Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | BD214.4B | Gıda Katkı Maddeleri ve Gıda Toksisitesi | Seçmeli | 2 | 4 | 3 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Gıdalarda kullanılan yararlı/zararlı katkı maddeleri ve sağlık üzerine etkileri hakkında bilgi sahibi olabilmek ve gıdaların tüketiminde insan sağlığına zararlı olabilecek etkenlerin nedenlerini, kaynaklarını ve önleme yollarını öğrencilere göstermek. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Dr. Öğr. Üyesi Tayyibe ERTEN |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Gıda katkı maddelerinin genel özellikleri ve kullanım alanları hakkında hakkında bilgi sahibi olabilmek | 2 | Gıdalarda kullanılan katkı maddelerinin sağlık üzerine etkileri hakkında bilgi sahibi olabilmek ve Etiket okuma alışkanlığı kazanabilmek | 3 | Gıda kaynaklı toksin etkenlerin kimyasal ve fiziksel özellikleri hakkında bilgi sahibi olmak | 4 | Gıda kaynaklı zararlı toksin maddelerin bulaşma ve oluşum nedenlerini kavramak | 5 | Gıda katkı maddelerinin doz ile ilişkisini kavramak ve kullanımda dikkat edilecek hususlar konusunda bilgi sahibi olmak |
|
Öğrenim Türü |
İkinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Gıdalarda kullanılan yararlı/zararlı katkı maddeleri ve sağlık üzerine etkileri hakkında bilgi sahibi olabilmeyi amaçlar. Bununla iligili olarak, gıda katkı maddesi nedir, gıda katkı maddelerinin işlevleri, başlıca gıda katkı maddeleri, gıda katkı maddelerinin üretimi ve pazarını etkileyen etkenler, gıda katkı maddelerinin elde edilme yöntemleri, kullanımları ve sınırlamalar, gıda katkı maddeleri ve yasal düzenlemeler, gıda katkı maddesi alımının belirlenmesi, toksik gıda bileşenlerinin tanımı, gıdaların toksikolojik değerlendirilmelerinde kullanılan kriterler, yöntemler ve testler, besinlerin işlenmesi sırasında oluşan zehirli bileşikler, besin alerjileri ve besin duyarlılıkları, gıda kaynaklı mikotoksinler ve zehirlenme mekanizması, gıda kaynaklı parazitler-protozoolar ve zehirlenme mekanizmaları konuları işlenir. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Gıda Katkı Maddesi Nedir | | | 2 | Gıda Katkı Maddelerinin İşlevleri | | | 3 | Başlıca Gıda Katkı Maddeleri | | | 4 | Gıda Katkı Maddelerinin Üretimi ve Pazarını Etkileyen Etkenler | | | 5 | Gıda Katkı Maddelerinin Elde Edilme Yöntemleri, Kullanımları ve Sınırlamalar | | | 6 | Gıda Katkı Maddeleri ve Yasal Düzenlemeler | | | 7 | Gıda Katkı Maddesi Alımının Belirlenmesi | | | 8 | ARA SINAV | | | 9 | Toksik gıda bileşenlerinin tanımı | | | 10 | Toksik gıda bileşenlerinin tanımı | | | 11 | Gıdaların toksikolojik değerlendirilmelerinde kullanılan kriterler, yöntemler ve testler | | | 12 | Besinlerin işlenmesi sırasında oluşan zehirli bileşikler | | | 13 | Besin alerjileri ve besin duyarlılıkları | | | 14 | Gıda kaynaklı mikotoksinler ve zehirlenme mekanizması | | | 15 | Toksik Kimyasal Kontaminantlar | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
* Altuğ, T. Gıda Katkı Maddeleri, 2006, SİDAS MEDYA LTD ŞTİ, İZMİR
* Çakmakçı, S.; Çelik, İ. 2000, Gıda Katkı Maddeleri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ofst Tesisi, Erzurum
* Hayes, A.W. 2001. Principles and Methods of Toxicology, 4th Ed
* Klaassen, C.D., Watkins, III J.B. 2003. Casarett & Doull's Essentials of Toxicology, The McGraw-Hill Companies, USA. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 75 | Quiz | 1 | 25 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Soru-Yanıt | 10 | 1 | 10 |
Bireysel Çalışma | 13 | 2 | 26 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 4 | 3 | 12 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 6 | 3 | 18 |
Quiz için Bireysel Çalışma | 5 | 1 | 5 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 2 | 3 | 4 | 2 | 3 | 2 | 3 | 5 | 3 | 1 | 2 | 4 | 2 | 2 | 5 | ÖÇ2 | 2 | 4 | 4 | 3 | 4 | 3 | 4 | 5 | 4 | 2 | 2 | 5 | 4 | 3 | 5 | ÖÇ3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 4 | 1 | 3 | 4 | 5 | 1 | 1 | 5 | 3 | 2 | 4 | ÖÇ4 | 3 | 3 | 4 | 3 | 2 | 1 | 2 | 4 | 4 | 1 | 1 | 5 | 3 | 1 | 4 | ÖÇ5 | 3 | 2 | 2 | 3 | 2 | 1 | 2 | 3 | 2 | 1 | 2 | 3 | 1 | 2 | 3 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|