|
Ders Öğretim PlanıDersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | LVS211.7B2 | Veteriner Halk Sağlığı | Seçmeli | 2 | 3 | 3 |
| Dersin Seviyesi | Ön Lisans | Dersin Amacı | Veteriner sağlık teknikerlerinin çevre ve halk sağlığındaki rolü, çiftlikten sofraya gıda güvenliği, zoonoz hastalıklarda kontrol-koruma ve yasal düzenlemeler, gıda kaynaklı hastalıklar,doğal denge ve canlılar üzerindeki etkileri kazandırmak.
| Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri | - | Öğrenme Çıktıları | 1 | Çiftlikten sofraya gıda güvenliği kavramını öğrenir. | 2 | Gıda kökenli riskleri ve önleyici tedbirleri bilir. | 3 | Zoonotik hastalıklara karşı koruma-kontrol yöntemlerini ve yasal düzenlemeleri bilir ve uygular. | 4 | Gıda üretim ve satış yerlerinin denetlenmesini bilir. | 5 | Kirlenmenin çevreye ve canlılara etkilerini kavrar. |
| Öğrenim Türü | Birinci Öğretim | Dersin Ön Koşulu Olan Dersler | Yok | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok | Dersin İçeriği | Çiftlikten sofraya gıda güvenliği, ilaçlar ve diğer kimyasal maddelerle besin kirlenmesi, besin kirlenmesi ve insanlardaki etkileri, çevre ve insan sağlığı korunması ve kirlenmenin önlenmesi için neler yapılabileceği, veteriner hekimin ilaç kullanmadaki sorumlulukları.
| Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği | |
1 | Veteriner Halk Sağlığına Giriş, Veteriner Halk Sağlığının Amacı | | | 2 | Gıda Güvenliği, Kalite, Risk Analizi, Risk Değerlendirme, Risk İletişimi | | | 3 | Çiftlikten Sofraya Gıda Güvenliği Kavramı, Hayvan Sağlığı, Refahı, Hayvansal Atıklar, | | | 4 | Gıda Kaynaklı Hastalıklar, Gıda Zehirlenmeleri v Önleme Yolları | | | 5 | Gıda Üretim ve Satış Yerlerinde Olması Gereken Genel Prensipler | | | 6 | Türkiye ve Avrupa Birliğinde Gıda Kontrol Hizmetleri, AB Gıda Otoritesi, Veteriner Halk Sağlığı İle İlgili Yasal Düzenlemeler | | | 7 | Zoonoz Hastalıkların Sınıflandırılması, Kontrol-Koruma | | | 8 | Bakteriyel Zoonozlarda Epidemiyoloji, Kontrol-Koruma ve Bu Hastalıklar Hakkındaki Yasal Düzenlemeler | | | 9 | Viral ve Mikotik Zoonozlarda Epidemiyoloji, Kontrol-Koruma | | | 10 | Paraziter Zoonozlarda Epidemiyoloji, Kontrol-Koruma | | | 11 | Çevre ve Besin Kirliliği İle İlgili Temel Kavramlar, Kirlenmenin İnsanlar ve Hayvanlardaki Genel Etkileri | | | 12 | Veteriner Hekimin İlaç Kullanımındaki Sorumlulukları, İlaç ve Kimyasal Madde Kalıntılarının Tolerans Düzeyleri | | | 13 | Besinlerde Bulunan Kirletici Maddeler, Özellikleri, Canlılara Yansıması | | | 14 | Çevre ve Besin Kirlenmesinin İzlenmesi, FDA, WHO, Gıda Kodeksinde Bildirilen Uyarılar | | |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | Kaya, S., Princci,İ., Bilgili, A. 1998; Çevre Bilimi ve Çevre Toksikolojisi
| Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları | | Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
| İş Yükü Hesaplaması | |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 | Final Sınavı | 1 | 1 | 1 | Derse Katılım | 14 | 2 | 28 | Bireysel Çalışma | 10 | 2 | 20 | Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 | Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 | Ev Ödevi | 10 | 2 | 20 | |
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi | ÖÇ1 | | | | | | | 2 | 2 | 4 | 5 | 4 | 4 | ÖÇ2 | | | | | | | 3 | 4 | 4 | 5 | 3 | 2 | ÖÇ3 | | | | | | | 1 | 3 | 3 | 3 | 4 | 3 | ÖÇ4 | | | | | | | 2 | 2 | 1 | 3 | 4 | 5 | ÖÇ5 | | | | | | | 3 | 1 | 3 | 4 | 5 | 3 |
| * Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
|
|