|
Ders Öğretim PlanıDersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | G306B2 | Enstrümantal Gıda Analizleri | Zorunlu | 3 | 6 | 4 |
| Dersin Seviyesi | Lisans | Dersin Amacı | Enstrümental Analiz Yöntemleri hızlı bir gelişme göstermekte, her geçen gün yeni yöntemler uygulamaya katılmakta eski yöntemler ise geliştirilmektedir. Teknolojinin gelişimine paralel olarak cihazların duyarlılıkları ve seçicilikleri de artmaktadır. Enstrümental metodlar, örneği oluşturan bileşenlerin verdiği sinyalleri değerlendirme prensiplerine bağlı olduğundan; bu metodların anlaşılması kolay değildir; tecrübe, sabır, istek ve bilgi birikimi gerektirir. Dersin amacı; öğrencilere temel prensiplerin verilmesi ve bunlara ilişkin uygulamaların yaptırılması ve meslek hayatlarında her zaman karşılaşacakları cihazları tanıtmaktır. | Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri | Dr. Öğr. Üyesi Tuğba ELBİR ABCA | Öğrenme Çıktıları | 1 | Enstrümental Gıda Analizlerinin amaç ve kapsamının öğrenilmesi | 2 | Kromatografik tekniklerin öğrenilmesi | 3 | Spektroskopik tekniklerin öğrenilmesi | 4 | Potansiyometri hakkında bilgi edinme | 5 | Meslek hayatlarında karşılaşacakları cihazlarda uygulama |
| Öğrenim Türü | Birinci Öğretim | Dersin Ön Koşulu Olan Dersler | Yok | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok | Dersin İçeriği | Bu ders kapsamında modern cihazlar kullanılarak yapılan analiz metodları tanıtılmakta ve uygulamaları yapılmaktadır. Kromatografiye dayanan analiz metodları (kağıt, kolon, ince-tabaka, gaz ve sıvı kromatografileri); spektroskopiye dayanan analiz metodları (uv-görünür spektroskopi, fluoresans, enfrared ve atomik absorpsiyon spektroskopileri), elektroforez ve potansiyometri konuları tanıtılmakta ve bu cihazlarla gıda analizleri uygulamaları yapılmaktadır. | Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği | |
1 | Giriş, Gaz Kromatografisi, Bazı terimlerin anlamı (Teorik plaka sayısı, rezolüsyon vb.) | | Laboratuvar Tanıtımı, Ayarlı Çözelti Hazırlanması | 2 | Gaz kromatografisinin kısımları: Taşıyıcı gaz, Kolonlar; kolon dolgu maddeleri ve sabit fazlar | | Gaz kromatografisi için örnek hazırlığı | 3 | Kapiler kolonlar, Dedektörler, Kolon sıcaklığını programlama, Türev oluşturma, Otomasyon, Nicel ve Nitel analiz | | Gaz kromatografisi kısımlarının cihaz üzerinde tanıtımı | 4 | Gaz kromatografisinin gıda analizlerindeki uygulamaları | | Gaz kromatografisi uygulaması | 5 | Yüksek Basınç Sıvı Kromatografisi, Kromatografi teorisi, Kromatografi çeşitleri | | HPLC için örnek hazırlığı | 6 | Yüksek Basınç Sıvı Kromatografisinin (HPLC) Kısımları: Hareketli faz rezervuarı, Pompa, Kolon, Dedektörler | | HPLC kısımlarının cihaz üzerinde tanıtılması | 7 | Türevlendirme, Dereceli elüsyon | | HPLC uygulaması | 8 | Arasınav | | | 9 | Otomasyon,kalitatif ve kantitatif analiz,Gıda analizlerinde HPLC uygulamaları | | HPLC uygulaması | 10 | İnce Tabaka Kromatografisi: Polarlık ve kromatografideki önemi, Adsorbanta ilave edilen maddeler, İTK nin uygulanışı, İTK nin gıda analizlerindeki uygulamaları | | HPLC uygulaması 2 | 11 | Kolon Kromatografisi, Kağıt Kromatografisi, Elektroforez | | Elektroforez uygulaması | 12 | Spektorskopi: Elektromanyetik radyasyon, Radyasyonun madde ile etkileşmesi, ışının absorpsiyonu (atomik ve moleküler absorpsiyon) ve emisyonu, Absorpsiyon ölçümlerinin dayandığı kanunlar, Beer yasası | | Spektrofotometre kısımlarının cihaz üzerinde tanıtılması | 13 | Beer yasasının uygulanmasını sınırlayan durumlar, Radyasyon kaynakları, Işın demetini dalga boylarına ayıran aygıtlar, Örnek kapları, Işın dedektörleri, Görünür spektrofotometre ile kalitatif ve kantitatif analiz | | Spektrofotometre uygulaması | 14 | Atomik Absorpsiyon Spektrofotometresi: Enerji seviye diyagramları, Alevde atomik absorpsiyon, Atomik absorpsiyon cihazının kısımları: Radyasyon kaynakları, Atomik buhar oluşumu için aygıtlar, Monokromatörler, Dedektörler, AAS de girişimler, AAS nin gıda analizlerindeki uygulamaları Fluoresans ve Enfrared Spektrofotometreleri | | Spektrofotometre uygulaması | 15 | Potansiyometri:Potansiyometrenin tanımı, Elektrodlar, Potansiyometrik titrasyonlar | | Potansiyometrik yöntemlerin uygulanması |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | DERS KİTABI: 1. Enstrümental Gıda Analizleri (Güncellenmiş-Genişletilmiş) (3 Cilt Birarada) ; Yaşar Hışıl; 7.Baskı, 2011, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayın No: 48 Ege Üniversitesi Basım Evi-İzmir 545 sayfa 2. Enstrümental Gıda Analizleri-Laboratuvar Deneyleri; Yaşar Hışıl; 2010. 3.Baskı, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Y.No:45; Ege Üniversitesi Basım Evi-İzmir;41s. | Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları | | Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
| İş Yükü Hesaplaması | |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 | Final Sınavı | 1 | 2 | 2 | Derse Katılım | 14 | 2 | 28 | Uygulama/Pratik | 10 | 4 | 40 | Laboratuvar | 14 | 2 | 28 | Bireysel Çalışma | 10 | 2 | 20 | |
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi | ÖÇ1 | 3 | 4 | 5 | 3 | 5 | 5 | ÖÇ2 | 3 | 4 | 3 | 3 | 3 | 4 | ÖÇ3 | 3 | 4 | 3 | 3 | 3 | 4 | ÖÇ4 | 3 | 4 | 3 | 3 | 3 | 4 | ÖÇ5 | 4 | 4 | 4 | 3 | 4 | 5 |
| * Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
|
|