BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
G311B2Gıda Mühendisliği Lab. Uygulamaları IZorunlu355
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Öğrencilerimizi laboratuvarda çalışma kuralları, kullanılan alet-ekipman ve laboratuvar çalışmaları hakkında bilgilendirmektir
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Halil İbrahim AKGÜL
Öğrenme Çıktıları
1Gıda laboratuvarlarında güvenle çalışabilir.
2Laboratuvar kazalarında ilk yardım yöntemlerini uygulayabilir.
3Gıda laboratuvarında kullanılan kimyasal madde ve çözeltileri hazırlayabilir.
4Gıda Laboratuvarındaki temel alet ve ekipmanları kullanabilir.
5 Laboratuarda sorumluluk alabilir.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Laboratuvar kuralları ve güvenliği ile laboratuvar malzemelerini tanıma, temel laboratuvar işlemlerini, analize örnek hazırlamayı ve farklı prensiplere dayalı aletsel analizleri konu alır. Süt, et, hububat, yağ, meyve ve sebze hammaddeleri ile bunların ürünlerinde; örnek alma yöntemleri; fiziksel analizler; titrasyon asitliği, pH, nem, kül, tuz, yağ, nitrojen, nitrit, nitrat ve şeker miktarlarının belirlenmesi gibi kimyasal analizler; renk ve tekstür ölçümü, duyusal analizler, süt ve et ürünlerinde yapılan hilelerin belirlenmesi, su analizleri ve sularda kalıntı klor tayini
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Dersin tanıtımı, kaynakların gösterilmesi
2Kişisel Güvenlik Önlemleri Laboratuvar Genel Güvenlik Önlemleri
3Kişisel Güvenlik Önlemleri Laboratuvar Genel Güvenlik Önlemleri
4Laboratuarda Kullanılan Malzemeler
5Laboratuarda Kullanılan Malzemeler
6Laboratuarda bulunan temel ekipmanlar
7Laboratuarlar malzemelerinin temizliği, numune alma, analize hazırlama
8Arasınav
9Genel analiz yöntemleri
10Fiziksel analiz metodları -Kolorimetrik analiz metodları
11Çözeltiler –hesaplanması-hazırlanması
12Çözeltiler –hesaplanması-hazırlanması
13Çözeltiler –hesaplanması-hazırlanması
14Çözeltiler –hesaplanması-hazırlanması
15Çözeltiler –hesaplanması-hazırlanması
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Cemeroğlu, B., 2007. Gıda Analizleri. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No:34, Ankara. s.168–171
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Uygulama/Pratik14228
Laboratuvar14114
Problem Çözümü14114
Takım/Grup Çalışması14114
Deney14114
Örnek Vaka İncelemesi14114
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11010
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11010
Rapor14114
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)136
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6
ÖÇ1444443
ÖÇ2355544
ÖÇ3435434
ÖÇ4555355
ÖÇ5443444
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek