Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | BD409.5 | Fitoterapi ve Fonksiyonel Besinler | Seçmeli | 4 | 7 | 3 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Fitoterapi ve fonksiyonel besinler ile ilgili temel bilgi ve kavramların öğrenilmesi, fonksiyonel besinlerin sağlık üzerine etkilerinin tartışılmasıdır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Dr. Öğr. Üyesi Tayyibe ERTEN |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Fitoterapi ve fonksiyonel besini tanımlar . | 2 | Fonksiyonel besinleri biyoaktif besin bileşenlerine göre sınıflandırır | 3 | Fonksiyonel besinleri kapsayan ulusal ve uluslararası düzenlemeleri bilir | 4 | Fonksiyonel besinlerin diyette yer almasına yönelik uygun öneri geliştirir |
|
Öğrenim Türü |
İkinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Fitoterapi, fonksiyonel besin ve besin bileşeni tanımı, fonksiyonel besin bileşenlerinin sınıflandırılması, fonksiyonel besinler ile ilgili yasal düzenlemeler ve fonksiyonel besinlerin pazardaki yeri konuları işlenir. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Fitoterapi nedir? Günümüzde fitoterapi | | | 2 | Fitoterapi'de önemli Kavramlar, Doğal Ürünler ve Bitkisel İlaçlarla Yapılan Klinik Etkinlik Denemeleri | | | 3 | İn vivo ilaç değerlendirmelerde dikkat edilmesi gereken hususlar, Bitkisel ilaçlarda Kalite, Güvenirlik, Etkinlik ve Standardizasyon, Bitkisel İlaçların hastalıklar ile ilişkisi üzerine yapılan araştırma örnekleri | | | 4 | Geleneksel Yöntemlerde kullanılan bitkiler ve tedavileri | | | 5 | Geleneksel Yöntemlerde kullanılan bitkiler ve tedavileri (Devam) | | | 6 | Fitokimyasallar, sınıflandırılması ve önemi | | | 7 | Yeni ilaç kaynağı olarak kullanılan bazı fitokimyasallar ve araştırma örnekleri | | | 8 | ARA SINAV | | | 9 | Fonksiyonel Besin Kavramı, Fonksiyonel Besin Tanımı, Fonksiyonel Besinlerin Gelişim Süreci, | | | 10 | Fonksiyonel ürün üretiminde kullanılan teknikler, Fonksiyonel Besinler İle İlişkili Ulusal Ve Uluslararası Düzenlemeler | | | 11 | Fonksiyonel Gıda bileşeni olarak vitaminler (A, E, D ve C) | | | 12 | Fonksiyonel Gıda bileşeni olarak Probiyotikler | | | 13 | Fonksiyonel Gıda bileşeni olarak Prebiyotikler | | | 14 | Yağ Asitleri (n-3 Çoklu Doymamış Yağ Asitleri, Tekli Doymamış Yağ Asitleri, Konjuge Linoleik Asit) ve Sağlık | | | 15 | Bitkisel steroller, stanoller ve Marine (Deniz) ürünlerinde bulunan fonksiyonel bileşikler | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Handbook of Nutraceuticals and Functional Foods. Wildman REC(ed), CRC Press, 2001
Functional Foods Concept to Product. Gibson GR and Williams CM (ed), CRC Press, 2000.
Fitoterapi Etkinlik Güvenirlilik ve Mevzuat, Ed. Iqbal Ramzan, 2019, Akademisyen Yayınevi, Türkiye
Besin Destekleri, Ed. Sedat Arslan, Hedef Yayıncılık, 2022 |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 75 | Quiz | 1 | 25 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Soru-Yanıt | 14 | 1 | 14 |
Bireysel Çalışma | 14 | 1 | 14 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 6 | 2 | 12 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 14 | 2 | 28 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 2 | 4 | 4 | 2 | 4 | 5 | 3 | 3 | 5 | 4 | 1 | 3 | 4 | 3 | 5 | ÖÇ2 | 1 | 3 | 3 | 1 | 4 | 4 | 4 | 3 | 4 | 4 | 2 | 3 | 3 | 2 | 5 | ÖÇ3 | 1 | 2 | 2 | 1 | 3 | 3 | 1 | 1 | 2 | 1 | 4 | 3 | 2 | 1 | 2 | ÖÇ4 | 1 | 4 | 5 | 3 | 5 | 5 | 4 | 4 | 5 | 4 | 2 | 3 | 4 | 3 | 5 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|