Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | G401B2 | Proses Uygulamaları | Zorunlu | 4 | 7 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Bu dersin amacı, öğrencileri Süt Teknolojisi ve Biyoteknoloji dersi kapsamındaki ürünlerin üretimi sırasında kalite özelliklerinin tespitinde kullanılan laboratuar analizleri hakkında bilgilendirmektir. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Dr. Öğr. Üyesi Halil İbrahim AKGÜL |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Turşu, zeytin ve sirke üretimi, analizlerinin yapılması hakkında bilgi sahibi olmak | 2 | Boza üretimi ve analizleri hakkında bilgi sahibi olmak; Öğrenciler sütün duyusal özelliklerini, sütte kurumadde ve kül tayini hakkında bilgi sahibi olma | 3 | Öğrenciler sütte yağ tayin yöntemleri hakkında bilgi sahibi olma | 4 | Öğrenciler sütte asitlik tayin yöntemleri hakkında bilgi sahibi olma | 5 | Öğrenciler sütte piknometre ve laktodansimetre ile özgül ağırlık tayini hakkında bilgi sahibi olma | 6 | Öğrenciler sütte inhibitör madde aranması testini, formaldehit ve korbanat testi gibi koruyucu madde analizleri hakkında bilgi sahibi olma |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Farklı hammaddelerden sirke, salamura üretimi ve çeşitli gıda analizlerinin yapılmasını kapsar. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Farklı hammaddelerden (Kuru üzüm, elma, ispirto) sirke üretimi | | | 2 | Sirke analizleri | | | 3 | Boza üretimi | | | 4 | Boza analizleri | | | 5 | Alman tipi lahana turşusu ve karışık turşu üretimi-analizleri | | | 6 | Sele Zeytin ve Salamura Zeytin Üretimi | | | 7 | Zeytinde Fiziksel ve Kimyasal Analizler | | | 8 | Vize | | | 9 | Zeytinde Fiziksel ve Kimyasal Analizler | | | 10 | Sütte yağ tayini | | | 11 | Sütte laktoz tayini | | | 12 | Sütte özgül ağırlık tayini | | | 13 | Sütte asitlik tayin yöntemleri | | | 14 | Kuru madde ve kül tayinleri Koruyucu madde analizleri | | | 15 | Metilen mavisi ve resazurin testi Sütte inhibitör madde aranması | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Süt Teknolojisi (Prof. Dr. Ekrem KURDAL, Yrd. Doç. Dr. Tülay ÖZCAN, Dr. Lütfiye YILMAZ) Aktan N., Kalkan H. 1998. Sirke Teknolojisi. Ege Üniv. Basımevi, İzmir, 82s. Aktan N., Yücel U., Kalkan H. 1998. Turşu Teknolojisi. E.Ü. Ege Meslek Yüksekokulu Yayınları No: 23, İzmir, 138s. Aktan N., Kalkan H. 1999. Sofralık Zeytin Teknolojisi. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Uygulama/Pratik | 14 | 2 | 28 |
Tartışma | 14 | 1 | 14 |
Soru-Yanıt | 14 | 1 | 14 |
Deney | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 30 | 30 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | ÖÇ2 | 5 | 5 | 3 | 4 | 4 | 4 | ÖÇ3 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 5 | ÖÇ4 | 4 | 4 | 4 | 3 | 4 | 5 | ÖÇ5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | ÖÇ6 | 4 | 5 | 4 | 4 | 5 | 4 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|