Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | OP206.1B2 | İşletme Yönetimi | Seçmeli | 2 | 4 | 2 |
|
Dersin Seviyesi |
Ön Lisans |
Dersin Amacı |
Genel işletme dersinin amacı, işletme eğitimi alan öğrencilere işletme ve işletmecilikle ilgili temel kavramları tanıtmak, işletme bilimi ve işletmeye geniş ve bütüncül bir bakış açısı ile bakmalarını sağlamaktır. Ayrıca işletmenin kuruluşuna kadar geçen safhaların incelenmesi ve işletme faaliyete başladıktan sonra, yaşamını sürdürebilmesi için yerine getirmesi gereken işletme fonksiyonlarının incelenmesi hedeflenmektedir |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
|
Öğrenme Çıktıları |
1 | Temel işletme kavramları ile birlikte işletme çeşitlerini sınıflandırmak | 2 | İşletmenin kuruluş çalışmalarını kavramak ve işletme büyüklüklerini ayırt etmek | 3 | Girişimciliği ve girişimciliğin önemini anlamak, girişimciliğin sorunlarını bilmek | 4 | | 5 | | 6 | | 7 | | 8 | | 9 | | 10 | |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
İşletme ile ilgili temel kavramlar. İşletmelerin amaçları ve sorumlulukları. İşletmelerin sınıflandırılması. Girişimcilikle ilgili temel kavramlar, İş Planı yapma ve bir iş fikri bulma, Ekonomik sistemler ve işletmecilik, İşletmelerin kuruluşu ile ilgili çalışmalar. İşletme ve çevresi. İşletmelerin fonksiyonları: yönetim, üretim, pazarlama, İnsan kaynağı, finansman, muhasebe, araştırma-geliştirme ve halkla ilişkiler fonksiyonları. Yönetimin Fonksiyonları yöneltme, planlama, karar verme, organize etme, koordine etme, denetim. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | İşletmeciliğe giriş ve temel kavramlar
| | | 2 | Ekonomik sistemler ve işletmecilik | | | 3 | İşletmenin çevresi ve işletmelerin sınıflandırılması | | | 4 | İşletme kurma süreci | | | 5 | Küçük işletmelerin yönetimi ve girişimcilik | | | 6 | İşletmelerde yönetiminin fonksiyonları 1: planlama ve karar verme | | | 7 | İşletmelerde yönetiminin fonksiyonları 2: örgütleme ve yöneltme | | | 8 | İşletmelerde yönetiminin fonksiyonları 3: denetleme | | | 9 | Üretim yönetimi | | | 10 | muhasabe-finansman | | | 11 | İnsan kaynakları yönetimi | | | 12 | Pazarlama | | | 13 | Sosyal sorumluluk yönetimi | | | 14 | | | | 15 | | | | 16 | | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
1. Karalar, R. (2002). İşletme.Eskişehir: Birlik Ofset
Şahin, M. (2005). Genel İşletme. Eskişehir: Gülen Ofset
2. Can, H., Tuncer, D., Ayhan, D.Y. (2005). Genel İşletmecilik Bilgileri. Ankara: Siyasal Bilgiler Kitabevi.
|
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 1 | 14 |
Soru-Yanıt | 12 | 1 | 12 |
Bireysel Çalışma | 12 | 1 | 12 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | ÖÇ2 | ÖÇ3 | ÖÇ4 | ÖÇ5 | ÖÇ6 | ÖÇ7 | ÖÇ8 | ÖÇ9 | ÖÇ10 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|