafazanın temel ve fizyolojik ilkeleri-soğukta muhafaza sırasında meydana gelebilecek değişiklikler. | Konu anlatımı | | 2 | Soğuk depo koşulları ve bunların sağlanması (soğutma sistemlerinin çalışma prensipleri v soğutucu gazlar) | Konu anlatımı | | 3 | Soğuk depo koşulları ve bunların sağlanması (depolarda sıcaklık derecesi, nem düzeyi ve hava hızı- ön soğutma- depo atmosferinin sirkülasyonu- çeşitli ürünlerin depolanma koşulları) | Konu anlatımı | | 4 | Dondurarak muhafazanın temel ilkeleri (çeşitli tanımlar ve kavramlar- suyun faz diyagramı-suyun kristalizasyonu ve rekristalizasyon) | Konu anlatımı | | 5 | Donma diyagramları-camsı yapı (glass transition) | Konu anlatımı | | 6 | Meyve-sebzelerin dondurulmasında fiziksel ilkeler (buz kristallerinin dokudaki yeri-donma süresi ve donma hızı-hızlı dondurmanın üstünlükleri) | Konu anlatımı | | 7 | Dondurma, depolama ve çözmenin ürün kalitesi üzerindeki etkileri | Konu anlatımı | | 8 | Ara Sınav | | | 9 | Dondurulmuş gıdaların ambalajlanmaları ve depolanmaları-kuru buz | Konu anlatımı | | 10 | Gıdaların dondurulma yöntemleri-dondurarak kurutma (freze drying) | Konu anlatımı | | 11 | Meyve-sebzelerin dondurulması | Konu anlatımı | | 12 | Çeşitli ürünlerin dondurulması (kırmızı etler, kaanatlı etleri ve su ürünleri) | Konu anlatımı | | 13 | Gıdaları dondurarak muhafazanın avantajları, dondurulmuş gıdalarda ürün kalitesinin korunması ve dondurulmuş gıdalarla ilgili önemli noktalar- yasal mevzuat | Konu anlatımı | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
1-Cemeroğlu, B., Yemenicioğlu, A., Özkan, M. 2001. Meyve ve Sebze İşlemeTeknolojisi; Meyve-Sebzelerin Bileşimi Soğukta Depolanmaları, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, No:24, Ankara. 2-Cemeroğlu, B., Karadeniz, F., Özkan, M. 2003. Meyve ve Sebze İşlemeTeknolojisi; Meyve-Sebzelerin Dondurarak Muhafaza Edilmeleri, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, No:28, Ankara. 3-Kennedy, C.J (Edt).2000. Managing Frozen Foods. Woodhead Publishing Ltd.Cambridge, England. 4-On-line veri tabanları (kitaplar ve makaleler). |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Bireysel Çalışma | 10 | 2 | 20 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 15 | 15 |
Okuma | 14 | 1 | 14 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 4 | 5 | 4 | 4 | 3 | 5 | ÖÇ2 | 3 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | ÖÇ3 | 5 | 2 | 2 | 3 | 4 | 4 | ÖÇ4 | 5 | 3 | 3 | 3 | 4 | 3 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|