BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
GK-SDG.2Beslenme ve SağlıkSeçmeli363
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Dersin amacı, gıda kimyası,besin teknolojileri,toplu beslenme,hijyen ve çevre sağlığı,besin öğeleri,besinlerin bileşimleri konusunda temel bilgileri vererek öğrencilerin bu bilgileri kullanarak yeterli ve dengeli beslenme esaslarını öğrenmek ve mutfakta uygulamalarını sağlamaktır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr.Öğretim Üyesi Öztürk AĞIRBAŞ
Öğrenme Çıktıları
1Beslenme ilkeleri ve toplu beslenme teknikleri öğrenilecektir.
2Gıda kalite kontrol uygulamaları standardizasyonunu bilinecektir.
3Besinlerin görevleri ve vucut açısından önemi öğrenilecektir.
4Karbonhidrat, vitamin ve lipidlerin vücut için önemi öğrenilecektir.
5Besinlerin hazırlanması sırasında oluşan kayıpların önlenmesi gibi güncel konular hakkında bilgiler alabilecektir.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
YOK
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
YOK
Dersin İçeriği
İnsan beslenmesi genel prensipleri, Gıda kimyası; Gıdaların besin değeri; Dengeli beslenme; Beslenme sorunlarına olası alternatif çözümler, Besin teknolojileri, Pişirme teknolojileri, Toplu beslenme kuruluşlarında besin, Hijyen ve çevre sağlığı, Kuru beslenme sağlığı. Beslenmede esas olan besin öğelerinin türleri, miktarı, özellikleri ve vücut çalışmasındaki görevleri; Besinlerin bileşimleri, Fiziksel ve kimyasal özellikleri; Sık görülen beslenme sorunları ve çözümler; Hastalıklarda beslenme. Gıda maddelerinin beslenme değerine göre ayrımı.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1 Beslenme
2 Beslenme ve besin öğeleri
3 Besinlerin görevleri, Beslenmenin önemi, Vücudun bileşimi, Beslenme açısından enerji, Bazal metabolizma
4 Proteinler, (proteinlerin görevleri, protein ihtiyacı, proteinlerin vücutta değerlendirilmesini etkileyen faktörler, protein kaynakları, protein değerini belirleme metotları, protein depolanması ve eksikliği)
5 Karbonhidratlar, (şekilleri, sindirimi ve emilmesi depolanması, kullanılması, görevleri, günlük karbonhidrat ihtiyacı, şeker dışındaki taçlandırıcılar) Gıda formları ve beslenme alışkanlıkları,sağlıklı beslenme şartları
6 Vitaminlerin beslenme açısından önemleri
7Mineral maddelerin fizyolojik önemi, kalsiyum önemi ve görevleri, fosfor, demir, magnezyum
8Lipidler, yağların fonksiyonları, yağ ihtiyacı, yağların sindirimi, emilmesi, kanda taşınması
9 Ara Sınav
10 Lipidler, yağların fonksiyonları, yağ ihtiyacı, yağların sindirimi, emilmesi, kanda taşınması
11Çocukların, gençlerin ve yetişkinlerin beslenmesi
12 Beslenme ve sağlık-toplum ilişkisi, dengeli beslenme ilkeleri, yetersiz ve dengesiz beslenme sorunları
13 Toplu beslenme yapan kuruluşların tanımı ve özellikleri, gıda kalite kontrol uygulamaları standardizasyonu
14Final Sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Beslenme & Sağlıklı Yaşam, Tayar, M., Haşıl Korkmaz, N., Akmat, 2004 Beslenme (Üçüncü Bin Yıla Hazırlanıyoruz), Arslan, P., Baysal, A. T.C. Sağlık Bakanlığı, 3. Baskı, 2001.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
YOK
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav16060
Final Sınavı13030
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)90
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6
ÖÇ15     
ÖÇ23     
ÖÇ34     
ÖÇ45     
ÖÇ53     
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek