|
Ders Öğretim PlanıDersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | ANS209.2B | Sağlıklı Yaşam ve Beslenme | Seçmeli | 2 | 3 | 2 |
| Dersin Seviyesi | Ön Lisans | Dersin Amacı | Beslenme ile ilgili temel kavramların, besin grupları ve özelliklerinin, çeşitli fizyolojik dönemlerde beslenme ilkeleri ve
besin gereksinimlerinin öğrenilmesi, yaşlılarda sık rastlanan sağlık sorunları (diyabet, hipertansiyon, kalp-damar
hastalıkları, kanser, osteoporoz, demans gibi) ve beslenme ilişkisinin incelenmesi amaçlanır. | Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri | | Öğrenme Çıktıları | 1 | Sağlıklı yaşamanın koşullarını inceleyecektir. | 2 | Sağlıklı beslenmeyi öğrenir | 3 | Fiziksel aktivitenin beslenme ve sağlık ilişkisini bilecektir |
| Öğrenim Türü | Birinci Öğretim | Dersin Ön Koşulu Olan Dersler | - | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | | Dersin İçeriği | 1. Beslenme tanımı, beslenmenin önemi ve ilkeleri; 2. Yaşlılarda beslenme ilkeleri; 2.1 Yaşlılıkta Vücudun Yapı ve
İşlevlerinde Oluşan Değişiklikler 2.1.1 Fiziksel Değişiklikler 2.1.2 Organ Fonksiyonlarındaki Değişiklikler 2.1.3 Yaşam
Biçimindeki Değişiklikler 2.2 Yaşlılıkta beslenmenin önemi, 2.2.1 Besin Ögelerinin Yaşlılıktaki Önemi 2.2.2 Yaşlılık
Döneminde Enerji İhtiyacı 3. Yaşlılıkta sık görülen sağlık sorunları ve hastalıklarda beslenme ilkeleri; 3.1 Yaşlılıkta protein
metabolizması ve enerji gereksinimi, 3.2 Yaşlılıkta karbonhidrat, yağ ve sıvı durumu ve gereksinimi, 3.3 Yaşlılıkta vitamin
metabolizması ve gereksinimi, 3.4 Yaşlılıkta mineral durumu ve gereksinimi, 3.5 Yaşlı beslenmesinde koku, tat ve
dokunma duyularının önemi, 3.6 Yaşlılıkta ağız sağlığı ve beslenmede deglutisyon sorunları. 3.7 Yaşlılığa bağlı kas
kaybında ve kaşekside beslenme, 3.8 Yaşlılığa bağlı sindirim, kardiyovasküler, metabolik ve solunum hastalıklarında
beslenme, 3.9 Yaşlılığa bağlı hematopoiez sapmalarında beslenmenin etkisi. 4. Yaşlılıkta Genel Beslenme İlkeleri | Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği | |
1 | Sağlıklı Yaşam ve Beslenme dersine giriş Sağlıklı yaşam nedir? Sağlıklı beslenme / Egzersiz / Uyku ve Stres faktörlerinin sağlıklı yaşamdaki önemi | | | 2 | Yeterli ve Dengeli beslenme nedir? Doğru beslenme bilgisine sahip olmak için bilinmesi gerekenler / Beslenme ile ilgili bazı Kavramlar | | | 3 | Yaşam için Gerekli Besin Öğeleri: Karbonhidratlar, Proteinler, Yağlar (Nedir? Genel özellikleri, Kaynakları, İnsanda kullanımı, Gereksinim ve önemi) | | | 4 | Yaşam için Gerekli Besin Öğeleri: Vitaminler, Mineraller ve Su (Nedir? Genel özellikleri, Kaynakları, İnsanda kullanımı, Gereksinim ve önemi) | | | 5 | Sağlıklı Metabolizma | | | 6 | Besinlerin Vücutta Kullanımı, Dengeli Menü Örnekleri, Fast Food Beslenme, Besinleri Hazırlama-Saklama ve Pişirme İlkeleri | | | 7 | Vücut Kompozisyonu / Yağın Biyolojisi | | | 8 | Ara Sınav | | | 9 | Obezite ve Tedavisi | | | 10 | Fiziksel Aktivite ve Egzersiz; Fiziksel Aktivitenin beslenme ve sağlık ilişkisi; Egzersiz Önerileri, Egzersiz Sırasında Görülebilecek Beslenme Sorunları | | | 11 | Sağlıklı Yaşlanma. Yaşlanma sonucu Oluşan Fiziksel ve Sosyal Değişimler | | | 12 | Sağlıklı Yaşlanma. Yaşa Bağlı Hastalıkların Risklerini Azaltmaya Yönelik Dünya Ülkelerinin ve Kuruluşların Beslenme Önerileri | | | 13 | Özel Gruplarda Menü Planlama İlkeleri (işçi, çocuk) | | | 14 | Özel Gruplarda Menü Planlama İlkeleri (yaşlı, engelli) | | | 15 | Final Sınavı | | |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | | Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları | | Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | |
| İş Yükü Hesaplaması | |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 | Final Sınavı | 1 | 1 | 1 | Bütünleme Sınavı | 1 | 1 | 1 | Derse Katılım | 14 | 1 | 14 | Soru-Yanıt | 14 | 1 | 14 | Bireysel Çalışma | 14 | 1 | 14 | Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 1 | 1 | Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 1 | 1 | |
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi | | * Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
|
|