BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
G310B2Bitkisel Yağ TeknolojisiZorunlu364
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Dersin amacı bitkisel yağ ekstraksiyonu ve rafinasyonu ile katı yağ üretim sistemlerinin temel ilkelerinin ve yağ üretim sürecinde kalite sağlama ve kontrol unsurlarının kavratılmasıdır. Yağ üretim sürecine yönelik ulusal ve uluslararası düzeyde teknolojik gelişmeler ve yağ endüstrisi sektörünün durumunun tanıtılması ile yağ teknolojisi süreçlerindeki temel işlemler uygulamalarının benimsetilmesi dersin amaçlarını oluşturmaktadır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr.Öğr.Üyesi Tuğba ELBİR ABCA
Öğrenme Çıktıları
1Tohum ve meyve kökenli ham yağların üretim süreçlerinin kavranması
2Yağ rafinasyonu ve katı yağ üretim süreçleri hakkında bilgi sahibi olma
3Üretim süreçlerinde kalite sağlama ve kalite kontrol prensiplerinin kavranması
4Ulusal düzeyde yağ sektörünün tanınması
5Yağ teknolojisi alanında teknolojik gelişmeleri izleyebilme
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Yağ kimyası, yağlarda bozunma reaksiyonları, yağlı tohum ve meyvelerin depolanması, yağlı tohumlardan ham yağ üretimi, zeytinyağı üretim teknolojisi, yağ rafinasyonu, yağ modifikasyon teknikleri, margarin üretim teknolojisi, bitkisel yağ sektörü, yağ teknolojisi alanında gelişmeler.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Yağ kimyası ve bozunma reaksiyonlarıLabotaruvar tanıtımı, Çözelti hazırlama
2Yağlı tohum ve meyvelerin depolanmasıYağı tohumlarda nem anailizi
3Ham yağ üretimi-ön işlemlerSoxhlet yöntemi ile tohumdan yağ ekstraksiyonuYağı tohumlarda protein anailizi
4Ham yağ üretimi-presleme ve çözgen ekstraksiyonuSoxhlet yöntemi ile tohumdan yağ ekstraksiyonu
5Yağ rafinasyonu-DegummingRafine yağlarda kırılma indisi ve özgül ağırlık belirlenmesi
6Yağ rafinasyonu-NötralizasyonRafine yağlarda mineral yağ aranması
7Yağ rafinasyoun-Renk AçmaRafine yağlarda serbest alkali tayini
8Arasınav
9Yağ Rafinasyonu-DeodorizasyonRafine yağlarda çözünürlük
10Zeytinyağı üretim teknolojisiRafine yağlarda serbest yağ asitliğinin belirlenmesi
11Yağ Modifikasyon teknikleri-Hidrojenasyon, İnteresterifikasyonRafine yağlarda sabunlaşma sayısının belirlenmesi
12Yağ Modifikasyon Teknikleri-Fraksiyone Kristalizaston, Margarin ÜretimiRafine yağlarda peroksit sayısının belirlenmesi
13Bitkisel yağ sektörüRafine yağlarda iyot sayısının belirlenmesi
14Bitkisel yağ sektörüMagarinde tuz miktarının belirlenmesi
15Yağ teknolojisi alanında gelişmelerErime noktası tayini
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Gümüşkesen A.S., Yemişçioğlu F. (2010)Bitkisel Sıvı ve Katı Yağ Üretim Teknolojisi.Meta Basım Matbaacılık Hizmetleri, s.216.  Bernardini, E. (1973). Oil and Fat Technology. II.Revised edition. Publishing House “Technology” s.r.l., Rome, 763 s. 
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Derse Katılım14228
Laboratuvar10330
Bireysel Çalışma10110
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11010
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11010
Okuma10220
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)111
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6
ÖÇ1453355
ÖÇ2453355
ÖÇ3453355
ÖÇ4344555
ÖÇ5454555
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek