BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
BD409.5Fitoterapi ve Fonksiyonel BesinlerSeçmeli473
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Fitoterapi ve fonksiyonel besinler ile ilgili temel bilgi ve kavramların öğrenilmesi, fonksiyonel besinlerin sağlık üzerine etkilerinin tartışılmasıdır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Tayyibe ERTEN
Öğrenme Çıktıları
1Fitoterapi ve fonksiyonel besini tanımlar .
2Fonksiyonel besinleri biyoaktif besin bileşenlerine göre sınıflandırır
3Fonksiyonel besinleri kapsayan ulusal ve uluslararası düzenlemeleri bilir
4Fonksiyonel besinlerin diyette yer almasına yönelik uygun öneri geliştirir
Öğrenim Türü
İkinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Fitoterapi, fonksiyonel besin ve besin bileşeni tanımı, fonksiyonel besin bileşenlerinin sınıflandırılması, fonksiyonel besinler ile ilgili yasal düzenlemeler ve fonksiyonel besinlerin pazardaki yeri konuları işlenir.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Fitoterapi nedir? Günümüzde fitoterapi
2Fitoterapi'de önemli Kavramlar, Doğal Ürünler ve Bitkisel İlaçlarla Yapılan Klinik Etkinlik Denemeleri
3İn vivo ilaç değerlendirmelerde dikkat edilmesi gereken hususlar, Bitkisel ilaçlarda Kalite, Güvenirlik, Etkinlik ve Standardizasyon, Bitkisel İlaçların hastalıklar ile ilişkisi üzerine yapılan araştırma örnekleri
4Geleneksel Yöntemlerde kullanılan bitkiler ve tedavileri
5Geleneksel Yöntemlerde kullanılan bitkiler ve tedavileri (Devam)
6Fitokimyasallar, sınıflandırılması ve önemi
7Yeni ilaç kaynağı olarak kullanılan bazı fitokimyasallar ve araştırma örnekleri
8ARA SINAV
9Fonksiyonel Besin Kavramı, Fonksiyonel Besin Tanımı, Fonksiyonel Besinlerin Gelişim Süreci,
10Fonksiyonel ürün üretiminde kullanılan teknikler, Fonksiyonel Besinler İle İlişkili Ulusal Ve Uluslararası Düzenlemeler
11Fonksiyonel Gıda bileşeni olarak vitaminler (A, E, D ve C)
12Fonksiyonel Gıda bileşeni olarak Probiyotikler
13Fonksiyonel Gıda bileşeni olarak Prebiyotikler
14Yağ Asitleri (n-3 Çoklu Doymamış Yağ Asitleri, Tekli Doymamış Yağ Asitleri, Konjuge Linoleik Asit) ve Sağlık
15Bitkisel steroller, stanoller ve Marine (Deniz) ürünlerinde bulunan fonksiyonel bileşikler
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Handbook of Nutraceuticals and Functional Foods. Wildman REC(ed), CRC Press, 2001 Functional Foods Concept to Product. Gibson GR and Williams CM (ed), CRC Press, 2000. Fitoterapi Etkinlik Güvenirlilik ve Mevzuat, Ed. Iqbal Ramzan, 2019, Akademisyen Yayınevi, Türkiye Besin Destekleri, Ed. Sedat Arslan, Hedef Yayıncılık, 2022
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav175
Quiz125
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Derse Katılım14228
Soru-Yanıt14114
Bireysel Çalışma14114
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma6212
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma14228
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)99
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1244245335413435
ÖÇ2133144434423325
ÖÇ3122133112143212
ÖÇ4145355445423435
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek