Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | BD409.3B | Besin İşleme ve Saklama Yöntemleri | Seçmeli | 4 | 7 | 3 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Gıdaların işleme ve kalitelerini devam ettirmede muhafaza teknikleri önemini açıklamak, etkili ve yeni geliştirilen muhafaza teknikleri hakkında öğrencileri bilgilendirmek, farklı gıda maddeleri için en uygun olan muhafaza uygulamalarının belirlenmesini sağlamaktır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Dr. Öğr. Üyesi Tayyibe Erten |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Gıdaların bileşimleri ve özelliklerini bilir | 2 | Gıdaların işlenme yöntemerini bilir. | 3 | Gıda muhafazasında etkili olan teknikleri öğrenir | 4 | Gıda çeşitleri için en uygun muhafaza yöntemini seçmeyi bilir |
|
Öğrenim Türü |
İkinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Gıdaların bileşimi ve gıda muhafazasının temelleri, işlenmesi, geleneksel ve endüstriyel olarak uygulanan muhafaza yöntemleri ile yeni gelişmekte olan muhafaza yöntemleri ve uygulama alanları, muhafaza yöntemlerinin avantajları ve dezavantajları hakkında bilgi sahibi olur. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Gıda İşlemenin Temelleri ve Prosesleri | | | 2 | Gıda İşlemenin Temelleri ve Prosesleri | | | 3 | Gıda İşleme yöntemleri | | | 4 | Gıda İşleme yöntemleri (devam) | | | 5 | Gıda Muhafazasının Temelleri, Proses ve Raf ömrü süresince Biyokimyasal, Reolojik ve Mikrobiyal değişimler | | | 6 | Gıda Muhafazasının Temelleri, Proses ve Raf ömrü süresince Biyokimyasal, Reolojik ve Mikrobiyal değişimler (devam) | | | 7 | Geleneksel Muhafaza Teknikleri I | | | 8 | ARA SINAV | | | 9 | Geleneksel Muhafaza Teknikleri II | | | 10 | Isıl İşleme Dayalı muhafaza yöntemleri (Evaporasyon, kurutma, pastörizasyon, Sterilizasyon, Sprey-Dried vb.) | | | 11 | Isıl İşleme Dayalı muhafaza yöntemleri (Evaporasyon, kurutma, pastörizasyon, Sterilizasyon, Sprey-Dried vb.) | | | 12 | Soğuk İşlem Muhafaza Yöntemleri (Dondurma, Liyofilizasyon vb) | | | 13 | Paketleme Yöntemlerine Dayanan Muhafaza Teknikleri (Aktif Paketleme, Akıllı Paketler vb) | | | 14 | Modern Muhafaza Teknikleri | | | 15 | Ultra İşlenmiş Gıdalar | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Food Procesing Technology. P.J.Fellows, CRC Press, 2010., 2nd Edition
Baysal,T.,İçier,F. Gıda Mühendisliğinde Isıl Olmayan Teknolojiler, Nobel Akademik Yayıncılık, 2012.
Barbosa-Canovas,G.V.,Tapia,M.S.,Cano,M.P. Novel Food Processing Technologies, CRC Press,2005..s
Food Preservation. Ananya Gaur, Avustralya, Onlinegatha. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Soru-Yanıt | 14 | 1 | 14 |
Bireysel Çalışma | 14 | 1 | 14 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 6 | 2 | 12 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 14 | 2 | 28 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 1 | 2 | 3 | 1 | 4 | 3 | 4 | 2 | 3 | 3 | 1 | 3 | 5 | 4 | 2 | ÖÇ2 | 1 | 2 | 2 | 1 | 4 | 4 | 3 | 1 | 1 | 1 | 1 | 3 | 4 | 2 | 2 | ÖÇ3 | 1 | 3 | 3 | 2 | 4 | 4 | 3 | 1 | 2 | 1 | 1 | 3 | 3 | 2 | 1 | ÖÇ4 | 1 | 4 | 3 | 2 | 5 | 4 | 4 | 2 | 3 | 3 | 2 | 4 | 4 | 3 | 1 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|