BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
LVS211.7B2Veteriner Halk SağlığıSeçmeli233
Dersin Seviyesi
Ön Lisans
Dersin Amacı
Veteriner sağlık teknikerlerinin çevre ve halk sağlığındaki rolü, çiftlikten sofraya gıda güvenliği, zoonoz hastalıklarda kontrol-koruma ve yasal düzenlemeler, gıda kaynaklı hastalıklar,doğal denge ve canlılar üzerindeki etkileri kazandırmak.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
-
Öğrenme Çıktıları
1 Çiftlikten sofraya gıda güvenliği kavramını öğrenir.
2Gıda kökenli riskleri ve önleyici tedbirleri bilir.
3Zoonotik hastalıklara karşı koruma-kontrol yöntemlerini ve yasal düzenlemeleri bilir ve uygular.
4Gıda üretim ve satış yerlerinin denetlenmesini bilir.
5 Kirlenmenin çevreye ve canlılara etkilerini kavrar.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Çiftlikten sofraya gıda güvenliği, ilaçlar ve diğer kimyasal maddelerle besin kirlenmesi, besin kirlenmesi ve insanlardaki etkileri, çevre ve insan sağlığı korunması ve kirlenmenin önlenmesi için neler yapılabileceği, veteriner hekimin ilaç kullanmadaki sorumlulukları.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1 Veteriner Halk Sağlığına Giriş, Veteriner Halk Sağlığının Amacı
2 Gıda Güvenliği, Kalite, Risk Analizi, Risk Değerlendirme, Risk İletişimi
3 Çiftlikten Sofraya Gıda Güvenliği Kavramı, Hayvan Sağlığı, Refahı, Hayvansal Atıklar,
4Gıda Kaynaklı Hastalıklar, Gıda Zehirlenmeleri v Önleme Yolları
5 Gıda Üretim ve Satış Yerlerinde Olması Gereken Genel Prensipler
6Türkiye ve Avrupa Birliğinde Gıda Kontrol Hizmetleri, AB Gıda Otoritesi, Veteriner Halk Sağlığı İle İlgili Yasal Düzenlemeler
7 Zoonoz Hastalıkların Sınıflandırılması, Kontrol-Koruma
8 Bakteriyel Zoonozlarda Epidemiyoloji, Kontrol-Koruma ve Bu Hastalıklar Hakkındaki Yasal Düzenlemeler
9 Viral ve Mikotik Zoonozlarda Epidemiyoloji, Kontrol-Koruma
10 Paraziter Zoonozlarda Epidemiyoloji, Kontrol-Koruma
11 Çevre ve Besin Kirliliği İle İlgili Temel Kavramlar, Kirlenmenin İnsanlar ve Hayvanlardaki Genel Etkileri
12 Veteriner Hekimin İlaç Kullanımındaki Sorumlulukları, İlaç ve Kimyasal Madde Kalıntılarının Tolerans Düzeyleri
13 Besinlerde Bulunan Kirletici Maddeler, Özellikleri, Canlılara Yansıması
14 Çevre ve Besin Kirlenmesinin İzlenmesi, FDA, WHO, Gıda Kodeksinde Bildirilen Uyarılar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Kaya, S., Princci,İ., Bilgili, A. 1998; Çevre Bilimi ve Çevre Toksikolojisi
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Derse Katılım14228
Bireysel Çalışma10220
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11010
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11010
Ev Ödevi10220
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)90
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12
ÖÇ1      224544
ÖÇ2      344532
ÖÇ3      133343
ÖÇ4      221345
ÖÇ5      313453
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek