BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
G204B2Gıda KimyasıZorunlu243
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
1) Gıda bileşenlerinin kimyasal yapılarını öğrenmek, 2) Gıda bileşenlerinin gıda sistemlerinin özellikleri üzerine etkilerinin incelenmesi, 3) Gıda bileşenlerinin oluşturduğu reaksiyonların gıda kalitesi ve güvenliği üzerine etkilerinin öğrenilmesi.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr.Öğr. Üyesi Halil İbrahim KAYA
Öğrenme Çıktıları
1Su kimyası ve gıdalarda bulunan su çeşitlerinin özelliklerinin öğrenilmesi
2Su aktivitesi kavramı, gıdalar için önemi ve su aktivitesi üzerine etkili faktörlerin incelenmesi
3Monosakkarit, disakkarit ve polisakkarit özellikleri ile kimyasal yapılarının öğrenilmesi
4Karbonhidaratların girdiği tepkimeler ve sonuçların gıda sistemlerine etkilerinin kavranması
5Karbonhidratlar üzerine güncel tartışma konuları hakkında bilimsel gerçeklerin incelenmesi
6Lipitlerin kimyasal yapılarının öğrenilmesi
7Lipit hidrolizi ve oksidasyonunun gıdalar için öneminin öğrenilmesi
8Lipitlerin verdiği istenmeyen reaksiyonları önleme yollarının incelenmesi
9Aminoasit yapıları ve esansiyel kavramların önemi ve öğrenilmesi
10Protein yapıları ve reaksiyonlarının incelenmesi
11Gıdalar işleme özellikleri açısından protein denatürasyonlarının öğrenilmesi
12Enzimlerin yapıları ve öneminin anlaşılması
13Gıda teknolojisinde enzimlerin önemi hakkında bilgi sahibi olmak
14Vitamin ve mineral maddelerin özellikleri ve sağlık ilişkisinin anlaşılması
15Öğrenilen bilgilerin etik değerler içerisinde kullanılmasının öneminin anlaşılması
16Gıda kimyası ve sağlık ilişkisinin yaşam boyu öğrenme süreci içinde değerlendirilmesi gerektiğinin kavranması
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Su,karbonhidratlar, lipitler, proteinler, enzimler, mineral ve vitaminler. Bu bileşiklerin özellikleri, kimyasal yapıları, reaksiyonları ve gıda kalitesi üzerine olan etkileri.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Gıda kimyasına giriş, gıda kimyasının önemi, gıda mühendisliğindeki yeri Konu anlatımı
2Suyun kimyası, özellikleri, gıdalardaki su çeşitleri, su aktivitesi, su aktivitesi ve gıdaların raf ömrü Konu anlatımı
3Karbonhidratların tanımı ve sınıflandırılması, özellikleri, kimyasal yapıları Konu anlatımı
4Glukoz, Galaktoz, Fruktoz, Mannoz, Maltoz, Laktoz, SukrozKonu anlatımı
5Rafmoz, Stakioz, Nişasta, Glikojen, Pektin, CHO reaksiyonları Konu anlatımı
6Enzimatik olmayan esmerleşme, Modifiye Nişasta, Selüloz, Gamlar, Besinsel liflerKonu anlatımı
7Lipitlerin yapısı ve sınıflandırılması Konu anlatımı
8ARA SINAV
9Hidroliz ve otooksidasyon kimyası Konu anlatımı
10Aminoasitler ve kimyasal yapıları, sınıflandırılmaları, amino asitlerin asit-baz özellikleriKonu anlatımı
11Proteinlerin yapılan; primer, sekonder, tersiyer ve quaterner Konu anlatımı
12Enzimlerin kimyasal yapısı, koloidal özellikleri, enzimlerin isimlendirilmesi ve sınıflandırılması Konu anlatımı
13Enzim kinetiği, enzim aktivitesine etki eden faktörler, ticari enzim üretimi, gıda endüstrisinde enzim kullanımı. Konu anlatımı
14Vitamin ve mineral madde kimyası, genel özellikleri ve önemi. Konu anlatımı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
O.R. Fennema (1996). Food Chemistry. Marcel Dekker, Inc. New York. Belitz, H.D., Grosch, W. 1999. Food Chemistry. Springer, Berlin. İ. Saldamlı (1998).Gıda Kimyası. Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Uygulama/Pratik000
Laboratuvar000
Rehberli Problem Çözümü15230
Seminer12224
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11010
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11212
Okuma000
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)80
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6
ÖÇ1443334
ÖÇ2554445
ÖÇ3553453
ÖÇ4543443
ÖÇ5444234
ÖÇ6443444
ÖÇ7433544
ÖÇ8452445
ÖÇ9523444
ÖÇ10333554
ÖÇ11553344
ÖÇ12444334
ÖÇ13333444
ÖÇ14324454
ÖÇ15443554
ÖÇ16443434
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek