Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | BD313.2B | Türk Mutfağı | Seçmeli | 3 | 5 | 3 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Türk mutfağının tarih ve kültürünün ulusal ve bölgesel/yöresel çerçevede yiyecekler, içecekler, bunların hazırlanması, pişirilmesi, işlenmesi ile ilgili bilgiler vermek, bu işlemler için gerekli araç-gereç ve kullanılan yöntemleri öğretmek |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Dr.Öğr. Üyesi Filiz AYGÜN ERTÜRK |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Türk Mutfağının genel kültürel özellikleri ve tarihsel gelişimini öğrenir. | 2 | Türk Mutfağına özgü yiyecek-içecekler, hazırlama-pişirme yöntemlerinin, sofra düzeninin ve kullanılan araç-gereçleri öğrenir. | 3 | Bölgelere/yörelere göre mutfakları tanır, bu doğrultuda bireysel beslenme önerileri verir. | 4 | Özel günler ve etkinliklerde Türk Mutfağı uygulamalarını öğrenir, beslenme önerilerinde bu uygulamaları göz önüne alır. |
|
Öğrenim Türü |
İkinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Türk Mutfağının kültürel ve tarihsel gelişimi, Türk Mutfağına özgü ulusal ve bölgesel yiyecek-içecekler, hazırlama-pişirme yöntemleri, işleme- saklama yöntemleri ve kullanılan araç gereçler, bölgelere/yörelere göre mutfakların tanınması, özel gün ve etkinliklerde Türk Mutfağı uygulamaları konuları işlenir |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Türk mutfak kültürü ve tarihi | | | 2 | Türk mutfağına özgü yiyecek-içecekler, hazırlama pişirme yöntemleri ve kullanılan araç-gereçler, sofra düzeni | | | 3 | Türk mutfağında geleneksel ve bölgesel/yöresel besin işleme ve saklama uygulamaları | | | 4 | İç Anadolu bölgesi mutfak kültürü ve uygulamaları | | | 5 | Doğu Anadolu bölgesi mutfak kültürü ve uygulamaları | | | 6 | Güneydoğu Anadolu bölgesi mutfak kültürü ve uygulamaları | | | 7 | Karadeniz Bölgesi mutfak kültürü ve uygulamalar | | | 8 | ARA SINAV | | | 9 | Karadeniz Bölgesi mutfak kültürü ve uygulamalar | | | 10 | Ege Bölgesi mutfak kültürü ve uygulamaları | | | 11 | Akdeniz Bölgesi mutfak kültürü ve uygulamaları | | | 12 | Marmara Bölgesi mutfak kültürü ve uygulamaları | | | 13 | Özel gün ve etkinliklerde Türk mutfak kültürü ve uygulamaları | | | 14 | Ramazanda Türk mutfağı, bireysel öneriler | | | 15 | SUNUM | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Kutluay Merdol, T., Beslenme Antropolojisi, Ankara, 2012
Toygar K., Berkok N., Ankara Mutfak Kültürü ve Yemekleri, Ankara, 1999.
Türk Mutfak Kültürü, TC Kültür Bakanlığı Yayınları. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Soru-Yanıt | 14 | 1 | 14 |
Bireysel Çalışma | 14 | 1 | 14 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 7 | 2 | 14 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 7 | 2 | 14 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 1 | 1 | 5 | 5 | 2 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 | 4 | 4 | 3 | 4 | ÖÇ2 | 1 | 1 | 4 | 4 | 5 | 4 | 5 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | 5 | 3 | 4 | ÖÇ3 | 1 | 1 | 5 | 5 | 2 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | ÖÇ4 | 1 | 1 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|