BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
UT408B.12Uluslararası Banka YönetimiSeçmeli485
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Öğrencilerin Ticari Banka Yönetiminin ve işlemlerinin stratejik, finansal ve operasyonel bir yönetim çerçevesi içinde algılamalarını ve öğrenmelerini sağlamak, bu alanda edinecekleri bilgiler ışığında stratejik ve operasyonel problemleri çözebilecek bir yönetim modelini oluşturmak. Bu anlamda açılacak bankacılık programının amacı, Stratejik Banka Yönetimi ve divizyonel alanların içinde yapılan işlemleri ve bu alanların organizasyonel olarak yönetimini öğretmek, Banka yönetimi için gerekli olan risk/sermaye kantitatif modellerini ve hesaplama tekniklerini öğrenciye aktarmaktır. Öğrencilerin bankacılık alanındaki teorik bilgilerinin artırılması yanında, uluslararası “best practice – en iyi uygulama” örnekleri dahilinde günlük pratiklerinin ve karar verme süreçlerini geliştirilmelerine öncülük etmek programın öncelikli gündemini oluşturmaktadır. Bankanın yönetimi için gerekli olan risk/getiri/likidite/sermaye parametrelerinin yönetim modellerini oluşturmak ve uluslararası bankacılık uygulamalarını Avrupa, Amerika, Japonya ve gelişmekte olan ülkeler çerçevesinde ele almak programın ana öncelikli konularını oluşturmaktadır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
1Bankacılığın tarihçesi, bankacılık sektörünün ekonomi ve finansal sistemdeki yeri ve önemi, sistemin düzenlenme ve denetlenmesi gereği, uluslararası düzenlemeler hakkında bilgi sahibi olur.
2Bankacılık sisteminde uluslararası düzenleyici ve denetleyici otoriteler ile tarihsel gelişim süreçleri hakkında bilgi sahibi olur.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Dersin İçeriği
Bankacılığın Alternatif Tipolojisinin Merkez Bankalarının işleyişleri ile birlikte uluslararası boyutta irdelenerek bir bankanın Stratejik, Divisyonel ve Operasyonel boyuttaki yönetiminin kantitatif ve kalitatif yönetim modelleri ile desteklenecek şekilde günümüz modern bankacılık yönetim modellerinin oluşturulması günümüz güncel konularının ve problem çözümlerinin öğrenciye pratik ve teorik olarak aktarılması.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Bankacılığın tarihçesi, bankacılık sektörünün ekonomi ve finansal sistemdeki yeri ve önemi, sistemin düzenlenme ve denetlenmesi gereği, uluslararası düzenlemeler
2Bankaların kuruluşu, kuruluş şartları, kurucularında aranan şartlar, şube açma ve sınır ötesi faaliyetleri.
3Bankalarda kurumsal yönetim ilkeleri, yönetim kurulu-denetim komitesi, genel müdür ve genel müdür yardımlarının taşıması gereken nitelikler.
4 Banka, mevduat bankası, katılım bankası, kalkınma ve yatırım bankaları, finansal holding şirketleri, kontrol, nitelikli pay, hakim ortak ve yöneticiler.
5 Bankaların Faaliyet Konuları: Mevduat ve katılım fonu kabulü, kredi türleri ve kredi verme işlemleri, teminat ve garanti işlemleri.
6 Bankaların Faaliyet Konuları: Ödeme ve fon transferleri, saklama hizmetleri, kredi kartı ve çeklerle ilgili işlemler, efektif ve kambiyo işlemleri.
7Bankaların Faaliyet Konuları: Sermaye piyasası araçlarını ihraç ve aracılık işlemleri, yatırım danışmanlığı, potföy danışmanlığı, leasing ve sigorta acenteliği vb.
8Ara sınav
9 Ana sözleşme değişiklikleri, sermaye artışları, pay edinim ve devirleri.
10Sermaye yeterliliği, sermaye yeterlilik oranının hesaplanması, sermaye tabanı, riskli aktifler. Likidite yeterliliği, Ödenmiş sermaye, Yedek akçe ve Özkaynaklar.
11 Kredi sınırları, sınırlamaya tabi olmayan işlemler, ortaklık paylarına ilişkin sınırlamalar, gayrimenkul ve emtia üzerine işlemler.
12 Mevduat ve katılım fonu toplamaya ilişkin işlemler(mevduat ve katılım fonu kabulü, zaman aşımı, mevduat sigortası, sigorta kapsamı dışında kalan mevduat ve katılım fonu)
13Bankacılık sisteminde ulusal ve uluslararası düzenleyici ve denetleyici otoriteler ile tarihsel gelişim süreçleri. BIS ve Basel Standartları.
14Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu: Çalışma esasları, görev ve yetkileri. Kurumun görev ve yetkileri, kurumlar arası işbirliği, finansal sektör komisyonu, eşgüdüm komitesi.
15Faaliyet izni kaldırılan ve Fona devrolan bankalar. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu, Fon Kurulunun çalışma esasları, görev ve yetkileri, Fon alacaklarının tahsiline ilişkin yetki ve takip usulleri
16Final Sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
- Prof. Dr. İlker Parasız, Modern Bankacılık Teori ve Uygulama. - Doç. Dr. Ahmet Battal, Bankacılık Kanunu Şerhi.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav2510
Final Sınavı2612
Derse Katılım14342
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma21122
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma21122
Ev Ödevi10330
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)138
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10
ÖÇ13334443333
ÖÇ24434333334
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek