BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
G308B2Meyve-Sebze TeknolojisiZorunlu364
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Meyve Sebze ürünlerinin üretim teknolojilerinin mühendislik temeline ve etiğine dayalı olarak açıklanması ve bu sanayi ürünlerinin laboratuar kontrolleri ve analiz metotları konusunda bilgi verilmesi, öğrencilere meyve sebze üretimini tasarlayabilme ve yorum getirebilme özelliklerinin kazandırılması
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç. Dr. Özlem ÇAKIR
Öğrenme Çıktıları
1Meyve ve sebzelerin bileşimi ve yapısını meyve sebze proseslerindeki öneminin anlaşılması
2Meyve sebzeler ürünlerinin endüstriyel işleme yöntemleri konusunda bilgi sahibi olma
3Bir prosesin uygulanmasında son ürünün ekonomik açıdan değerlendirilmesini anlama ve kaliteli meyve sebze üretimi konusunda bilgi edinme
4Bir prosesin temel işlem basamaklarını çevre güvenliğini de göz önünde bulundurarak tasarlayabilme
5Güvenli meyve ve sebze ürünleri üretimi hakkında bilgi sahibi olma
6Teknolojik üretim temellerini öğrenme
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Bu ders kapsamında; işlenecek meyve ya da sebze ürününün özellikleri ve uygulanacak sistemin spesifikasyonlarını belirleyebilme yetisinin öğrenciye kazandırılması, bunun yanı sıra belirlenen hedefler doğrultusunda prosesin tanımlanarak çözümlenebilmesi amaçlanmıştır. Kütle enerji ve benzeri meyve sebze ürünlerine özgü denkliklerin kurulması ve bunların birbirini içinde değiştirilerek kullanılabilmesi becerisini kazandırmak dersin hedefleri arasındadır. Meyve sebze sanayinde sıklıkla kullanılan sterilizasyon, dondurma, kurutma, konsantrasyon gibi işlemlerin işlenecek ürüne özel olarak tekniklerinin seçilmesi ve bu işleme uygun alet-ekipmanın belirlenerek kullanılabilmesi amacıyla uygulama dersleri yapılmaktadır. Bu derslerde öğrenciler bireysel olarak cihazları kullanıp, pratik yapma şansı bulmaktadır. Bunun yanı sıra son ve ara üründeki kalite kriterlerinin kontrol edilebilmesi amacıyla uygun analizler ders kapsamında anlatılmakta ve uygulanmaktadır.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Meyve ve Sebzelerin Soğukta Muhafaza Teknolojisi
2Meyve ve Sebzelerin Dondurarak Muhafaza Teknolojisi
3Meyve ve Sebzelerin Dondurarak Muhafaza Teknolojisi
4Konserve Üretim teknolojisi
5Isıl İşlemlerde Pastörizasyon ve Sterilizasyon Değerlerinin Hesaplanması
6Domates Ürünlerinin İşlenmesi ve Salça Üretim Teknolojisi
7Konsantre ürünlerde kullanılan ekipmanlar
8Arasınav
9Meyve Suyu Üretim Teknolojisi (Berrak meyve suyu üretimi)
10Meyve Suyu Üretim Teknolojisi (Pulplu meyve suları üretimi)
11Meyve Suyu Üretim Teknolojisi (Turunçgil suları üretimi)
12Kurutma Teknolojisi
13Kurutma Teknolojisi
14Reçel ve Marmelat Üretim Teknolojisi-Reçel Formülasyonu Düzenleme ve üretimle ilgili hesaplamalar
15Meyve Sebze Atıklarının Değerlendirilmesi
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
DERS KİTABI: 1. Cemeroğlu, B., Yemenicioğlu, A., Özkan, M., “Meyve ve Sebzelerin Bileşimi ve Soğukta Depolanmaları”, Gıda Teknolojisi Derneği, (2001). 2. Cemeroğlu, B., Karadeniz, F., “Meyve Suyu Teknolojisi”, Gıda Teknolojisi Derneği, (2001). 3. Cemeroğlu, B., Karadeniz, F., Özkan, M., “Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi”, Gıda Teknolojisi Derneği, (2001). YARDIMCI KİTAPLAR: 1. Cemeroğlu, B., (ed). ‘Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler’ Gıda Teknolojisi Derneği, (2005). 2. 2.Lopez, A. A complete course in canning and related processes, (1987)
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Derse Katılım14228
Bireysel Çalışma14228
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma14342
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma14114
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)115
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6
ÖÇ1323222
ÖÇ2233323
ÖÇ3433323
ÖÇ4332434
ÖÇ5342223
ÖÇ6122322
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek