BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
GM213.1BGıda AnalizleriSeçmeli233
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Gıda Analizleri-I dersinde öğrenilen temel analiz teknikleri ve pratiklerinin ilerletilmesi, enstürmental analiz tekniklerinin kullanılması ve yöntemi belli olan bir gıda analizinin yapılabilmesi için alt yapının kazandırılması.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
1Süt ve süt ürünlerinin analizlerini yapmak ve değerlendirmek
2İçme ve kullanma sularının analizlerini yapmak ve değerlendirmek
3Yemeklik yağların analizlerini yapmak ve değerlendirmek
4Et ve et ürünlerinin analizlerini yapmak ve değerlendirmek
5Un ve unlu mamullerdeki analizleri yapmak ve değerlendirmek
6Konserve gıdalardaki analizleri yapmak ve değerlendirmek
7Alkolsüz ve alkollü içeceklerdeki analizleri yapmak ve değerlendirmek
8Baldaki analizleri yapmak ve değerlendirmek
9Mikrobiyolojik analizleri yapmak ve değerlendirmek
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Gıdalarda kullanılan yağ tayin yöntemleri, yağ kalite kontrol analizleri, vitamin analizleri, enzim analizleri, şeker tayin yöntemleri, meyveli ürünlerde kalite kontrol analizleri, enstrümental gıda analiz teknikleri, absorpsiyon ve kütle spektroskopisi, gaz kromotografisi ve sıvı kromotografisi.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Giriş, gıdalarda yağ tayini
2Soxhelet henkel ve gerber yöntemi kullanılarak farklı gıda örneklerinde yağ tayinleri
3Yağlarda kalite analizleri, serbest asitlik ve asit sayısıtayini
4Peroksit sayısı, iyot sayısı ve TBA analizi
5Vitamin analzileri ve askorbik asit tayini
6Enzim analizleri ve peroksidaz tayini
7Enzim analizleri ve peroksidaz tayini
8ARASINAV
9Gıdalarda kalite kontrol ve formol sayısı tayini
10Gıdalarda karbonhidrat tayinleri ve şeker tayini
11Enstrümental analiz teknikleri ve temel ilkeler
12Absorpsiyon ve kütle spektroskopisi
13Gaz kromotografisi ve GC-MS tekniği
14Sıvı kromotografisi ve HPLC tekniği
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
AOAC, 2010. Official Methods for Analysis. Association of Official Analytical Chemists.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Derse Katılım14228
Bireysel Çalışma10220
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11010
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11515
Okuma14114
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)90
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6
ÖÇ1      
ÖÇ2      
ÖÇ3      
ÖÇ4      
ÖÇ5554   
ÖÇ6   4  
ÖÇ7    4 
ÖÇ8      
ÖÇ9     4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek