BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
GT116.2BGıda Sanayi MakinalarıSeçmeli123
Dersin Seviyesi
Ön Lisans
Dersin Amacı
Öğrencilere Hammadde Hazırlık Makineleri, Ayırma Makineleri, Karıştırma Makineleri, Isıl İşlem Makine ve Ekipmanları, Boyut Küçültme Makineleri, Ambalaj ve Ambalajlama Sistemlerinin makinelerinin tanınması Yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Onur YÜZER
Öğrenme Çıktıları
1Gıda endüstrisi makinalarını amacına göre sınıflandırır
2Gıdaların temel özelliklerini ana hatlarıyla bilir
3Gıda endüstrisinde kullanılan makinelerin çalışma prensibini bilir.
4Ambalaj ve ambalajlama sistemleri bilir
5Gıda üretiminde kullanılan temel işlemleri bilir.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Gıda endüstrisine genel bir bakış, taşıma ve iletim düzenleri, elekler ve sınıflama makineleri, filtreler, santrifüjler, katı ve sıvı gıdalar için karıştırıcılar, homojenizatörler, borulu ve plakalı ısı değiştiriciler, evaporatörler, kurutucu sistemleri, değirmenler, presler, kesme, porsiyonlama makineleri, ambalajlama makineleri.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Gıdaların temel özellikleri ve üretimde kullanılan ilkeler
2Gıdaların temel özellikleri ve üretimde kullanılan ilkeler
3Hammadde hazırlık makinaları (Tartma, ölçme ve taşıma, iletim düzenleri)
4Gıda ön işlem ve temizleme makinaları (Yıkama, ayıklama, sınıflama ve sap ayırma makinaları)
5Üretim makinaları (Filtrasyon ve santrifügasyon)
6Karıştırma ve karışımlama makinaları
7Homojenizatörler
8Ara sınav
9Isıl işlem makine ve ekipmanları
10Evaporatörler ve kondensörler
11Haşlama, pişirme ve kavurma makine ve ekipmanları ile ışınlama
12Kurutucu sistemler ve dehidratörler
13Aseptik ambalajlama sistemleri
14Sistem temizliği ve otomasyon
15Fabrika kuruluş teknikleri
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Saldamlı İ., Saldamlı E.,2004. Gıda Endüstri Makineleri. Savaş Kitap ve Yayınevi. Ankara.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Derse Katılım14228
Bireysel Çalışma14228
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma339
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma4312
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)80
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5
ÖÇ134342
ÖÇ234442
ÖÇ334442
ÖÇ434342
ÖÇ534342
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek