Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | BD214.1 | Besin Hijyeni ve Teknolojisi | Seçmeli | 2 | 4 | 3 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Gıda endüstrisinde sanitasyon, gıda hijyeni konuları hakkında temel bilgiler vermek. Gıda üretim süreçleri hakkında bilgilendirme yapmak. Farklı gıdaların üretim teknolojilerini öğretmek. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Dr. Öğretim Üyesi Fatma CEBECİ |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Gıda endüstrisi açısından sanitasyon ve hijyen kavramlarını öğrenir. | 2 | Farklı gıdaların (et ürünleri, süt ürünleri vb.) üretim teknolojileri hakkında bilgi edinir. | 3 | Farklı gıdaların üretim süreçlerinde insan sağlığı tehdit edebilecek riskler hakkında bilgi edinir. | 4 | Gıda üretimi yapan işletmelerin sahip olması gereken altyapı ve hijyenik koşullar hakkında bilgi edinir ve farkındalık geliştirir. |
|
Öğrenim Türü |
İkinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Gıda endüstrilerinde sanitasyon, gıda hijyeni
Konserve gıda teknolojisi
Süt Teknolojisi
Et ürünleri Teknolojisi
Tahıl Teknolojisi
Yağ Teknolojisi
Meyve-Sebze İşleme Teknolojisi |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Gıda endüstrisinde sanitasyon | | | 2 | Gıda Hijyeni-I | | | 3 | Gıda Hijyeni-II | | | 4 | Konserve Gıda Teknolojisi | | | 5 | Süt Ürünleri Teknolojisi-I | | | 6 | Süt ürünleri Teknolojisi -II | | | 7 | Et ürünleri Teknolojisi-I | | | 8 | ARA SINAV | | | 9 | Et ürünleri Teknolojisi-II | | | 10 | Tahıl Teknolojisi | | | 11 | Yağ Teknolojisi | | | 12 | Meyve-Sebze İşleme Teknolojisi-I | | | 13 | Meyve-Sebze İşleme Teknolojisi-II | | | 14 | Meyve-Sebze İşleme Teknolojisi-III | | | 15 | Genel Tekrar | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
1- Principles of Food Sanitation (Marriott, Norman G., Gravani, Robert B. 2006)
2- Erol İ. Gıda Hijyeni ve Teknolojisi. Birinci Baskı, Ankara, Pozitif Matbaacılık, 2007. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Soru-Yanıt | 14 | 1 | 14 |
Bireysel Çalışma | 13 | 2 | 26 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 6 | 6 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 7 | 7 |
Okuma | 1 | 1 | 1 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 1 | 4 | 2 | 4 | 4 | 3 | 1 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | ÖÇ2 | 1 | 4 | 2 | 4 | 4 | 3 | 1 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | ÖÇ3 | 1 | 4 | 2 | 4 | 4 | 3 | 1 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | ÖÇ4 | 1 | 4 | 2 | 4 | 4 | 3 | 1 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|