Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | GT211.3B | Fermantasyon Teknolojisi | Seçmeli | 2 | 3 | 3 |
|
Dersin Seviyesi |
Ön Lisans |
Dersin Amacı |
Etil alkol ve bazı organik asit üretimi ile ilgili işlemler ve fermantasyon endüstrisinin tipik örnekleri olan bira, şarap, yüksek alkollü içkiler, asetik asit ve laktik asit üretimi hakkında bilgi vermektir. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Dr. Öğr. Üyesi Kübra ÇİNAR TOPÇU |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Fermentasyonun prensipleri ve fermente ürünlerin üretimi konularında bilgi sahibi olur | 2 | Fermentörleri tanır ve fermentasyon kinetiğini kavrar | 3 | Distilasyonu uygular ve distile alkollü içkilerin üretim teknolojilerini kavrar | 4 | Sirke üretim teknolojilerini kavrar | 5 | Turşu, zeytin ve boza üretim teknolojilerini kavrar |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Fermente ürünler, distille alkollü içkiler, sirke, tursu, yesil ve siyah zeytin ve boza üretimi ve üretiminde kullanılan önemli mikroorganizmalar |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Fermantasyon teknolojisi açısından önemli olan karbonhidratlar
| | | 2 | Alkol ve organik asit fermantasyonları
| | | 3 | Alkol ve organik asit fermantasyonları
| | | 4 | Biracılık ve arpa, malt teknolojisi
| | | 5 | Malt biyokimyası, mayseleme ve şerbetçi otunun kimyası ve biyokimyası
| | | 6 | Biracılıkta kullanılan mikroorganizmalar ve fermantasyon
| | | 7 | Yüksek alkollü içkiler
| | | 8 | Ara sınav | | | 9 | Eskitilerek tüketilen yüksek alkollü içkiler
| | | 10 | Eskitilmeden tüketilen yüksek alkollü içkiler
| | | 11 | Laktik asit fermantasyonu, tursu ve sofralık zeytin teknolojisi
| | | 12 | Laktik asit fermantasyonu, tursu ve sofralık zeytin teknolojisi
| | | 13 | Asetik asit fermantasyonu ve sirke üretimi
| | | 14 | Asetik asit fermantasyonu ve sirke üretimi
| | | 15 | Boza üretimi
| | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Kılıç, O., 1990. Alkollü İçkiler Teknolojisi. Uludağ Üni. Bursa.
Genel Mikrobiyoloji, Prof.Dr. Mehmet ÖNER, Ege Üni.Fen Fak. Yayını, İzmir, 2001. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Bireysel Çalışma | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 3 | 3 | 9 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 4 | 3 | 12 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | ÖÇ2 | 4 | 3 | 4 | 3 | 3 | ÖÇ3 | 4 | 5 | 3 | 4 | 3 | ÖÇ4 | 3 | 4 | 3 | 4 | 3 | ÖÇ5 | 4 | 5 | 3 | 3 | 4 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|