BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
MA211.1B2Maliyet MuhasebesiSeçmeli233
Dersin Seviyesi
Ön Lisans
Dersin Amacı
Maliyet muhasebesi mal ve hizmet üreten işletmelerde, üretilen mal ve hizmetin maliyetini belirleyebilme için; maliyet türlerini, maliyet yerlerini, maliyet yüklemlerini hesaplama ile bunlar için gerekli kayıtları kapsamaktadır. Bu ders ile üretilen mal ve hizmetin maliyetini hesaplayabilme, maliyetleri planlayabilme ve kontrol edebilme ile yöneticilerin verecekleri kararlar için gerekli bilgilerinin öğrencilere kazandırılması amaçlanmaktadır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğretim Üyesi Adalet ZOZİK
Öğrenme Çıktıları
1Maliyet muhasebesi ile ilgili temel kavramları tanımlar.
27/A ve 7/B seçeneğindeki maliyet hesaplarını bilir
3Maliyet unsurlarını ve sınıflandırmasını kavrar.
4Gider dağıtımını yapar.
5Maliyet hesaplama sistemlerini uygular ve karar vermede kullanır.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Maliyet muhasebesi ile ilgili temel kavramların bilgisini aktarabilme. Üretim maliyetini hesaplayabilme. Maliyet bilgilerinin karar verme ve bütçelemede kullanabilme.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Maliyet Muhasebesine Giriş, Maliyet Muhasebesi ve Üretim İşletmeleri, Finansal Muhasebe ve Maliyet Muhasebesi İlişkisi, Üretim Maliyetleri, Mamul Maliyetlerinin Hesaplanması, Üretim Dışı Giderler, Maliyet ve Gider Kavramları ve Uygulamalı Örnek.
2Maliyet Muhasebesine Giriş, Maliyet Muhasebesi ve Üretim İşletmeleri, Finansal Muhasebe ve Maliyet Muhasebesi İlişkisi, Üretim Maliyetleri, Mamul Maliyetlerinin Hesaplanması, Üretim Dışı Giderler, Maliyet Ve Gider Kavramları ve Uygulamalı Örnek.
3Üretim İşletmelerinde Tekdüzen Maliyetleme Modelleri: 7/A Seçeneğinde Maliyetleme Modeli ve 7/B Seçeneğinde Maliyetleme Modeli.
4Üretim İşletmelerinde Tekdüzen Maliyetleme Modelleri: 7/A Seçeneğinde Maliyetleme Modeli ve 7/B Seçeneğinde Maliyetleme Modeli.
5Madde ve Malzemenin Ambara Girişi, Çıkışı, Ambardan Çekilen İlk Madde ve Malzemenin Muhasebeleştirilmesi, Doğrudan ve Dolaylı Maliyet, Doğrudan ve Dolaylı Malzeme Ayrımı.
6Personel Maliyetlerinin Özellikleri, Personel Maliyet ve Giderlerinin Sınıflandırılması, Direkt ve Endirekt Personel Maliyetleri Ayrımın, Personel Maliyetlerinin Muhasebeleştirilmesi, Üretimde Özellik Taşıyan İşçilik Maliyetleri, Ücret Şekilleri.
7Genel Üretim Maliyetleri, Genel Üretim Maliyetlerinin Mamullere Yüklenmesi, Genel Üretim Maliyetlerinin Muhasebeleştirilmesi.
8Ara Sınav.
9Genel Üretim Maliyetleri, Genel Üretim Maliyetlerinin Mamullere Yüklenmesi, Genel Üretim Maliyetlerinin Muhasebeleştirilmesi.
10Sipariş Maliyetleme Yöntemi, 7/A Seçeneğinde Sipariş Maliyetlemesi Uygulaması, 7/B Seçeneğinde Sipariş Maliyetlemesi Uygulaması.
11Safha Maliyetleme Yöntemi, 7/A Seçeneğinde Safha Maliyetlemesi Uygulaması, 7/B Seçeneğinde Safha Maliyetlemesi Uygulaması.
12Birleşik Üretim ve Birleşik Maliyet, Birleşik Üretimde Ana Mamul ve Yan Mamul, Birleşik Maliyetlerin Dağıtımı, Birleşik Üretimde Muhasebe Kayıtları.
13Standart Maliyetleme, Standart Maliyetlemede Muhasebe Kayıtları ve Sapmaların Hesaplanması ve Muhasebeleştirilmesi.
14Değişme Biçimine Göre Maliyetler, Birim Maliyet Olarak Sabit ve Değişken Maliyetler, Maliyet Hacim Kar İlişkileri, Faaliyet Kaldıracı, Güvenlik Payı ve Güvenlik Oranı.
15Maliyet Muhasebesinde Güncel Konular; Faaliyete Dayalı Maliyetleme, Sonradan Maliyetleme, Hedef Maliyetleme Kaizen Maliyetleme ve Benchmarking.
16Final Sınavı.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Vasfi Haftacı(2011). Maliyet Muhasebesi. Kocaeli Üniversitesi. Mustafa Savcı(2009). Maliyet muhasebesi. Baskı, Aktif Yayınevi, İstanbul.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Derse Katılım14342
Problem Çözümü10110
Bireysel Çalışma14114
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma5210
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma717
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)86
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9
ÖÇ1342214111
ÖÇ2332213111
ÖÇ3343213111
ÖÇ4332314111
ÖÇ5433212111
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek