Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | G304B2 | Gıda Mikrobiyolojisi II | Zorunlu | 3 | 6 | 3 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Gıda sanayi açısından önemli mikroorganizmaların tanıtılması. Gıdalarda mikrobiyal gelişimi etkileyen faktörler, gıdalardaki mikrobiyal gelişmeyi kontrol altına alacak önlemler ve gıda saklama yöntemleri, çeşitli gıda gruplarındaki mikrofloranın gıda bozulması ve gıda güvenliği açısından incelenmesi; yararlı mikroorganizmalar ve gıda endüstrisindeki kullanımları konularında öğrencilerin bilgi sahibi olmalarını sağlamak. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Doç. Dr. Ayla ARSLANER |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Mikroorganizma Gıda İlişkileri, Gıdalarda Önemli Mikroorganizmalar ve mikrobiyal Bulaşma Kaynaklarının bilinmesi | 2 | Gıdalarda Mikrobiyal Gelişmeyi Etkileyen Faktörlerin anlaşılması | 3 | Gıdalarda indikatör ve patojen mikroorganizmaların tanımlanabilmesi | 4 | Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıkların bilinmesi ve gıda endüstrisindeki öneminin kavranması | 5 | Gıdaların saklanması amacıyla mikroorganizmaların inaktive dilmesi için kullanılan yöntemlerin bilinmesi |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Mikroorganizmaların gıdalarla ilişkilendirilmesi. Gıdalarda baskın olan mikroorganizmaların özellikleri. Gıdalardaki mikroorganizmaların kaynakları ve önemi. Gıda kaynaklı patojenler. Gıdaların saklama yöntemleri. Gıda güvenliği ve kalitesinin göstergeleri, mikrobiyolojik standartlar |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Taksonomi, rol ve gıda kaynaklı mikroorganizmaların önemi, gıdalarda mikrobiyal üreme koşulları | | | 2 | Gıdalardaki mikroorganizmaların ve/veya ürünlerinin belirlenmesi: Fiziksel, kimyasal, moleküler ve immunolojik metodlar | | | 3 | Gıdalardaki mikroorganizmaların ve/veya ürünlerinin belirlenmesi: Fiziksel, kimyasal, moleküler ve immunolojik metodlar | | | 4 | Gıda kaynaklı bakteriler ve hastalıklar: Gram negatifler: Salmonella and Shigella, Escherichia coli O157:H7, Diğer gram negatif bakteriler | | | 5 | Gıda kaynaklı bakteriler ve hastalıklar: Sporsuz Gram pozitif bakteriler: Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Diğer Gram positif bakteriler | | | 6 | Gıda kaynaklı bakteriler ve hastalıklar: Sporlu bakteriler: Clostridium botulinum, Clostridium perfringens ve Bacillus cereus | | | 7 | Virüsler ve mantarlar tarafından oluşturulan hastalıklar, gıda güvenliği açısından biyofilm oluşumu ve önemi | | | 8 | Ara sınav | | | 9 | Gıda muhafazası: Kimyasal ve laktik asit bakterilerinin kullanımı | | | 10 | Yüksek sıcaklık ile gıda muhafazası ve termofilik mikroorganizmalar, Düşük sıcaklıkla gıda muhafazası ve psikrotrofik mikroorganizmalar, gıda güvenliği indikatörleri ve mikrobiyolik kriterler | | | 11 | Modern gıda biyoteknolojisi uygulamalarına genel bakış | | | 12 | Modern gıda biyoteknolojisi uygulamaları: Mikroorganizmalar tarafından üretilen enzimler | | | 13 | Gıda endüstrisi için mikroorganizmalar tarafından üretilen yağlar, oligosakkaritler, aminoasitler, vitaminler, diğer gıda katkı maddelerinin üretimi | | | 14 | Gıdalarda indikatör ve patojen mikroorganizmalar, Gıda güvenliği ve sanitasyon indikatörleri, Ürün kalitesinin (raf ömrünün) indikatörleri | | | 15 | Gıda güvenliği ve kritik kontrol noktalarında tehlike analizi (haccp) | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
1) Gıda Mikrobiyolojisi, Ünlütürk ve Turantaş, 2003 2) Gıda Mikrobiyolojisi, Osman Erkmen, 2010. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Laboratuvar | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 15 | 15 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 25 | 25 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | ÖÇ2 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | ÖÇ3 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | ÖÇ4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | ÖÇ5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|