Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | GM213.1B | Gıda Analizleri | Seçmeli | 2 | 3 | 3 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Gıda Analizleri-I dersinde öğrenilen temel analiz teknikleri ve pratiklerinin ilerletilmesi, enstürmental analiz tekniklerinin kullanılması ve yöntemi belli olan bir gıda analizinin yapılabilmesi için alt yapının kazandırılması. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
|
Öğrenme Çıktıları |
1 | Süt ve süt ürünlerinin analizlerini yapmak ve değerlendirmek | 2 | İçme ve kullanma sularının analizlerini yapmak ve değerlendirmek | 3 | Yemeklik yağların analizlerini yapmak ve değerlendirmek | 4 | Et ve et ürünlerinin analizlerini yapmak ve değerlendirmek | 5 | Un ve unlu mamullerdeki analizleri yapmak ve değerlendirmek | 6 | Konserve gıdalardaki analizleri yapmak ve değerlendirmek | 7 | Alkolsüz ve alkollü içeceklerdeki analizleri yapmak ve değerlendirmek | 8 | Baldaki analizleri yapmak ve değerlendirmek | 9 | Mikrobiyolojik analizleri yapmak ve değerlendirmek |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Gıdalarda kullanılan yağ tayin yöntemleri, yağ kalite kontrol analizleri, vitamin analizleri, enzim analizleri, şeker tayin yöntemleri, meyveli ürünlerde kalite kontrol analizleri, enstrümental gıda analiz teknikleri, absorpsiyon ve kütle spektroskopisi, gaz kromotografisi ve sıvı kromotografisi. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Giriş, gıdalarda yağ tayini | | | 2 | Soxhelet henkel ve gerber yöntemi kullanılarak farklı gıda örneklerinde yağ tayinleri | | | 3 | Yağlarda kalite analizleri, serbest asitlik ve asit sayısıtayini | | | 4 | Peroksit sayısı, iyot sayısı ve TBA analizi | | | 5 | Vitamin analzileri ve askorbik asit tayini | | | 6 | Enzim analizleri ve peroksidaz tayini | | | 7 | Enzim analizleri ve peroksidaz tayini | | | 8 | ARASINAV | | | 9 | Gıdalarda kalite kontrol ve formol sayısı tayini | | | 10 | Gıdalarda karbonhidrat tayinleri ve şeker tayini | | | 11 | Enstrümental analiz teknikleri ve temel ilkeler | | | 12 | Absorpsiyon ve kütle spektroskopisi | | | 13 | Gaz kromotografisi ve GC-MS tekniği | | | 14 | Sıvı kromotografisi ve HPLC tekniği | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
AOAC, 2010. Official Methods for Analysis. Association of Official Analytical Chemists. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Bireysel Çalışma | 10 | 2 | 20 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 15 | 15 |
Okuma | 14 | 1 | 14 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | | | | | | | ÖÇ2 | | | | | | | ÖÇ3 | | | | | | | ÖÇ4 | | | | | | | ÖÇ5 | 5 | 5 | 4 | | | | ÖÇ6 | | | | 4 | | | ÖÇ7 | | | | | 4 | | ÖÇ8 | | | | | | | ÖÇ9 | | | | | | 4 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|