BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
GT211.3BFermantasyon TeknolojisiSeçmeli233
Dersin Seviyesi
Ön Lisans
Dersin Amacı
Etil alkol ve bazı organik asit üretimi ile ilgili işlemler ve fermantasyon endüstrisinin tipik örnekleri olan bira, şarap, yüksek alkollü içkiler, asetik asit ve laktik asit üretimi hakkında bilgi vermektir.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Kübra ÇİNAR TOPÇU
Öğrenme Çıktıları
1Fermentasyonun prensipleri ve fermente ürünlerin üretimi konularında bilgi sahibi olur
2Fermentörleri tanır ve fermentasyon kinetiğini kavrar
3Distilasyonu uygular ve distile alkollü içkilerin üretim teknolojilerini kavrar
4Sirke üretim teknolojilerini kavrar
5Turşu, zeytin ve boza üretim teknolojilerini kavrar
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Fermente ürünler, distille alkollü içkiler, sirke, tursu, yesil ve siyah zeytin ve boza üretimi ve üretiminde kullanılan önemli mikroorganizmalar
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Fermantasyon teknolojisi açısından önemli olan karbonhidratlar
2Alkol ve organik asit fermantasyonları
3Alkol ve organik asit fermantasyonları
4Biracılık ve arpa, malt teknolojisi
5Malt biyokimyası, mayseleme ve şerbetçi otunun kimyası ve biyokimyası
6Biracılıkta kullanılan mikroorganizmalar ve fermantasyon
7Yüksek alkollü içkiler
8Ara sınav
9Eskitilerek tüketilen yüksek alkollü içkiler
10Eskitilmeden tüketilen yüksek alkollü içkiler
11Laktik asit fermantasyonu, tursu ve sofralık zeytin teknolojisi
12Laktik asit fermantasyonu, tursu ve sofralık zeytin teknolojisi
13Asetik asit fermantasyonu ve sirke üretimi
14Asetik asit fermantasyonu ve sirke üretimi
15Boza üretimi
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Kılıç, O., 1990. Alkollü İçkiler Teknolojisi. Uludağ Üni. Bursa. Genel Mikrobiyoloji, Prof.Dr. Mehmet ÖNER, Ege Üni.Fen Fak. Yayını, İzmir, 2001.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Derse Katılım14228
Bireysel Çalışma14228
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma339
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma4312
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)80
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5
ÖÇ145444
ÖÇ243433
ÖÇ345343
ÖÇ434343
ÖÇ545334
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek