BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
BD313.2Türk MutfağıSeçmeli352
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Türk mutfağının tarih ve kültürünün ulusal ve bölgesel/yöresel çerçevede yiyecekler, içecekler, bunların hazırlanması, pişirilmesi, işlenmesi ile ilgili bilgiler vermek, bu işlemler için gerekli araç-gereç ve kullanılan yöntemleri öğretmek
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Filiz AYGÜN ERTÜRK
Öğrenme Çıktıları
1Türk Mutfağının genel kültürel özellikleri ve tarihsel gelişimini öğrenir.
2Türk Mutfağına özgü yiyecek-içecekler, hazırlama-pişirme yöntemlerinin, sofra düzeninin ve kullanılan araç-gereçleri öğrenir.
3Bölgelere/yörelere göre mutfakları tanır, bu doğrultuda bireysel beslenme önerileri verir.
4Özel günler ve etkinliklerde Türk Mutfağı uygulamalarını öğrenir, beslenme önerilerinde bu uygulamaları göz önüne alır.
Öğrenim Türü
İkinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Türk Mutfağının kültürel ve tarihsel gelişimi, Türk Mutfağına özgü ulusal ve bölgesel yiyecek-içecekler, hazırlama-pişirme yöntemleri, işleme- saklama yöntemleri ve kullanılan araç gereçler, bölgelere/yörelere göre mutfakların tanınması, özel gün ve etkinliklerde Türk Mutfağı uygulamaları konuları işlenir
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Türk mutfak kültürü ve tarihi
2Türk mutfağına özgü yiyecek-içecekler, hazırlama pişirme yöntemleri ve kullanılan araç-gereçler, sofra düzeni
3Türk mutfağında geleneksel ve bölgesel/yöresel besin işleme ve saklama uygulamaları
4İç Anadolu bölgesi mutfak kültürü ve uygulamaları
5Doğu Anadolu bölgesi mutfak kültürü ve uygulamaları
6Güneydoğu Anadolu bölgesi mutfak kültürü ve uygulamaları
7Karadeniz Bölgesi mutfak kültürü ve uygulamalar
8ARA SINAV
9Karadeniz Bölgesi mutfak kültürü ve uygulamalar
10Ege Bölgesi mutfak kültürü ve uygulamaları
11Akdeniz Bölgesi mutfak kültürü ve uygulamaları
12Marmara Bölgesi mutfak kültürü ve uygulamaları
13Özel gün ve etkinliklerde Türk mutfak kültürü ve uygulamaları
14Ramazanda Türk mutfağı, bireysel öneriler
15SUNUM
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Kutluay Merdol, T., Beslenme Antropolojisi, Ankara, 2012 Toygar K., Berkok N., Ankara Mutfak Kültürü ve Yemekleri, Ankara, 1999. Türk Mutfak Kültürü, TC Kültür Bakanlığı Yayınları.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Derse Katılım14228
Soru-Yanıt14114
Bireysel Çalışma14114
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma717
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma717
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)73
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1112311434414434
ÖÇ2112311434414534
ÖÇ3112311434414555
ÖÇ4112311434414555
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek