|
Ders Öğretim PlanıDersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | G314B2 | Gıda Mühendisliği Lab. Uygulamaları II | Zorunlu | 3 | 6 | 5 |
| Dersin Seviyesi | Lisans | Dersin Amacı | Çeşitli gıda gruplarının analizlerini yapmak | Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri | | Öğrenme Çıktıları | 1 | Gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yapabililir ve sonuçları yorumlayabilir. | 2 | Gıda analiz sonuçlarının gıda mevzuatı ve standartlarına uygun olarak değerlendirebilir. | 3 | Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği analizleri ve kalite-kontrol için gerekli cihazları kullanabilir. | 4 | Et ve ürünlerini analiz edebilir. | 5 | Süt ve ürünlerini analiz edebilir. | 6 | Katı ve sıvı yağ ürünlerini analiz edebilir. | 7 | Meyve ve sebzeler ve ürünlerini analiz edebilir. |
| Öğrenim Türü | Birinci Öğretim | Dersin Ön Koşulu Olan Dersler | Yok | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok | Dersin İçeriği | Buğday ve buğday unu ile ilgili özel analizler (farinograf, mikroviscoanalizör (RVA), Zeleny sedimentasyon testi, yaş ve kuru gluten, gluten index, düşme sayısı), katı ve sıvı yağ ürünlerinde özel analizler (erime noktası tayini, gaz kromotografisi ile yağ asidi kompozisyonunun belirlenmesi); et ve et ürünleri ile ilgili özel analizler (serbest su, su bağlama kapasitesi, pişmiş et ürünlerinde acılaşma testi, TBA testi, miyoglobin ve nitrozomiyoglobin analizleri, kokuşma testi); süt ve süt ürünlerinde özel analizler (dondurmada hacim, UHT sütlerde bulanıklık, homojenizasyon ve sterilizasyon kontrolü); meyve ve sebzeler ile bunların ürünlerinde özel analizler (hidroksimetilfurfural ve patulin analizleri, peroksidaz testi, formol indeksi, mikrobiyolojik analizler) | Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği | |
1 | Buğday ununda farinograf analizi | | | 2 | Buğday ununda mikroviscoanalizör (RVA) analizi, | | | 3 | Buğday ununda yaş ve kuru gluten, gluten index, düşme sayısı analizleri | | | 4 | Katı ve sıvı yağ ürünlerinde erime noktası tayini | | | 5 | Katı ve sıvı yağ ürünlerinde gaz kromotografisi ile yağ asidi kompozisyonunun belirlenmesi | | | 6 | Et ve et ürünlerinde serbest su, su bağlama kapasitesi analizi | | | 7 | Pişmiş et ürünlerinde acılaşma testi, TBA testi, miyoglobin ve nitrozomiyoglobin analizleri, kokuşma testi | | | 8 | Arasınav | | | 9 | Sütte yağ ve kurumadde tayini | | | 10 | UHT sütlerde bulanıklık, homojenizasyon ve sterilizasyon kontrolü | | | 11 | Dondurmada hacim analizi | | | 12 | Meyve ve sebzeler ile bunların ürünlerinde hidroksimetilfurfural analizi | | | 13 | Meyve ve sebzeler ile bunların ürünlerinde patulin analizi | | | 14 | Konserve ürünlerde peroksidaz testi | | | 15 | Meyve konservelerinde formol indeksi, mikrobiyolojik analizler | | | 16 | Final | | |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | Kurt, A., Çakmakçı, S., Çağlar, A., 2007. Süt ve Mamülleri Muayene ve Analiz Metotları Rehberi, Nas, S., Gökalp, H.Y., Ünsal, M. 2008. Bitkisel Yağ Teknolojisi, Pamukkale Üniversitesi Ders Kitapları Yayın No:5, Denizli, Elgün, A., Ertugay, Z., Certel, M., Kotancılar, H.G., 2002. Tahıl ve Ürünlerinde Analitik Kalite Kontrolü ve Laboratuar Uygulama Kılavuzu. Atatürk Üniversitesi No: 867, Ziraat Fakültesi No:335, Ders Kitapları Serisi No:82. Erzurum, Acar, J., Alper, N., Gökmen, V., 1997. Meyve Ve Sebze Teknolojisi Kalite Kontrol Laboratuar Kılavuzu, Hacettepe Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Yayınları Ders Notları, No:32, Ankara, 156s., Cemeroğlu, B., 2007. Gıda Analizleri. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No:34, Ankara. | Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları | | Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
| İş Yükü Hesaplaması | |
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 | Final Sınavı | 1 | 2 | 2 | Uygulama/Pratik | 14 | 2 | 28 | Laboratuvar | 14 | 3 | 42 | Deney | 14 | 1 | 14 | Örnek Vaka İncelemesi | 14 | 1 | 14 | Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 | Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 | Rapor | 14 | 1 | 14 | |
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi | ÖÇ1 | | | | 4 | | | ÖÇ2 | | | | | | | ÖÇ3 | | | | | | 4 | ÖÇ4 | | | | | | | ÖÇ5 | | | 4 | | | | ÖÇ6 | | | | | | | ÖÇ7 | | | | | 4 | |
| * Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
|
|