BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
BD410.5BBesin Alerjileri ve Besin DuyarlılığıSeçmeli483
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Besin duyarlılığı ve alerjilerini irdeleyip, neden olan besinleri, uygulanan beslenme tedavisi ve korunma yollarını öğretmektir.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Tayyibe ERTEN
Öğrenme Çıktıları
1Besin alerjisi ve duyarlılığını tanımlar ve sınıflandırır
2Besin alerjisi tanısında kullanılan testleri öğrenir
3Besin alerjisi ve duyarlılığına neden olan besinleri tanır
4Besin alerjisi ve duyarlılığında uygulanan diyetleri öğrenir ve uygular
5Gerekli beslenme tedavisini pekiştirir
Öğrenim Türü
İkinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Besin hassasiyetleri ve besin alerjilerinde uygulanan beslenme tedavisi, neden olan besinler, altında yatan mekanizmalar ve korunma yolları
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Genel giriş
2Besin Alerjisi ve duyarlılığının tanımı ve sınıflandırması
3Besin Alerjisi ve duyarlılığının mekanizmaları
4Besin Alerjisi ve duyarlılığının mekanizmaları
5Besin Alerjisi tanısında kullanılan testler
6Besin Alerjisi ve duyarlılığına neden olan besinler (Süt, buğday)
7Besin Alerjisi ve duyarlılığına neden olan besinler I (Yumurta, balık, kabuklu deniz canlıları, sert kabuklu yemişler)
8ARA SINAV
9Besin Alerjisi ve duyarlılığına neden olan besinler II (Yumurta, balık, kabuklu deniz canlıları, sert kabuklu yemişler)
10Besin Alerjisi ve duyarlılığı ile ilgili güncel bir makaleyi sunma ve interaktif olarak tartışma
11Besin Alerjisi ve duyarlılığı ile ilgili güncel bir makaleyi sunma ve interaktif olarak tartışma
12Besin Alerjisi ve duyarlılığından korunma yolları
13Besin Alerjisi ve duyarlılığında Beslenme Tedavisi (Eliminasyon Diyetleri)
14Besin Alerjisi ve duyarlılığı ile ilgili bir vakanın diyetini interaktif olarak tartışma
15Besin Alerjisi ve duyarlılığı ile ilgili bir vakanın diyetini interaktif olarak tartışma
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
• Marienhoff L. (1998) How to Manage Your Childs Life-Threatening Food Allergies: Practical Tips for Everyday. Dienburg JA . Allergy and Allergic Diseases: The New Mechanisms and Therapeutics Hardcover, New York, USA. • Konuyla ilgili çeşitli kitaplar ve güncel makaleler
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav175
Ev Ödevi125
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Derse Katılım14228
Soru-Yanıt10110
Bireysel Çalışma14114
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma10110
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma14228
Ev Ödevi166
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)99
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1533323233232322
ÖÇ2533323233232322
ÖÇ3533323233232322
ÖÇ4533223253252552
ÖÇ5533323253252552
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek