BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
BD214.3Yaşlılıkta BeslenmeSeçmeli243
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Öğrencileri yaşlılıkta besin ögesi gereksinimi, beslenmenin önemi, beslenme durumunun değerlendirilmesi, yaşlılıkta beslenme programları ve politikalar hakkında bilgilendirmektir.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğretim Üyesi Özge Esgin
Öğrenme Çıktıları
1Risk grubu içerisinde yer alan yaşlıların beslenmesini etkileyen faktörleri açıklayabilecektir.
2Yaşlı sağlığının korunması, iyileştirilmesi, geliştirilmesi ve kronik hastalıkların önlenmesi, tedavisi ile ilişkili beslenme bilgilerini ifade edebilecektir
3Yaşlılarda sağlıklı beslenmeyi sağlayabilecek plan ve programları uygulayabilecektir.
4Yaşlılık dönemine özgü sağlıklı beslenme stratejilerini uygulama konusunda sağlık ekibi ile işbirliği yapabilecektir.
5Yaşlılık dönemine özgü sağlıklı beslenme stratejileri ve politikalarını denetleyebilecektir.
Öğrenim Türü
İkinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Genel beslenme, tanımı, önemi, toplu beslenme sistemlerinde menü yönetimi, yeterli ve dengeli beslenme, toplu beslenme yapılan kurumlarda gıda yönetimi ve organizasyonu, yaşlılık ve beslenme, beslenme ve kanser, şeker hastalığında beslenme, sağlıklı yaşam ve beslenme, besin ilaç etkileşimi, ilaç alan hastaların beslenmesi, toplu beslenme yapılan kurumlarda çalışan personel için saritasyon, beslenmenin koruyucu ve iyileştirici sağlık hizmetindeki önemi, bireyin kendi yaşam şekline uygun diyetin özellikleri, hastalıkların oluşmasında beslenme ile ilgili etmenler, hastalık anında diyette yapılması gerekli değişiklikler.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Yaşlılıkta Beslenmeye Giriş ve Tanımlar
2Yaşlanma, yaşlanan nüfus ve yaşam süresi
3Yaşlanma Sonucu Oluşan Değişiklikler I
4Yaşlanma Sonucu Oluşan Değişiklikler II
5Yaşlılarda besin ve besin ögesi gereksinmesi I
6Yaşlılarda besin ve besin ögesi gereksinmesi II
7Yaşlılarda menü planlama ilkeleri
8ARA SINAV
9Yaşlılarda beslenme durumunun değerlendirmesi I
10Yaşlılarda beslenme durumunun değerlendirmesi II
11Yaşlıda sıklıkla görülen beslenme yetersizliği hastalıkları I
12Yaşlıda sıklıkla görülen beslenme yetersizliği hastalıkları II
13İlaç Kullanımı ve Beslenme
14Yaşlıda beslenme eğitimi
15Yaşlılarda Fiziksel Aktivitenin Önemi
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
• Geriatri ve Gerontoloji, (Ed:Arıoğul S) MN Medikal & Nobel, Özyurt Matbacılık, Ankara, 2006. • Nutrition For The Older Adult. Bernstein M., Luggen A. Jones & Bartlett Learning, 2009. • Nutrition for Middle Aged and Elderly. Bernhardt N., Kasko A. Nova Biomedikal, 2008. • Nutrition for the Middle Aged And Elderly. Bernhardt N., Kasko A. Nova Publishers, 2008.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Derse Katılım14228
Soru-Yanıt10220
Bireysel Çalışma13113
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11010
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11212
Ev Ödevi188
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)94
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1               
ÖÇ2               
ÖÇ3               
ÖÇ4               
ÖÇ5               
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek