BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
G202B2Isı ve Kütle TransferiZorunlu244
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Dersin amacı gıda mühendisliğinde temel olan transport mekanizmalarından ısı ve kütle transferinin temellerini açıklamak ve gıda sanayindeki kullanım alanları hakkında bilgilendirmektir. Bu ders kapsamında öğrencilerin temel mühendislik bilgilerini transfer işlemlerine uygulamalarını sağlamak, ısı ve kütle transferi problemlerini tanımlama, formülasyon ve çözme yeteneklerini geliştirmek hedeflenmektedir.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç.Dr. İbrahim Hakkı KARAKAŞ
Öğrenme Çıktıları
1Isı ve Kütle aktarımı mekanizmalarını öğrenme
2Isı ve Kütle aktarımının kararlı ve kararsız haldeki temel prensipleri konusunda bilgi sahibi olma
3Matematik ve fizik derslerinde edinilen kazanımları da kullanarak, sentezleyici, çözümleyici olma yeteneğini kazanma
4Gıda mühendisliği temel işlemlerinde ısı ve kütle aktarımının yerini ve önemini kavrayabilme
5Kütle ve ısı aktarım denkliklerini kurabilme ve birbirleri arasındaki analojiyi kavrayabilme
6Verilen bir ısı ya da kütle aktarımı sistemi için tasarım, analiz, çözümleme ve yorumlama yapabilme
7Isı değiştiriciler, dondurucu sistemleri, karıştırmalı kazan ve kurutucu sistemlerini öğrenme ve bu sistemlerin tasarımını yapabilme yeteneğini kazanma
8Isı ve kütle aktarımı sistemlerinde hijyen, enerji ve çevre açısından da önemli olan hususları kavrayabilme
9Problemleri bilgisayar programı destekli çözebilme ve sonuçları görsel olarak sunabilme yeteneğinin kazanılması
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Isı ve kütle transferi dersinde ısı aktarımı kapsamında, termal enerji denkliğinin prensipleri ve ısı transferinin temel mekanizmaları olan ısıl iletim, taşınım ve ışınım işlenmektedir. Belirtilen temel ısı transfer mekanizmalarının farklı ısı değiştiriciler için hesaplamalarda ve ısı değiştiricilerin tasarımında nasıl kullanıldığı öğretilmektedir. Termal enerji denkliği ve ısı transfer mekanizmalarının kararsız durumdaki sistemlere uygulaması yapılmaktadır. Temel prensipler anlatılırken seçilen problemler yardımıyla bu prensiplerin gıda mühendisliği uygulamalarına da örnekler verilmektedir. Kütle aktarımı kapsamında ise kütle transferinin esasları ısı aktarımıyla paralel olarak verilmektedir. Faz dengesi ve ilgili diyagramlar gösterilmekte, kararlı ve kararsız halde moleküler difüzyonun temel prensiplerine yer verilmektedir. Ayrıca kütle transfer katsayıları için kullanılan modeller, konvektif kütle transfer katsayıları için korelasyonlar, ısı, kütle ve momentum transferi arasındaki anolojiler öğretilmektedir.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Genel Tanıtım ve Giriş, Isı, kütle ve momentum transferi arasındaki anolojiler
2Isı ve kütle aktarım temel mekanizmaları; kararlı hal ısı aktarımı
3kararlı hal ısı aktarımı, kararsız hal ısı iletimi, boyutsuz sayılar
4Zorlamalı taşınım,Doğal taşınım
5Işınımla ısı aktarımı
6Isı değiştiricileri
7Isı değiştiricileri, Isı aktarımında özel uygulamalar (dondurma, karıştırmalı kazan, kurutma)
8Arasınav
9Difüzyon teorisi, Moleküler Difüzyon, Boyutsuz sayılar
10Moleküler difüzyon
11kararsız hal kütle aktarımı
12konvektif kütle transfer katsayıları için korelasyonlar
13kütle transfer katsayısı için kullanılan modeller
14faz dengesi ve ilgili diyagramlar, çift faz teorisi
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
DERS KİTABI: 1. Çengel, Y.A., Turner, R.H., 2008. Fundamentals of Thermal-Fluid Sciences, 3rd Ed., McGraw-Hill Inc., USA 2. Geankoplis, C.J., 2003. Transport Processes and Seperation Process Principles, 4th Ed., Prentice Hall, USA YARDIMCI KİTAPLAR: 1. Çengel, Y.A., 2003, Heat Transfer, McGraw-Hill International Series, Singapore. 2. Mc Cabe W.L., and Smith J. C., 2005, Unit Operations of Chemical Engineering, 7th Edition, McGraw-Hill, Inc, New York
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Derse Katılım13339
Uygulama/Pratik236
Laboratuvar4312
Bireysel Çalışma9218
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11010
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11010
Okuma13226
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)124
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6
ÖÇ1555555
ÖÇ2444545
ÖÇ3355455
ÖÇ4535555
ÖÇ5544444
ÖÇ6555454
ÖÇ7555545
ÖÇ8444445
ÖÇ9544555
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek