Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | MS1612.1B | Beslenme ve Diyet | Seçmeli | 1 | 2 | 3 |
|
Dersin Seviyesi |
Ön Lisans |
Dersin Amacı |
Besin öğeleri, besin grupları, beslenme yetersizlikleri, toplu beslenme, besinlerin bileşimleri konusunda temel bilgileri vererek öğrencilerin bu bilgileri kullanarak yeterli ve dengeli beslenme esaslarını öğrenmeleri, özel durumlarda ve hastalık durumunda beslenmenin önemi ve özelliklerini kavrayabilmeleri hedeflenmiştir. Beslenme ile ilgili teorik bilgilerin geliştirilmesini sağlamak. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Halil İbrahim Kaya |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Yeterli ve dengeli beslenme kavramını öğrenir.
| 2 | Beslenme ve sağlık ilişkisini kurarak analiz eder.
| 3 | Yaşam kalitesini yükseltme ve beslenme sorunlarını çözme becerilerini kazanır.
| 4 | Beslenmenin insan ve toplum sağlığı üzerindeki etkisini ve sağlığı etkileyen faktörleri kavrar.
|
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
yok |
Dersin İçeriği |
Gıdaların yapısındaki besinlerin ve diğer bileşenlerin tanımlanması ve sınıflandırılması, besin piramidi, Gıda grupları ve alt grupları, beslenme konuları ve yanlış bilgilendirme, Beslenme ile ilgili araçlar ve standartlar |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Beslenme ile ilgili temel kavramlar | | | 2 | Besin öğelerinin vücuttaki görevleri, türleri, gereksinim miktarları | | | 3 | Besin öğelerinin vücuttaki görevleri, türleri, gereksinim miktarları | | | 4 | Besin grupları | | | 5 | Besin Piramitleri | | | 6 | Bireyin Enerji Gereksiniminin Hesaplanması ve Etkileyen Faktörler | | | 7 | Yeterli ve Dengeli Menü Hazırlama ve Diyet | | | 8 | ARA SINAV | | | 9 | Çeşitli yaş gruplarında beslenme | | | 10 | Çeşitli yaş gruplarında beslenme | | | 11 | Türkiye’de Çeşitli Gruplarda Sık Görülen Beslenme Sorunları Nedenleri | | | 12 | Kronik Hastalıklar ve Beslenme Önerileri | | | 13 | Toplu beslenme yapan kuruluşların tanımı ve özellikleri | | | 14 | Gıda kalite kontrol uygulamaları standardizasyonu | | | 15 | Gıda kalite kontrol uygulamaları standardizasyonu | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
BAYSAL, A. (2011). Beslenme (13. Baskı), Ankara: Hatipoğlu Yayınevi.
BULDUK, Sıdıka, (2018), Beslenme İlkeleri ve Mönü Planlama. Ankara: Detay Yayıncılık. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 3 | 42 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 5 | 5 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 5 | 5 |
Rapor | 1 | 5 | 5 |
Ev Ödevi | 14 | 3 | 42 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ÖÇ2 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ÖÇ3 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ÖÇ4 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|