BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
BD409.3BBesin İşleme ve Saklama YöntemleriSeçmeli473
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Gıdaların işleme ve kalitelerini devam ettirmede muhafaza teknikleri önemini açıklamak, etkili ve yeni geliştirilen muhafaza teknikleri hakkında öğrencileri bilgilendirmek, farklı gıda maddeleri için en uygun olan muhafaza uygulamalarının belirlenmesini sağlamaktır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Tayyibe Erten
Öğrenme Çıktıları
1Gıdaların bileşimleri ve özelliklerini bilir
2Gıdaların işlenme yöntemerini bilir.
3Gıda muhafazasında etkili olan teknikleri öğrenir
4Gıda çeşitleri için en uygun muhafaza yöntemini seçmeyi bilir
Öğrenim Türü
İkinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Gıdaların bileşimi ve gıda muhafazasının temelleri, işlenmesi, geleneksel ve endüstriyel olarak uygulanan muhafaza yöntemleri ile yeni gelişmekte olan muhafaza yöntemleri ve uygulama alanları, muhafaza yöntemlerinin avantajları ve dezavantajları hakkında bilgi sahibi olur.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Gıda İşlemenin Temelleri ve Prosesleri
2Gıda İşlemenin Temelleri ve Prosesleri
3Gıda İşleme yöntemleri
4Gıda İşleme yöntemleri (devam)
5Gıda Muhafazasının Temelleri, Proses ve Raf ömrü süresince Biyokimyasal, Reolojik ve Mikrobiyal değişimler
6Gıda Muhafazasının Temelleri, Proses ve Raf ömrü süresince Biyokimyasal, Reolojik ve Mikrobiyal değişimler (devam)
7Geleneksel Muhafaza Teknikleri I
8ARA SINAV
9Geleneksel Muhafaza Teknikleri II
10Isıl İşleme Dayalı muhafaza yöntemleri (Evaporasyon, kurutma, pastörizasyon, Sterilizasyon, Sprey-Dried vb.)
11Isıl İşleme Dayalı muhafaza yöntemleri (Evaporasyon, kurutma, pastörizasyon, Sterilizasyon, Sprey-Dried vb.)
12Soğuk İşlem Muhafaza Yöntemleri (Dondurma, Liyofilizasyon vb)
13Paketleme Yöntemlerine Dayanan Muhafaza Teknikleri (Aktif Paketleme, Akıllı Paketler vb)
14Modern Muhafaza Teknikleri
15Ultra İşlenmiş Gıdalar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Food Procesing Technology. P.J.Fellows, CRC Press, 2010., 2nd Edition Baysal,T.,İçier,F. Gıda Mühendisliğinde Isıl Olmayan Teknolojiler, Nobel Akademik Yayıncılık, 2012. Barbosa-Canovas,G.V.,Tapia,M.S.,Cano,M.P. Novel Food Processing Technologies, CRC Press,2005..s Food Preservation. Ananya Gaur, Avustralya, Onlinegatha.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Derse Katılım14228
Soru-Yanıt14114
Bireysel Çalışma14114
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma6212
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma14228
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)99
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1123143423313542
ÖÇ2122144311113422
ÖÇ3133244312113321
ÖÇ4143254423324431
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek