BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
MS1612.1BBeslenme ve DiyetSeçmeli123
Dersin Seviyesi
Ön Lisans
Dersin Amacı
Besin öğeleri, besin grupları, beslenme yetersizlikleri, toplu beslenme, besinlerin bileşimleri konusunda temel bilgileri vererek öğrencilerin bu bilgileri kullanarak yeterli ve dengeli beslenme esaslarını öğrenmeleri, özel durumlarda ve hastalık durumunda beslenmenin önemi ve özelliklerini kavrayabilmeleri hedeflenmiştir. Beslenme ile ilgili teorik bilgilerin geliştirilmesini sağlamak.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Halil İbrahim Kaya
Öğrenme Çıktıları
1Yeterli ve dengeli beslenme kavramını öğrenir.
2Beslenme ve sağlık ilişkisini kurarak analiz eder.
3Yaşam kalitesini yükseltme ve beslenme sorunlarını çözme becerilerini kazanır.
4Beslenmenin insan ve toplum sağlığı üzerindeki etkisini ve sağlığı etkileyen faktörleri kavrar.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
yok
Dersin İçeriği
Gıdaların yapısındaki besinlerin ve diğer bileşenlerin tanımlanması ve sınıflandırılması, besin piramidi, Gıda grupları ve alt grupları, beslenme konuları ve yanlış bilgilendirme, Beslenme ile ilgili araçlar ve standartlar
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Beslenme ile ilgili temel kavramlar
2Besin öğelerinin vücuttaki görevleri, türleri, gereksinim miktarları
3Besin öğelerinin vücuttaki görevleri, türleri, gereksinim miktarları
4Besin grupları
5Besin Piramitleri
6Bireyin Enerji Gereksiniminin Hesaplanması ve Etkileyen Faktörler
7Yeterli ve Dengeli Menü Hazırlama ve Diyet
8ARA SINAV
9Çeşitli yaş gruplarında beslenme
10Çeşitli yaş gruplarında beslenme
11Türkiye’de Çeşitli Gruplarda Sık Görülen Beslenme Sorunları Nedenleri
12Kronik Hastalıklar ve Beslenme Önerileri
13Toplu beslenme yapan kuruluşların tanımı ve özellikleri
14Gıda kalite kontrol uygulamaları standardizasyonu
15Gıda kalite kontrol uygulamaları standardizasyonu
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
BAYSAL, A. (2011). Beslenme (13. Baskı), Ankara: Hatipoğlu Yayınevi. BULDUK, Sıdıka, (2018), Beslenme İlkeleri ve Mönü Planlama. Ankara: Detay Yayıncılık.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Derse Katılım14342
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma155
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma155
Rapor155
Ev Ödevi14342
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)102
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10
ÖÇ11111111111
ÖÇ21111111111
ÖÇ31111111111
ÖÇ41111111111
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek