Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | GT211.5B | Hijyen ve Sanitasyon | Seçmeli | 2 | 3 | 3 |
|
Dersin Seviyesi |
Ön Lisans |
Dersin Amacı |
Bu dersin amacı, öğrencileri gıda maddelerinin üretiminden tüketimine kadar geçen hasat, hazırlama, üretim, paketleme, depolama, taşıma, dağıtım ve satış aşamalarında genel hijyen ve sanitasyon kuralları ile gıda işletmelerinde gıda güvenliğinin sağlanması konusunda gerekli önlemler hakkında bilgilendirmektir. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Onur YÜZER |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Hijyen ve Sanitasyon ile ilgili temel kavramları bilir. | 2 | Mikroorganizmalar ile hijyen/sanitasyon arasındaki ilişkiyi bilir. | 3 | Mikrobiyal gelişmenin kontrol altına alınması ile ilgili temel kavramları açıklayabilir. | 4 | HACCP uygulamalarının önemi ile ilgili temel kavram ve ifadeleri açıklayabilir. | 5 | Üretim prosesine ve üretilen ürüne uygun farklı temizlik ve dezenfeksiyon yöntemlerini seçebilir. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Hijyen ve sanitasyonun tanımı, hijyen-kalite ilişkisi, toplu beslenme sistemleinde hijyenin önemi, hijyen riskleri, önlemler, gıda hijyeni. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Mikroorganizmalar ve Hijyen/Sanitasyon
| | | 2 | Hijyen/Sanitasyon Açısından Mikroorganizmaların Kontrol Altına Alınmasının Önemi
| | | 3 | Gıda Kontaminasyon Kaynakları
| | | 4 | Gıda Kontaminasyon Kaynakları
| | | 5 | HACCP(Hazard Analysis of Critical Control Points)
| | | 6 | HACCP(Hazard Analysis of Critical Control Points)
| | | 7 | Gıda İşletmelerinde Hijyen/Sanitasyonu Etkileyen Faktörler
| | | 8 | Ara sınav | | | 9 | İşletmelerde Temizlik ve Dezenfeksiyonun Uygulanması
| | | 10 | İşletmelerde Temizlik ve Dezenfeksiyonun Uygulanması
| | | 11 | Temizlik Maddeleri ve Dezenfektanlar
| | | 12 | İşletmelerde Sanitasyonun/Hijyenin Uygulama Prensipleri
| | | 13 | Sanitasyon/Hijyen Ekipmanı
| | | 14 | Süt, Meyve -Sebze ve Et İşletmelerinde Hijyen/Sanitasyon
| | | 15 | Toplu Beslenme Yerlerinde Hijyen/Sanitasyon
| | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Kayaardı, S. 2015. Gıda Hijyeni ve Sanitasyonu. Sidas Medya, İzmir. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Bireysel Çalışma | 14 | 3 | 42 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 3 | 3 | 9 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 4 | 2 | 8 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 2 | 3 | 2 | 4 | 2 | ÖÇ2 | 2 | 3 | 2 | 4 | 2 | ÖÇ3 | 2 | 3 | 2 | 4 | 2 | ÖÇ4 | 2 | 3 | 2 | 4 | 2 | ÖÇ5 | 2 | 3 | 2 | 4 | 2 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|