Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | FS0101.1 | İşci Sağlığı ve Güvenliği | Seçmeli | 3 | 6 | 3 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
İş kazaları ve meslek hastalıklarının nasıl ve neden oluştuğu, hangi teknik ve idari uygulamalar ile önlenebileceği ve iş güvenliği ile ilgili mevzuatın ve hukuksal sorumlulukların öğretilmesi amaçlanmaktadır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
|
Öğrenme Çıktıları |
1 | İş sağlığı ve güvenliği kültürü ile donanmış olma | 2 | Gıda sektöründeki riskler ve tehlikelerden haberdar olmak | 3 | Gıda sektöründe karşılaşılabilecek tehlikeleri fark edebilme, ve bu tehlikeleri yok edecek ya da kontrol altında tutacak önlemleri alabilme becerisi | 4 | İşyerlerindeki riskleri belirleme, analiz etme ve değerlendirebilme yeteneği | 5 | Şirket veya proje bazında iş güvenliğini belli bir yönetim sistemi dahilinde uygulamanın önemini kavramak | 6 | İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili mevzuat ve hukuksal sorumluluklar hakkında bilgi | 7 | Çalışacakları işyerlerinde karşılaşabilecekleri yangın çeşitleri, gaz ve toz patlamaları, kaynayan sıvıların genleşen buharlarının patlaması (BLEVE) hakkında bilgilendirileceklerdir. | 8 | | 9 | |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
İş sağlığı ve güvenliği terminolojisi. Gıda sektöründeki iş güvenliğiyle ilgili riskler. Kaza Sebeplendirme Yöntemleri ve Kaza Teorileri. İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları. İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatı. İş Güvenliği ile ilgili Kurumlar. Gıda Sektöründe İş Güvenliği Uygulamaları. Süreç Tehlike Analizi. Risk Analizi ve Değerlendirilmesi. İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemleri. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Tanışma, İş Güvenliği Nedir? Mühendislik mesleğinde iş güvenliğinin önemi | | | 2 | İş kazaları ve meslek hastalıkları, İş kazalarının maliyeti, Kaza nedenleri ve araştırılması | | | 3 | İş güvenliğinin tarihsel gelişimi ve yasallaşma süreci, İlgili devlet kurumları | | | 4 | İş kanunu ve kanun kapsamında çıkan yönetmelikler | | | 5 | İşyeri sağlık ve güvenlik birimleri, işyeri hekimliği ve iş güvenliği uzmanlığı | | | 6 | Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu | | | 7 | Hukuksal Sorumluluk ve Yaptırımlar, İş güvenliği denetimleri | | | 8 | Ara sınav | | | 9 | Süreç Tehlike Analizi | | | 10 | Gıda sektöründe karşılaşılabilecek tehlikeler ve önleme yöntemleri | | | 11 | Gıda sektöründe karşılaşılabilecek tehlikeler ve önleme yöntemleri | | | 12 | Risk Analizi ve Değerlendirmesi | | | 13 | Risk Analizi ve Değerlendirmesi | | | 14 | İş güvenliği yönetimi ve program öğeleri | | | 15 | İş güvenliği yönetim sistemleri, OHSAS 18001 | | | 16 | Final | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
“İş Güvenliği”, Ercüment N. Dizdar, 2006. “İş sağlığı, güvenliği ve çevresel etki risk değerlendirmesi”, Özlem Özkılıç, 2007 |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 1 | 14 |
Bireysel Çalışma | 14 | 1 | 14 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Okuma | 14 | 2 | 28 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | | | | | | | | | ÖÇ2 | | | | | | | | | ÖÇ3 | | | | | | | | | ÖÇ4 | | | | | | | | | ÖÇ5 | | | | | | | | | ÖÇ6 | | | | | | | | | ÖÇ7 | | | | | | | | | ÖÇ8 | | | | | | | | | ÖÇ9 | | | | | | | | |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|