BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
BD214.4BGıda Katkı Maddeleri ve Gıda ToksisitesiSeçmeli243
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Gıdalarda kullanılan yararlı/zararlı katkı maddeleri ve sağlık üzerine etkileri hakkında bilgi sahibi olabilmek ve gıdaların tüketiminde insan sağlığına zararlı olabilecek etkenlerin nedenlerini, kaynaklarını ve önleme yollarını öğrencilere göstermek.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Tayyibe ERTEN
Öğrenme Çıktıları
1Gıda katkı maddelerinin genel özellikleri ve kullanım alanları hakkında hakkında bilgi sahibi olabilmek
2Gıdalarda kullanılan katkı maddelerinin sağlık üzerine etkileri hakkında bilgi sahibi olabilmek ve Etiket okuma alışkanlığı kazanabilmek
3Gıda kaynaklı toksin etkenlerin kimyasal ve fiziksel özellikleri hakkında bilgi sahibi olmak
4Gıda kaynaklı zararlı toksin maddelerin bulaşma ve oluşum nedenlerini kavramak
5Gıda katkı maddelerinin doz ile ilişkisini kavramak ve kullanımda dikkat edilecek hususlar konusunda bilgi sahibi olmak
Öğrenim Türü
İkinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Gıdalarda kullanılan yararlı/zararlı katkı maddeleri ve sağlık üzerine etkileri hakkında bilgi sahibi olabilmeyi amaçlar. Bununla iligili olarak, gıda katkı maddesi nedir, gıda katkı maddelerinin işlevleri, başlıca gıda katkı maddeleri, gıda katkı maddelerinin üretimi ve pazarını etkileyen etkenler, gıda katkı maddelerinin elde edilme yöntemleri, kullanımları ve sınırlamalar, gıda katkı maddeleri ve yasal düzenlemeler, gıda katkı maddesi alımının belirlenmesi, toksik gıda bileşenlerinin tanımı, gıdaların toksikolojik değerlendirilmelerinde kullanılan kriterler, yöntemler ve testler, besinlerin işlenmesi sırasında oluşan zehirli bileşikler, besin alerjileri ve besin duyarlılıkları, gıda kaynaklı mikotoksinler ve zehirlenme mekanizması, gıda kaynaklı parazitler-protozoolar ve zehirlenme mekanizmaları konuları işlenir.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Gıda Katkı Maddesi Nedir
2Gıda Katkı Maddelerinin İşlevleri
3Başlıca Gıda Katkı Maddeleri
4Gıda Katkı Maddelerinin Üretimi ve Pazarını Etkileyen Etkenler
5Gıda Katkı Maddelerinin Elde Edilme Yöntemleri, Kullanımları ve Sınırlamalar
6Gıda Katkı Maddeleri ve Yasal Düzenlemeler
7Gıda Katkı Maddesi Alımının Belirlenmesi
8ARA SINAV
9Toksik gıda bileşenlerinin tanımı
10Toksik gıda bileşenlerinin tanımı
11Gıdaların toksikolojik değerlendirilmelerinde kullanılan kriterler, yöntemler ve testler
12Besinlerin işlenmesi sırasında oluşan zehirli bileşikler
13Besin alerjileri ve besin duyarlılıkları
14Gıda kaynaklı mikotoksinler ve zehirlenme mekanizması
15Toksik Kimyasal Kontaminantlar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
* Altuğ, T. Gıda Katkı Maddeleri, 2006, SİDAS MEDYA LTD ŞTİ, İZMİR * Çakmakçı, S.; Çelik, İ. 2000, Gıda Katkı Maddeleri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ofst Tesisi, Erzurum * Hayes, A.W. 2001. Principles and Methods of Toxicology, 4th Ed * Klaassen, C.D., Watkins, III J.B. 2003. Casarett & Doull's Essentials of Toxicology, The McGraw-Hill Companies, USA.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav175
Quiz125
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Derse Katılım14228
Soru-Yanıt10110
Bireysel Çalışma13226
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma4312
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma6318
Quiz için Bireysel Çalışma515
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)102
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1234232353124225
ÖÇ2244343454225435
ÖÇ3333341345115324
ÖÇ4334321244115314
ÖÇ5322321232123123
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek