Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | BD410.5B | Besin Alerjileri ve Besin Duyarlılığı | Seçmeli | 4 | 8 | 3 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Besin duyarlılığı ve alerjilerini irdeleyip, neden olan besinleri, uygulanan beslenme tedavisi ve korunma yollarını öğretmektir. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Dr. Öğr. Üyesi Tayyibe ERTEN |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Besin alerjisi ve duyarlılığını tanımlar ve sınıflandırır | 2 | Besin alerjisi tanısında kullanılan testleri öğrenir | 3 | Besin alerjisi ve duyarlılığına neden olan besinleri tanır | 4 | Besin alerjisi ve duyarlılığında uygulanan diyetleri öğrenir ve uygular | 5 | Gerekli beslenme tedavisini pekiştirir |
|
Öğrenim Türü |
İkinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Besin hassasiyetleri ve besin alerjilerinde uygulanan beslenme tedavisi, neden olan besinler, altında yatan mekanizmalar ve korunma yolları |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Genel giriş | | | 2 | Besin Alerjisi ve duyarlılığının tanımı ve sınıflandırması | | | 3 | Besin Alerjisi ve duyarlılığının mekanizmaları | | | 4 | Besin Alerjisi ve duyarlılığının mekanizmaları | | | 5 | Besin Alerjisi tanısında kullanılan testler | | | 6 | Besin Alerjisi ve duyarlılığına neden olan besinler (Süt, buğday) | | | 7 | Besin Alerjisi ve duyarlılığına neden olan besinler I (Yumurta, balık, kabuklu deniz canlıları, sert kabuklu yemişler) | | | 8 | ARA SINAV | | | 9 | Besin Alerjisi ve duyarlılığına neden olan besinler II (Yumurta, balık, kabuklu deniz canlıları, sert kabuklu yemişler) | | | 10 | Besin Alerjisi ve duyarlılığı ile ilgili güncel bir makaleyi sunma ve interaktif olarak tartışma | | | 11 | Besin Alerjisi ve duyarlılığı ile ilgili güncel bir makaleyi sunma ve interaktif olarak tartışma | | | 12 | Besin Alerjisi ve duyarlılığından korunma yolları | | | 13 | Besin Alerjisi ve duyarlılığında Beslenme Tedavisi (Eliminasyon Diyetleri) | | | 14 | Besin Alerjisi ve duyarlılığı ile ilgili bir vakanın diyetini interaktif olarak tartışma | | | 15 | Besin Alerjisi ve duyarlılığı ile ilgili bir vakanın diyetini interaktif olarak tartışma | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
• Marienhoff L. (1998) How to Manage Your Childs Life-Threatening Food Allergies: Practical Tips for Everyday. Dienburg JA . Allergy and Allergic Diseases: The New Mechanisms and Therapeutics Hardcover, New York, USA.
• Konuyla ilgili çeşitli kitaplar ve güncel makaleler |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 75 | Ev Ödevi | 1 | 25 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Soru-Yanıt | 10 | 1 | 10 |
Bireysel Çalışma | 14 | 1 | 14 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 10 | 1 | 10 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 14 | 2 | 28 |
Ev Ödevi | 1 | 6 | 6 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 5 | 3 | 3 | 3 | 2 | 3 | 2 | 3 | 3 | 2 | 3 | 2 | 3 | 2 | 2 | ÖÇ2 | 5 | 3 | 3 | 3 | 2 | 3 | 2 | 3 | 3 | 2 | 3 | 2 | 3 | 2 | 2 | ÖÇ3 | 5 | 3 | 3 | 3 | 2 | 3 | 2 | 3 | 3 | 2 | 3 | 2 | 3 | 2 | 2 | ÖÇ4 | 5 | 3 | 3 | 2 | 2 | 3 | 2 | 5 | 3 | 2 | 5 | 2 | 5 | 5 | 2 | ÖÇ5 | 5 | 3 | 3 | 3 | 2 | 3 | 2 | 5 | 3 | 2 | 5 | 2 | 5 | 5 | 2 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|