Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | BD214.3 | Yaşlılıkta Beslenme | Seçmeli | 2 | 4 | 3 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Öğrencileri yaşlılıkta besin ögesi gereksinimi, beslenmenin önemi, beslenme durumunun değerlendirilmesi, yaşlılıkta beslenme programları ve politikalar hakkında bilgilendirmektir. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Dr. Öğretim Üyesi Özge Esgin |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Risk grubu içerisinde yer alan yaşlıların beslenmesini etkileyen faktörleri açıklayabilecektir. | 2 | Yaşlı sağlığının korunması, iyileştirilmesi, geliştirilmesi ve kronik hastalıkların önlenmesi, tedavisi ile ilişkili beslenme bilgilerini ifade edebilecektir | 3 | Yaşlılarda sağlıklı beslenmeyi sağlayabilecek plan ve programları uygulayabilecektir. | 4 | Yaşlılık dönemine özgü sağlıklı beslenme stratejilerini uygulama konusunda sağlık ekibi ile işbirliği yapabilecektir. | 5 | Yaşlılık dönemine özgü sağlıklı beslenme stratejileri ve politikalarını denetleyebilecektir. |
|
Öğrenim Türü |
İkinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Genel beslenme, tanımı, önemi, toplu beslenme sistemlerinde menü yönetimi, yeterli ve dengeli beslenme, toplu beslenme yapılan kurumlarda gıda yönetimi ve organizasyonu, yaşlılık ve beslenme, beslenme ve kanser, şeker hastalığında beslenme, sağlıklı yaşam ve beslenme, besin ilaç etkileşimi, ilaç alan hastaların beslenmesi, toplu beslenme yapılan kurumlarda çalışan personel için saritasyon, beslenmenin koruyucu ve iyileştirici sağlık hizmetindeki önemi, bireyin kendi yaşam şekline uygun diyetin özellikleri, hastalıkların oluşmasında beslenme ile ilgili etmenler, hastalık anında diyette yapılması gerekli değişiklikler. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Yaşlılıkta Beslenmeye Giriş ve Tanımlar | | | 2 | Yaşlanma, yaşlanan nüfus ve yaşam süresi | | | 3 | Yaşlanma Sonucu Oluşan Değişiklikler I | | | 4 | Yaşlanma Sonucu Oluşan Değişiklikler II | | | 5 | Yaşlılarda besin ve besin ögesi gereksinmesi I | | | 6 | Yaşlılarda besin ve besin ögesi gereksinmesi II | | | 7 | Yaşlılarda menü planlama ilkeleri | | | 8 | ARA SINAV | | | 9 | Yaşlılarda beslenme durumunun değerlendirmesi I | | | 10 | Yaşlılarda beslenme durumunun değerlendirmesi II | | | 11 | Yaşlıda sıklıkla görülen beslenme yetersizliği hastalıkları I | | | 12 | Yaşlıda sıklıkla görülen beslenme yetersizliği hastalıkları II | | | 13 | İlaç Kullanımı ve Beslenme | | | 14 | Yaşlıda beslenme eğitimi | | | 15 | Yaşlılarda Fiziksel Aktivitenin Önemi | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
• Geriatri ve Gerontoloji, (Ed:Arıoğul S) MN Medikal & Nobel, Özyurt Matbacılık, Ankara, 2006.
• Nutrition For The Older Adult. Bernstein M., Luggen A. Jones & Bartlett Learning, 2009.
• Nutrition for Middle Aged and Elderly. Bernhardt N., Kasko A. Nova Biomedikal, 2008.
• Nutrition for the Middle Aged And Elderly. Bernhardt N., Kasko A. Nova Publishers, 2008. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Soru-Yanıt | 10 | 2 | 20 |
Bireysel Çalışma | 13 | 1 | 13 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 12 | 12 |
Ev Ödevi | 1 | 8 | 8 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|