Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | G311B2 | Gıda Mühendisliği Lab. Uygulamaları I | Zorunlu | 3 | 5 | 5 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Öğrencilerimizi laboratuvarda çalışma kuralları, kullanılan alet-ekipman ve laboratuvar çalışmaları hakkında bilgilendirmektir |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Dr. Öğr. Üyesi Halil İbrahim AKGÜL |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Gıda laboratuvarlarında güvenle çalışabilir. | 2 | Laboratuvar kazalarında ilk yardım yöntemlerini uygulayabilir. | 3 | Gıda laboratuvarında kullanılan kimyasal madde ve çözeltileri hazırlayabilir. | 4 | Gıda Laboratuvarındaki temel alet ve ekipmanları kullanabilir. | 5 | Laboratuarda sorumluluk alabilir. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Laboratuvar kuralları ve güvenliği ile laboratuvar malzemelerini tanıma, temel laboratuvar işlemlerini, analize örnek hazırlamayı ve farklı prensiplere dayalı aletsel analizleri konu alır. Süt, et, hububat, yağ, meyve ve sebze hammaddeleri ile bunların ürünlerinde; örnek alma yöntemleri; fiziksel analizler; titrasyon asitliği, pH, nem, kül, tuz, yağ, nitrojen, nitrit, nitrat ve şeker miktarlarının belirlenmesi gibi kimyasal analizler; renk ve tekstür ölçümü, duyusal analizler, süt ve et ürünlerinde yapılan hilelerin belirlenmesi, su analizleri ve sularda kalıntı klor tayini |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Dersin tanıtımı, kaynakların gösterilmesi | | | 2 | Kişisel Güvenlik Önlemleri Laboratuvar Genel Güvenlik Önlemleri | | | 3 | Kişisel Güvenlik Önlemleri Laboratuvar Genel Güvenlik Önlemleri | | | 4 | Laboratuarda Kullanılan Malzemeler | | | 5 | Laboratuarda Kullanılan Malzemeler | | | 6 | Laboratuarda bulunan temel ekipmanlar | | | 7 | Laboratuarlar malzemelerinin temizliği, numune alma, analize hazırlama | | | 8 | Arasınav | | | 9 | Genel analiz yöntemleri | | | 10 | Fiziksel analiz metodları -Kolorimetrik analiz metodları | | | 11 | Çözeltiler –hesaplanması-hazırlanması | | | 12 | Çözeltiler –hesaplanması-hazırlanması | | | 13 | Çözeltiler –hesaplanması-hazırlanması | | | 14 | Çözeltiler –hesaplanması-hazırlanması | | | 15 | Çözeltiler –hesaplanması-hazırlanması | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Cemeroğlu, B., 2007. Gıda Analizleri. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No:34, Ankara. s.168–171 |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Uygulama/Pratik | 14 | 2 | 28 |
Laboratuvar | 14 | 1 | 14 |
Problem Çözümü | 14 | 1 | 14 |
Takım/Grup Çalışması | 14 | 1 | 14 |
Deney | 14 | 1 | 14 |
Örnek Vaka İncelemesi | 14 | 1 | 14 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
Rapor | 14 | 1 | 14 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 3 | ÖÇ2 | 3 | 5 | 5 | 5 | 4 | 4 | ÖÇ3 | 4 | 3 | 5 | 4 | 3 | 4 | ÖÇ4 | 5 | 5 | 5 | 3 | 5 | 5 | ÖÇ5 | 4 | 4 | 3 | 4 | 4 | 4 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|