Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | GT116.2B | Gıda Sanayi Makinaları | Seçmeli | 1 | 2 | 3 |
|
Dersin Seviyesi |
Ön Lisans |
Dersin Amacı |
Öğrencilere Hammadde Hazırlık Makineleri, Ayırma Makineleri, Karıştırma Makineleri, Isıl İşlem Makine ve Ekipmanları, Boyut Küçültme Makineleri, Ambalaj ve Ambalajlama Sistemlerinin makinelerinin tanınması Yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Onur YÜZER |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Gıda endüstrisi makinalarını amacına göre sınıflandırır | 2 | Gıdaların temel özelliklerini ana hatlarıyla bilir | 3 | Gıda endüstrisinde kullanılan makinelerin çalışma prensibini bilir. | 4 | Ambalaj ve ambalajlama sistemleri bilir | 5 | Gıda üretiminde kullanılan temel işlemleri bilir. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Gıda endüstrisine genel bir bakış, taşıma ve iletim düzenleri, elekler ve sınıflama makineleri, filtreler, santrifüjler, katı ve sıvı gıdalar için karıştırıcılar, homojenizatörler, borulu ve plakalı ısı değiştiriciler, evaporatörler, kurutucu sistemleri, değirmenler, presler, kesme, porsiyonlama makineleri, ambalajlama makineleri. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Gıdaların temel özellikleri ve üretimde kullanılan ilkeler
| | | 2 | Gıdaların temel özellikleri ve üretimde kullanılan ilkeler
| | | 3 | Hammadde hazırlık makinaları (Tartma, ölçme ve taşıma, iletim düzenleri)
| | | 4 | Gıda ön işlem ve temizleme makinaları (Yıkama, ayıklama, sınıflama ve sap ayırma makinaları)
| | | 5 | Üretim makinaları (Filtrasyon ve santrifügasyon)
| | | 6 | Karıştırma ve karışımlama makinaları
| | | 7 | Homojenizatörler
| | | 8 | Ara sınav | | | 9 | Isıl işlem makine ve ekipmanları
| | | 10 | Evaporatörler ve kondensörler
| | | 11 | Haşlama, pişirme ve kavurma makine ve ekipmanları ile ışınlama
| | | 12 | Kurutucu sistemler ve dehidratörler
| | | 13 | Aseptik ambalajlama sistemleri
| | | 14 | Sistem temizliği ve otomasyon
| | | 15 | Fabrika kuruluş teknikleri
| | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Saldamlı İ., Saldamlı E.,2004. Gıda Endüstri Makineleri. Savaş Kitap ve Yayınevi. Ankara. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Bireysel Çalışma | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 3 | 3 | 9 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 4 | 3 | 12 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 3 | 4 | 3 | 4 | 2 | ÖÇ2 | 3 | 4 | 4 | 4 | 2 | ÖÇ3 | 3 | 4 | 4 | 4 | 2 | ÖÇ4 | 3 | 4 | 3 | 4 | 2 | ÖÇ5 | 3 | 4 | 3 | 4 | 2 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|