Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | SHK114.3B | Hijyen ve Sanitasyon | Seçmeli | 1 | 2 | 2 |
|
Dersin Seviyesi |
Ön Lisans |
Dersin Amacı |
Öğrencilere toplu beslenme sistemlerinde gıda ve personel hijyeni kurallarının öğretilmesi |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Öğr. Gör. Ayşen YEŞİL |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Hijyen ve sanitasyon kurallarını öğrenmek | 2 | Gıda üretiminde hijyen kurallarını uygulama becerisi kazanmak | 3 | ISO 22000 uygulamalarını öğrenmek | 4 | Hijyende eğitimin önemini kavramak |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
YOK |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
YOK |
Dersin İçeriği |
Hijyen ve sanitasyonun tanımı, hijyen-kalite ilişkisi, toplu beslenme sistemleinde hijyenin önemi, hijyen riskleri, önlemler, gıda hijyeni, kişisel hijyen, el yıkama, ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Hijyenin Tanımı ve Önemi | | | 2 | Hijyen ve Sanitasyonun Gıda İşletmeleri Açısından Önemi | | | 3 | Gıdaların Kirlenme Yöntemleri, Hijyen Sorunları | | | 4 | Bakteriler, Mayalar, Küfler, Virüsler ile İlgili Bilgiler | | | 5 | Yararlı Patojen Organizmalar ve Bunların Gelişme Ortamları ile İlgili Bilgiler | | | 6 | Patojen Bakterilerin Gıdalara Geçişi | | | 7 | Gıda Zehirlenmeleri | | | 8 | ARA SINAV | | | 9 | Bakterilerin Gelişmesinin Kontrol Altına Alınması ile İlgili Bilgiler | | | 10 | HACCP (ISO 22000) Sistemi Yapısı İşleyişi | | | 11 | Gıda Sunum Sanitasyonu | | | 12 | Bazı gıdaların üretiminde işleme sanitasyonu | | | 13 | Atık Uzaklaştırma & Zararlı Kontrolü | | | 14 | | Kişisel Hijyen Uygulamaları | | 15 | Atık ayrıştırma önemi | | | 16 | FİNAL SINAVI | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Gıda ve Personel Hijyeni Ders Kitabı |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 40 | Derse Katılım | 1 | 20 | Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 40 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 60 | Final Sınavı için Bireysel Çalışma | 1 | 40 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | YOK |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Bütünleme Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Quiz | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 10 | 1 | 10 |
Tartışma | 10 | 1 | 10 |
Soru-Yanıt | 10 | 1 | 10 |
Takım/Grup Çalışması | 10 | 1 | 10 |
Beyin Fırtınası | 10 | 1 | 10 |
Bireysel Çalışma | 1 | 1 | 1 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 1 | 1 |
Quiz için Bireysel Çalışma | 12 | 1 | 12 |
Ev Ödevi | 6 | 1 | 6 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ÖÇ2 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ÖÇ3 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ÖÇ4 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|