BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
G303B2Gıda Mikrobiyolojisi IZorunlu354
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Gıda sanayii açısından önemli mikroorganizmaların tanıtılması. Gıdalarda mikrobiyal gelişimi etkileyen faktörler, gıdalardaki mikrobiyal gelişmeyi kontrol altına alacak önlemler ve gıda saklama yöntemleri, çeşitli gıda gruplarındaki mikrofloranın gıda bozulması ve gıda güvenliği açısından incelenmesi; yararlı mikroorganizmalar ve gıda endüstrisindeki kullanımları konularında öğrencilerin bilgi sahibi olmalarını sağlamak.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç. Dr. Ayla ARSLANER
Öğrenme Çıktıları
1Gıda mikrobiyolojisinin konusu ve tarihçesini bilir
2Bakteriler ve bunların önemli özelliklerini bilir ve tartışır.
3Gıda mikrobiyolojisi açısından önemli küf mantarlarını, mayaları ve bunların karakteristik özelliklerini tartışır
4Gıda mikrobiyolojisi açısından önemli bakteriler ve bunların genel özelliklerini bilir ve tartışır.
5Gıdalarda mikrobiyolojik gelişmeye etki eden iç faktörler hakkında yorum yapar.
6Gıdalarda mikrobiyolojik gelişmeye etki eden dış faktörler hakkında yorum yapar.
7Bakteri, küf ve maya arasındaki farkları bilir ve ayırt eder.
8Gıda numunesi almada genel esaslar ve gıdaların mikrobiyolojik muayenesi hakkında bilgi sahibi olur.
9Et ve ürünleri, süt ve süt ürünleri gibi hayvansal gıdalarda, tahıl ve ürünleri, şeker ve şekerli ürünler, meyve ve sebze gibi bitkisel kaynaklı gıdalarda ve konservelerde oluşan mikrobiyolojik bozulmaları bilir ve nedenlerini açıklar.
10Gıda zehirlenmelerinin nedenlerini bilir ve korunma yollarını açıklar
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Mikroorganizmaların gıdalarla ilişkilendirilmesi. Gıdalarda baskın olan mikroorganizmaların özellikleri. Gıdalardaki mikroorganizmaların kaynakları ve önemi. Gıda kaynaklı patojenler. Gıdaların saklama yöntemleri. Gıda güvenliği ve kalitesinin göstergeleri, mikrobiyolojik standartlar
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Mikroorganizma gıda ilişkileri, mikrobiyal bulaşma kaynakları ve gıdalarda önemli mikroorganizmalar
2Gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi etkileyen faktörler, İç etkenler, Dış etkenler, Engel oluşturma kavramı (etkenlerin bileşimi)
3Gıdalarda indikatör ve patojen mikroorganizmalar, Gıda güvenliği ve sanitasyon indikatörleri, Ürün kalitesinin (raf ömrünün) indikatörleri
4Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıklar
5Kontaminasyonun önlenmesi ve mikroorganizmaların uzaklaştırılması, Gıdaların kimyasal koruyucularla saklanması, Soğukta ve dondurarak saklama
6Su aktivitesinin düşürülmesi, Denetimli ve uyarlanmış atmosferde saklama, Mikroorganizmalar arası antogonistik ilişki
7Mikroorganizmaların öldürülmesi ve alternatif gıda saklama yöntemleri
8Arasınav
9Et ve et ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar
10Süt ve süt ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar
11Yumurta ve yumurta ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar
12eyve-sebze ve meyve-sebze ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar
13Konserve gıdalarda mikrobiyolojik bozulmalar
14Hububat ve hububat ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1) Gıda Mikrobiyolojisi, Ünlütürk ve Turantaş, 2003 2) Gıda Mikrobiyolojisi, Osman Erkmen, 2010. Practical Food Microbiology, D.roberts, M Grrenwood, 2003
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Derse Katılım14228
Laboratuvar14228
Bireysel Çalışma14228
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma2612
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma166
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)105
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6
ÖÇ1555555
ÖÇ2455555
ÖÇ3534555
ÖÇ4555453
ÖÇ5543555
ÖÇ6555545
ÖÇ7555555
ÖÇ8555555
ÖÇ9555555
ÖÇ10555555
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek