BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
G304B2Gıda Mikrobiyolojisi IIZorunlu363
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Gıda sanayi açısından önemli mikroorganizmaların tanıtılması. Gıdalarda mikrobiyal gelişimi etkileyen faktörler, gıdalardaki mikrobiyal gelişmeyi kontrol altına alacak önlemler ve gıda saklama yöntemleri, çeşitli gıda gruplarındaki mikrofloranın gıda bozulması ve gıda güvenliği açısından incelenmesi; yararlı mikroorganizmalar ve gıda endüstrisindeki kullanımları konularında öğrencilerin bilgi sahibi olmalarını sağlamak.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç. Dr. Ayla ARSLANER
Öğrenme Çıktıları
1Mikroorganizma Gıda İlişkileri, Gıdalarda Önemli Mikroorganizmalar ve mikrobiyal Bulaşma Kaynaklarının bilinmesi
2Gıdalarda Mikrobiyal Gelişmeyi Etkileyen Faktörlerin anlaşılması
3Gıdalarda indikatör ve patojen mikroorganizmaların tanımlanabilmesi
4Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıkların bilinmesi ve gıda endüstrisindeki öneminin kavranması
5Gıdaların saklanması amacıyla mikroorganizmaların inaktive dilmesi için kullanılan yöntemlerin bilinmesi
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Mikroorganizmaların gıdalarla ilişkilendirilmesi. Gıdalarda baskın olan mikroorganizmaların özellikleri. Gıdalardaki mikroorganizmaların kaynakları ve önemi. Gıda kaynaklı patojenler. Gıdaların saklama yöntemleri. Gıda güvenliği ve kalitesinin göstergeleri, mikrobiyolojik standartlar
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Taksonomi, rol ve gıda kaynaklı mikroorganizmaların önemi, gıdalarda mikrobiyal üreme koşulları
2Gıdalardaki mikroorganizmaların ve/veya ürünlerinin belirlenmesi: Fiziksel, kimyasal, moleküler ve immunolojik metodlar
3Gıdalardaki mikroorganizmaların ve/veya ürünlerinin belirlenmesi: Fiziksel, kimyasal, moleküler ve immunolojik metodlar
4Gıda kaynaklı bakteriler ve hastalıklar: Gram negatifler: Salmonella and Shigella, Escherichia coli O157:H7, Diğer gram negatif bakteriler
5Gıda kaynaklı bakteriler ve hastalıklar: Sporsuz Gram pozitif bakteriler: Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Diğer Gram positif bakteriler
6Gıda kaynaklı bakteriler ve hastalıklar: Sporlu bakteriler: Clostridium botulinum, Clostridium perfringens ve Bacillus cereus
7Virüsler ve mantarlar tarafından oluşturulan hastalıklar, gıda güvenliği açısından biyofilm oluşumu ve önemi
8Ara sınav
9Gıda muhafazası: Kimyasal ve laktik asit bakterilerinin kullanımı
10Yüksek sıcaklık ile gıda muhafazası ve termofilik mikroorganizmalar, Düşük sıcaklıkla gıda muhafazası ve psikrotrofik mikroorganizmalar, gıda güvenliği indikatörleri ve mikrobiyolik kriterler
11Modern gıda biyoteknolojisi uygulamalarına genel bakış
12Modern gıda biyoteknolojisi uygulamaları: Mikroorganizmalar tarafından üretilen enzimler
13Gıda endüstrisi için mikroorganizmalar tarafından üretilen yağlar, oligosakkaritler, aminoasitler, vitaminler, diğer gıda katkı maddelerinin üretimi
14Gıdalarda indikatör ve patojen mikroorganizmalar, Gıda güvenliği ve sanitasyon indikatörleri, Ürün kalitesinin (raf ömrünün) indikatörleri
15Gıda güvenliği ve kritik kontrol noktalarında tehlike analizi (haccp)
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1) Gıda Mikrobiyolojisi, Ünlütürk ve Turantaş, 2003 2) Gıda Mikrobiyolojisi, Osman Erkmen, 2010.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Derse Katılım14228
Laboratuvar14228
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11515
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma12525
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)100
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6
ÖÇ1555545
ÖÇ2555554
ÖÇ3555455
ÖÇ4555555
ÖÇ5554555
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek