|
Ders Öğretim PlanıDersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | G204B2 | Gıda Kimyası | Zorunlu | 2 | 4 | 3 |
| Dersin Seviyesi | Lisans | Dersin Amacı | 1) Gıda bileşenlerinin kimyasal yapılarını öğrenmek, 2) Gıda bileşenlerinin gıda sistemlerinin özellikleri üzerine etkilerinin incelenmesi, 3) Gıda bileşenlerinin oluşturduğu reaksiyonların gıda kalitesi ve güvenliği üzerine etkilerinin öğrenilmesi. | Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri | Dr.Öğr. Üyesi Halil İbrahim KAYA | Öğrenme Çıktıları | 1 | Su kimyası ve gıdalarda bulunan su çeşitlerinin özelliklerinin öğrenilmesi | 2 | Su aktivitesi kavramı, gıdalar için önemi ve su aktivitesi üzerine etkili faktörlerin incelenmesi | 3 | Monosakkarit, disakkarit ve polisakkarit özellikleri ile kimyasal yapılarının öğrenilmesi | 4 | Karbonhidaratların girdiği tepkimeler ve sonuçların gıda sistemlerine etkilerinin kavranması | 5 | Karbonhidratlar üzerine güncel tartışma konuları hakkında bilimsel gerçeklerin incelenmesi | 6 | Lipitlerin kimyasal yapılarının öğrenilmesi | 7 | Lipit hidrolizi ve oksidasyonunun gıdalar için öneminin öğrenilmesi | 8 | Lipitlerin verdiği istenmeyen reaksiyonları önleme yollarının incelenmesi | 9 | Aminoasit yapıları ve esansiyel kavramların önemi ve öğrenilmesi | 10 | Protein yapıları ve reaksiyonlarının incelenmesi | 11 | Gıdalar işleme özellikleri açısından protein denatürasyonlarının öğrenilmesi | 12 | Enzimlerin yapıları ve öneminin anlaşılması | 13 | Gıda teknolojisinde enzimlerin önemi hakkında bilgi sahibi olmak | 14 | Vitamin ve mineral maddelerin özellikleri ve sağlık ilişkisinin anlaşılması | 15 | Öğrenilen bilgilerin etik değerler içerisinde kullanılmasının öneminin anlaşılması | 16 | Gıda kimyası ve sağlık ilişkisinin yaşam boyu öğrenme süreci içinde değerlendirilmesi gerektiğinin kavranması |
| Öğrenim Türü | Birinci Öğretim | Dersin Ön Koşulu Olan Dersler | Yok | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok | Dersin İçeriği | Su,karbonhidratlar, lipitler, proteinler, enzimler, mineral ve vitaminler. Bu bileşiklerin özellikleri, kimyasal yapıları, reaksiyonları ve gıda kalitesi üzerine olan etkileri. | Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği | |
1 | Gıda kimyasına giriş, gıda kimyasının önemi, gıda mühendisliğindeki yeri | Konu anlatımı | | 2 | Suyun kimyası, özellikleri, gıdalardaki su çeşitleri, su aktivitesi, su aktivitesi ve gıdaların raf ömrü | Konu anlatımı | | 3 | Karbonhidratların tanımı ve sınıflandırılması, özellikleri, kimyasal yapıları | Konu anlatımı | | 4 | Glukoz, Galaktoz, Fruktoz, Mannoz, Maltoz, Laktoz, Sukroz | Konu anlatımı | | 5 | Rafmoz, Stakioz, Nişasta, Glikojen, Pektin, CHO reaksiyonları | Konu anlatımı | | 6 | Enzimatik olmayan esmerleşme, Modifiye Nişasta, Selüloz, Gamlar, Besinsel lifler | Konu anlatımı | | 7 | Lipitlerin yapısı ve sınıflandırılması | Konu anlatımı | | 8 | ARA SINAV | | | 9 | Hidroliz ve otooksidasyon kimyası | Konu anlatımı | | 10 | Aminoasitler ve kimyasal yapıları, sınıflandırılmaları, amino asitlerin asit-baz özellikleri | Konu anlatımı | | 11 | Proteinlerin yapılan; primer, sekonder, tersiyer ve quaterner | Konu anlatımı | | 12 | Enzimlerin kimyasal yapısı, koloidal özellikleri, enzimlerin isimlendirilmesi ve sınıflandırılması | Konu anlatımı | | 13 | Enzim kinetiği, enzim aktivitesine etki eden faktörler, ticari enzim üretimi, gıda endüstrisinde enzim kullanımı. | Konu anlatımı | | 14 | Vitamin ve mineral madde kimyası, genel özellikleri ve önemi. | Konu anlatımı | |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | O.R. Fennema (1996). Food Chemistry. Marcel Dekker, Inc. New York. Belitz, H.D., Grosch, W. 1999. Food Chemistry. Springer, Berlin. İ. Saldamlı (1998).Gıda Kimyası. Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara | Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları | | Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
| İş Yükü Hesaplaması | |
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 | Final Sınavı | 1 | 2 | 2 | Uygulama/Pratik | 0 | 0 | 0 | Laboratuvar | 0 | 0 | 0 | Rehberli Problem Çözümü | 15 | 2 | 30 | Seminer | 12 | 2 | 24 | Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 | Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 12 | 12 | Okuma | 0 | 0 | 0 | |
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi | ÖÇ1 | 4 | 4 | 3 | 3 | 3 | 4 | ÖÇ2 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 5 | ÖÇ3 | 5 | 5 | 3 | 4 | 5 | 3 | ÖÇ4 | 5 | 4 | 3 | 4 | 4 | 3 | ÖÇ5 | 4 | 4 | 4 | 2 | 3 | 4 | ÖÇ6 | 4 | 4 | 3 | 4 | 4 | 4 | ÖÇ7 | 4 | 3 | 3 | 5 | 4 | 4 | ÖÇ8 | 4 | 5 | 2 | 4 | 4 | 5 | ÖÇ9 | 5 | 2 | 3 | 4 | 4 | 4 | ÖÇ10 | 3 | 3 | 3 | 5 | 5 | 4 | ÖÇ11 | 5 | 5 | 3 | 3 | 4 | 4 | ÖÇ12 | 4 | 4 | 4 | 3 | 3 | 4 | ÖÇ13 | 3 | 3 | 3 | 4 | 4 | 4 | ÖÇ14 | 3 | 2 | 4 | 4 | 5 | 4 | ÖÇ15 | 4 | 4 | 3 | 5 | 5 | 4 | ÖÇ16 | 4 | 4 | 3 | 4 | 3 | 4 |
| * Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
|
|