BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
GT211.5BHijyen ve SanitasyonSeçmeli233
Dersin Seviyesi
Ön Lisans
Dersin Amacı
Bu dersin amacı, öğrencileri gıda maddelerinin üretiminden tüketimine kadar geçen hasat, hazırlama, üretim, paketleme, depolama, taşıma, dağıtım ve satış aşamalarında genel hijyen ve sanitasyon kuralları ile gıda işletmelerinde gıda güvenliğinin sağlanması konusunda gerekli önlemler hakkında bilgilendirmektir.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Onur YÜZER
Öğrenme Çıktıları
1Hijyen ve Sanitasyon ile ilgili temel kavramları bilir.
2Mikroorganizmalar ile hijyen/sanitasyon arasındaki ilişkiyi bilir.
3Mikrobiyal gelişmenin kontrol altına alınması ile ilgili temel kavramları açıklayabilir.
4HACCP uygulamalarının önemi ile ilgili temel kavram ve ifadeleri açıklayabilir.
5Üretim prosesine ve üretilen ürüne uygun farklı temizlik ve dezenfeksiyon yöntemlerini seçebilir.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Hijyen ve sanitasyonun tanımı, hijyen-kalite ilişkisi, toplu beslenme sistemleinde hijyenin önemi, hijyen riskleri, önlemler, gıda hijyeni.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Mikroorganizmalar ve Hijyen/Sanitasyon
2Hijyen/Sanitasyon Açısından Mikroorganizmaların Kontrol Altına Alınmasının Önemi
3Gıda Kontaminasyon Kaynakları
4Gıda Kontaminasyon Kaynakları
5HACCP(Hazard Analysis of Critical Control Points)
6HACCP(Hazard Analysis of Critical Control Points)
7Gıda İşletmelerinde Hijyen/Sanitasyonu Etkileyen Faktörler
8Ara sınav
9İşletmelerde Temizlik ve Dezenfeksiyonun Uygulanması
10İşletmelerde Temizlik ve Dezenfeksiyonun Uygulanması
11Temizlik Maddeleri ve Dezenfektanlar
12İşletmelerde Sanitasyonun/Hijyenin Uygulama Prensipleri
13Sanitasyon/Hijyen Ekipmanı
14Süt, Meyve -Sebze ve Et İşletmelerinde Hijyen/Sanitasyon
15Toplu Beslenme Yerlerinde Hijyen/Sanitasyon
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Kayaardı, S. 2015. Gıda Hijyeni ve Sanitasyonu. Sidas Medya, İzmir.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Derse Katılım14228
Bireysel Çalışma14342
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma339
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma428
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)90
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5
ÖÇ123242
ÖÇ223242
ÖÇ323242
ÖÇ423242
ÖÇ523242
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek