|
Ders Öğretim PlanıDersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | G301B2 | Gıda Mühendisliği Temel İşlemler I | Zorunlu | 3 | 5 | 3 |
| Dersin Seviyesi | Lisans | Dersin Amacı | Bu derste gıdalara uygulanan hazırlama, temizleme, ayırma gibi birincil işlemlerin yanı sıra kırma, öğütme, karıştırma, membran ayırma, filtrasyon ve santrifügasyon gibi işlemlerin teori ve uygulamaları verilmektedir. Bu proseslerin gıda sanayindeki uygulamaları ve kullanılan makineler hakkında öğrencinin bilgilendirilmesi ve öğrencilerin proses ve ekipman dizaynı yapabilecek düzeye getirilmesi amaçlanmaktadır. | Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri | Doç. Dr. Aybike KAMİLOĞLU | Öğrenme Çıktıları | 1 | Hammaddeye uygulanan hazırlama, temizleme ve ayırma gibi birincil işlemleri öğrenme. | 2 | Temizleme ve ayırma tekniklerini ve bu işlemlerde kullanılan sistemleri öğrenme. | 3 | Boyut küçültme ve elek analizi işlemlerinin temel prensiplerini öğrenme. | 4 | Kırma ve öğütme işlemlerinde güç tüketimini hesaplayabilme. | 5 | Emülsifikasyon işlemi ve emülgatörler hakkında bilgi sahibi olma. | 6 | Karıştırma, filtrasyon, santrifugasyon işlemleri ile ilgili hesaplamaları öğrenme. | 7 | Gıda endüstrisinde kullanılan karıştırıcılar, filtre sistemleri, homojenizatörler, membran ayırma sistemleri ve santrifüjleri öğrenme ve bu makinelerin çalışma prensipleri hakkında bilgi sahibi olma. | 8 | İşlenmiş bir gıda üretiminde hammaddeden başlayarak uygulanacak tüm işlem basamaklarını ve kullanılacak ekipmanı belirleyebilme. |
| Öğrenim Türü | Birinci Öğretim | Dersin Ön Koşulu Olan Dersler | Yok | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok | Dersin İçeriği | Gıda endüstrisinde kullanılan temizleme, ayırma ve sınıflandırma sistemleri, kümülatif ve diferansiyel elek analizi problemleri, öğütme işlemlerinde kullanılan ekipmanlar, kırma ve öğütmede kullanılan temel kanunlar ve teorik güç hesaplama, karıştırma ve yoğurma sistemleri bunların teorik güç tüketimi hesaplamaları, emülsifiye etme temel prensipleri ve ekipmanları, filtrasyon işlemlerinde basınç değişimi teori ve problem çözümü, membran ayırma sistemleri ile gıda sanayinde kullanılan santrifügasyon işlemlerinin teori ve uygulamaları. | Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği | |
1 | Giriş: hammadde ve proses | | | 2 | Yaş ve kuru temizleme sistemleri | | | 3 | Sınıflandırma ve ayırma sistemleri | | | 4 | Boyut küçültme, kırma, öğütme teori ve hesaplamaları. Boyut küçültme işleminde güç tüketimi | | | 5 | Boyut küçültmede kullanılan makineler ve çalışma prensipleri | | | 6 | Sıvı-sıvı, sıvı-katı, sıvı-gaz, katı-katı karıştırma teori ve uygulamaları | | | 7 | Gıda endüstrisinde kullanılan karıştırma sisitemleri | | | 8 | Arasınav | | | 9 | Emülsifikasyon, temel prensipleri ve uygulamaları | | | 10 | Filtrasyon işlemi ve filtrasyon teorisi | | | 11 | Gıda endüstrisinde kullanılan filtrasyon sistemleri | | | 12 | Membran ayırma- ultrafiltrasyon ve ters osmoz | | | 13 | Santrifügasyon teorisi ve genel uygulamaları | | | 14 | Proje sunumları | | | 15 | Proje sunumları | | |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | DERS KİTABI: 1. Brennan, J.G., Butters, J.R., and Cowell, N.D. , 1990. Food Engineering Operations, Elsevier Applied Science, London, 700 pp. YARDIMCI KİTAPLAR: 1. Geankoplis, C.J.,2003. Transport Processes and Separation Process Principles 4th Edition, Prentice Hall NJ, 1026 pp. 2.Mc Cabe,W.L., and Smith,J.C. 1976. Unit Operations of Chemical Engineering 3th Edition, McGraw-Hill, Inc, New York, 1027 pp. | Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları | | Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
| İş Yükü Hesaplaması | |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 | Final Sınavı | 1 | 2 | 2 | Derse Katılım | 14 | 2 | 28 | Bireysel Çalışma | 14 | 2 | 28 | Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 | Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 15 | 15 | Ev Ödevi | 1 | 10 | 10 | |
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi | ÖÇ1 | 5 | 3 | 3 | 4 | 5 | 5 | ÖÇ2 | 4 | 4 | 5 | 4 | 5 | 4 | ÖÇ3 | 4 | 5 | 5 | 4 | 4 | 5 | ÖÇ4 | 3 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | ÖÇ5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | ÖÇ6 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | ÖÇ7 | 4 | 4 | 4 | 4 | 5 | 5 | ÖÇ8 | 4 | 5 | 4 | 5 | 4 | 4 |
| * Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
|
|