Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | HM117B | İş Sağlığı ve Güvenliği | Zorunlu | 1 | 1 | 2 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Dersin amacı hemşirelik uygulamalarında iş sağlığı ve güvenliği kavramının geliştirilmesi, çalışanların sağlık gözetimi ve çalışma ortamı gözetiminin anlaşılması, tehlike ve risklerin belirlenmesidir. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Dr. Öğretim Üyesi Zila Özlem KIRBAŞ |
Öğrenme Çıktıları |
1 | İş sağlığı ve güvenliği kavramını tanımlar | 2 | Çağdaş iş sağlığı ve güvenliği yaklaşımını tanımlar | 3 | İş sağlığı ve güvenliğinin Türkiye ve Dünyadaki tarihsel gelişimini özetler | 4 | İş sağlığı ve güvenliği uygulama ilkelerini belirtir | 5 | Türkiye’de iş ve çalışan sağlığı politikalarını bilir ve işçi sağlığı hizmetlerini tartışabilir | 6 | Çalışan sağlığının korunması, geliştirilmesi için gereken uygulamaları bilir | 7 | Çalışma ortamında bulunan fiziksel, kimyasal ve biyolojik riskleri değerlendirebilir | 8 | İş kazası ve meslek hastalıklarının tanımlarını ve önemini bilir | 9 | Türkiye’de ve Dünyada iş kazası, meslek hastalıkları istatistiklerini bilir | 10 | Sağlık çalışanlarının mesleki risklerini bilir, bu risklere karşı koruma kültürü geliştirir |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok. |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok. |
Dersin İçeriği |
İş Sağlığı ve Güvenliği Kavramları, Çalışma Ortamındaki Riskler, Çalışanların Sağlık Gözetimi, İş kazaları ve Meslek Hastalıkları |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | İş Sağlığına Giriş (İş Sağlığı ve Güvenliği Kavram ve Kurallarının Gelişimi) | yok | yok | 2 | İş sağlığı ve güvenliğinin tarihsel gelişimi | yok | yok | 3 | Türkiye’de ve Dünya’da iş Sağlığı Örgütlenmesi, Mevzuat, İş Hijyeni | yok | yok | 4 | Çalışma Ortamı Gözetimi | yok | yok | 5 | Çalışma Ortamında Biyolojik ve Kimyasal Riskler | yok | yok | 6 | Çalışma Ortamında Fiziksel ve Ergonomik Riskler | yok | yok | 7 | Çalışma Ortamında Psikososyal Riskler | yok | yok | 8 | Ara sınav | yok | yok | 9 | Çalışanların Sağlık Gözetimi | yok | yok | 10 | Çalışanların Sağlık Gözetimi | yok | yok | 11 | İşyeri Hekimi ve İşyeri Hemşiresinin Görevi İş Kazasının tanımı | yok | yok | 12 | Meslek Hastalıklarına Giriş, Meslek Hastalıklarında Tıbbi ve Yasal Süreç ve Korunma, Türkiye’de ve Dünya’da İş Kazası, Meslek Hastalıkları İstatistikleri | yok | yok | 13 | Sağlık Çalışanlarının Mesleki Riskleri Sağlık Çalışanlarında Korunma Kültürü | yok | yok | 14 | İstatistiklerle Sağlık Çalışanlarının Sağlığı Sağlık Çalışanlarına Yönelik Şiddet | yok | yok | 15 | Dersin değerlendirmesi | yok | yok |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
İş Sağlığı ve Güvenliği (Nazmi BİLİR Ali Naci YILDIZ Ed.)
İş Sağlığı ve Güvenliği Meslek Hastalıkları (Ali Naci YILDIZ, Abdülsamet SANDAL Ed.)
Öğretim Üyesi Notları, Ders Sunumları. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok. |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 14 | 1 | 14 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 14 | 1 | 14 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 2 | 2 | 2 | 3 | 2 | 2 | 2 | 1 | 3 | 1 | 1 | 3 | 1 | 1 | 1 | ÖÇ2 | 2 | 2 | 2 | 3 | 2 | 2 | 2 | 1 | 3 | 1 | 1 | 3 | 1 | 2 | 1 | ÖÇ3 | 3 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 1 | 2 | 1 | 3 | 3 | 1 | 1 | 1 | ÖÇ4 | 3 | 3 | 2 | 3 | 2 | 2 | 2 | 2 | 3 | 1 | 1 | 3 | 2 | 2 | 3 | ÖÇ5 | 3 | 2 | 2 | 2 | 2 | 3 | 2 | 3 | 3 | 3 | 1 | 3 | 2 | 2 | 2 | ÖÇ6 | 3 | 3 | 3 | 3 | 2 | 3 | 3 | 2 | 3 | 3 | 1 | 3 | 3 | 3 | 3 | ÖÇ7 | 3 | 2 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 1 | 1 | 3 | 3 | 3 | 2 | ÖÇ8 | 3 | 2 | 2 | 3 | 2 | 3 | 3 | 2 | 3 | 1 | 1 | 3 | 3 | 3 | 2 | ÖÇ9 | 3 | 3 | 1 | 2 | 2 | 2 | 3 | 2 | 3 | 1 | 2 | 1 | 1 | 1 | 1 | ÖÇ10 | 3 | 3 | 3 | 3 | 2 | 3 | 3 | 2 | 3 | 3 | 1 | 3 | 3 | 3 | 2 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|