Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | G208B2 | Genel Mikrobiyoloji | Zorunlu | 2 | 4 | 3 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Genel Mikrobiyoloji dersinin amacı; temel mikrobiyolojik kavramların öğrenilmesi ile gıda mikrobiyolojisi dersi için gerekli alt yapının oluşturulmasını sağlamaktır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Doç. Dr. Aybike KAMİLOĞLU |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Genel mikrobiyolojinin konusu ve bölümlerini bilir | 2 | Mikrobiyolojinin tarihçesini bilir, mikroorganizmaların sınıflandırılması ve isimlendirilmesini yapar. | 3 | Mikroorganizmalar hakkında yorum yapar | 4 | Mikroorganizmalarda üremeye tesir eden iç ve dış çevre faktörlerini bilir. | 5 | Mikroorganizma genetiğini bilir. | 6 | M.o’ların fiziksel ve kimyasal yöntemlerle kontrol altına alınmaları hakkında yorum yapar. | 7 | Mikrobiyoloji uygulamalarında; mikroskop ve kullanımını, m.o.’ların boyutlarının ölçülmesini, besiyeri hazırlanmasını, çevrede bulunan m.o.’ların izolasyonu ve saf kültür elde edilmesini öğrenir ve çeşitli testleri uygulayabilir | 8 | Araştırmalar sonunda sözlü ve yazılı sunum yapabilir. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Mikrobiyolojiye giriş, Terminoloji, Sınıflandırma, Mikroorganizma gruplarının genel özellikleri ve bu mikroorganizma gruplarının gıda mikrobiyolojisi açısından önemi, Mikrobiyal metabolizma, Mikrobiyal üreme, Mikroorganizmaların kontrolü |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Mikrobiyolojiye giriş | Mikrobiyoloji Laboratuarında Uyulması Gereken Kurallar ve Kullanılan Araç ve Gereçler | | 2 | Mikroorganizmaların adlandırılması ve sınıflandırılması | Aseptik Teknik-1 | | 3 | Mikroorganizmaların tanımlanmasında kullanılan yöntemler | Aseptik Teknik-2 | | 4 | Mikroorganizma gruplarının genel özellikleri | Mikroskop Kullanımı | | 5 | Mikroorganizma gruplarının genel özellikleri | Bakteriyel Morfoloji Boyama Yöntemleri Basit Boyama | | 6 | Mikroorganizma gruplarının genel özellikleri | Gram Boyama | | 7 | Mikroorganizma gruplarının genel özellikleri | Negatif Boyama Spor Boyama Kapsül Boyama | | 8 | Arasınav | | | 9 | Mikrobiyal metabolizma | Maya ve Küflerin Morfolojik ve Kültürel Özellikleri İncelenmesi Saf Kültür, Plak Çizme | | 10 | Mikrobiyal üreme ve üremeye etki eden faktörler | Çevremizdeki Mikroorganizmaların | | 11 | Mikrobiyal üreme ve üremeye etki eden faktörler | Besiyerleri ve Besiyeri Hazırlama | | 12 | Mikrobiyal üreme ve üremeye etki eden faktörler | Dilüsyon Hazırlama Dökme Plak Yöntemi Yayma Plak Yöntemi | | 13 | Mikrobiyal bulaşma kaynakları ve mikroorganizmaların kontrolü | Mikrobiyal bulaşma kaynakları ve mikroorganizmaların kontrolü | | 14 | Mikrobiyal bulaşma kaynakları ve mikroorganizmaların kontrolü | Mikrobiyal bulaşma kaynakları ve mikroorganizmaların kontrolü | | 15 | Mikrobiyal bulaşma kaynakları ve mikroorganizmaların kontrolü | Mikrobiyal bulaşma kaynakları ve mikroorganizmaların kontrolü | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Dersin Kitabı Madigan, M.T., Martinko, J.M., Parker, J., “Biology of Microorganisms”, Prentice- Hall, 10th ed., 2003. Önerilen Kaynaklar Boyd, R.F., “General Microbiology”, Times Mirror/ Mosby College Publ. 2nd ed., 1988. ICMSF, “Microorganisms in Foods 6; Food Commodities”, Blackie Academic Professional, 1998. Jay, J. M., “ Modern Food Microbiology”, Chapman & Hall, New York, 1992. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Uygulama/Pratik | 14 | 2 | 28 |
Bireysel Çalışma | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 5 | 5 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 5 | 5 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 1 | 2 | 3 | 2 | 3 | 2 | ÖÇ2 | 1 | 3 | 3 | 2 | 2 | 2 | ÖÇ3 | 1 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | ÖÇ4 | 1 | 2 | 2 | 3 | 2 | 2 | ÖÇ5 | 1 | 2 | 2 | 2 | 3 | 2 | ÖÇ6 | 1 | 2 | 2 | 4 | 2 | 2 | ÖÇ7 | 1 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | ÖÇ8 | 1 | 3 | 3 | 2 | 3 | 3 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|