BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
G401B2Proses UygulamalarıZorunlu476
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Bu dersin amacı, öğrencileri Süt Teknolojisi ve Biyoteknoloji dersi kapsamındaki ürünlerin üretimi sırasında kalite özelliklerinin tespitinde kullanılan laboratuar analizleri hakkında bilgilendirmektir.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Halil İbrahim AKGÜL
Öğrenme Çıktıları
1Turşu, zeytin ve sirke üretimi, analizlerinin yapılması hakkında bilgi sahibi olmak
2Boza üretimi ve analizleri hakkında bilgi sahibi olmak; Öğrenciler sütün duyusal özelliklerini, sütte kurumadde ve kül tayini hakkında bilgi sahibi olma
3Öğrenciler sütte yağ tayin yöntemleri hakkında bilgi sahibi olma
4Öğrenciler sütte asitlik tayin yöntemleri hakkında bilgi sahibi olma
5Öğrenciler sütte piknometre ve laktodansimetre ile özgül ağırlık tayini hakkında bilgi sahibi olma
6Öğrenciler sütte inhibitör madde aranması testini, formaldehit ve korbanat testi gibi koruyucu madde analizleri hakkında bilgi sahibi olma
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Farklı hammaddelerden sirke, salamura üretimi ve çeşitli gıda analizlerinin yapılmasını kapsar.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Farklı hammaddelerden (Kuru üzüm, elma, ispirto) sirke üretimi
2Sirke analizleri
3Boza üretimi
4Boza analizleri
5Alman tipi lahana turşusu ve karışık turşu üretimi-analizleri
6Sele Zeytin ve Salamura Zeytin Üretimi
7Zeytinde Fiziksel ve Kimyasal Analizler
8Vize
9Zeytinde Fiziksel ve Kimyasal Analizler
10Sütte yağ tayini
11Sütte laktoz tayini
12Sütte özgül ağırlık tayini
13Sütte asitlik tayin yöntemleri
14Kuru madde ve kül tayinleri Koruyucu madde analizleri
15Metilen mavisi ve resazurin testi Sütte inhibitör madde aranması
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Süt Teknolojisi (Prof. Dr. Ekrem KURDAL, Yrd. Doç. Dr. Tülay ÖZCAN, Dr. Lütfiye YILMAZ) Aktan N., Kalkan H. 1998. Sirke Teknolojisi. Ege Üniv. Basımevi, İzmir, 82s. Aktan N., Yücel U., Kalkan H. 1998. Turşu Teknolojisi. E.Ü. Ege Meslek Yüksekokulu Yayınları No: 23, İzmir, 138s. Aktan N., Kalkan H. 1999. Sofralık Zeytin Teknolojisi.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Derse Katılım14228
Uygulama/Pratik14228
Tartışma14114
Soru-Yanıt14114
Deney14228
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma12020
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma13030
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)165
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6
ÖÇ1444444
ÖÇ2553444
ÖÇ3554445
ÖÇ4444345
ÖÇ5444444
ÖÇ6454454
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek