|
Ders Öğretim PlanıDersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | G203B2 | Reaksiyon Kinetiği | Zorunlu | 2 | 3 | 3 |
| Dersin Seviyesi | Lisans | Dersin Amacı | Dersin amacı başlıca reaksiyon tipleri, reaksiyonlara ait hız sabitleri ve hesaplamaları konularında, gıda sistemlerinden örneklerle öğrencilere bilgi vermektir. Ayrıca enzim kinetiği ve enzim inhibisyon kinetiği ile ilgili bilgi vermek ve fermentasyon kinetiğine giriş yapmak da dersin amaçları arasındadır. | Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri | Dr. Öğr. Üyesi Tuğba ELBİR ABCA | Öğrenme Çıktıları | 1 | Reaksiyon kinetiği bilgisinin Gıda Mühendisliği alanındaki önemini açıklar. | 2 | Bir kimyasal reaksiyonun hızının ve mekanizmasının belirlenebilmesi ve hızın kontrol edilebilmesi için gerekli bilgiyi öğrenir. | 3 | Bilimsel düşünme özelliği ve problem çözme tekniğini geliştirir. | 4 | Verileri en etkin ve doğru şekilde analiz etme, değerlendirme ve sunma becerisini geliştirir. | 5 | Bu dersle kazanılan bilginin kuramsal kimya, biyokimya ve polimer kimyasında daha karmaşık veya daha özel durumlara uygulanmasını öğrenir. | 6 | Güncel bilimsel gelişmeler hakkında bilgi sahibi olur. |
| Öğrenim Türü | Birinci Öğretim | Dersin Ön Koşulu Olan Dersler | Yok | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok | Dersin İçeriği | Çarpışma teorisi, aktivasyon enerjisi. Reaksiyon hızının tanımı ve reaksiyon hızına etki eden faktörler. Sıfırıncı, 1. ve 2. mertebe reaksiyonlar için reaksiyon mertebesinin grafiksel yöntemlerle bulunması, reaksiyon hız sabitinin ve yarılanma süresinin hesaplanması. Pseudo 1. mertebe reaksiyonlar. Dinamik denge ve denge katsayısı. Enzimler; enzimlerin yapısı ve aktivite mekanizması. Michaelis Menten denklemi ve doğrusallaştırma yöntemleri; Lineweaver Burk, Eadie Hofstee ve Hanes Woolf doğrusallaştırmaları. Enzim inhibisyon mekanizmaları ve kinetiği; rekabetli ve rekabetsiz inhibisyonlar ve kinetikleri. Fermentasyon kinetiğine giriş; fermentasyon ve biyoteknoloji terimlerinin tanımı, mikrobiyal üreme safhaları, spesifik üreme hızı, Monod denklemi ve fermentasyon verim katsayılarının tanımı ve hesaplamaları. | Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği | |
1 | Reaksiyon kinetiğine giriş, çarpışma teoremi, aktivasyon enerjisi | | | 2 | Reaksiyon hızının tanımı ve hesaplaması | | | 3 | Birinci mertebe ve sıfırıncı mertebe reaksiyonlar, reaksiyon mertebelerinin belirlenmesi, reaksiyon hız sabiti ve yarılanma sürelerinin hesaplanması | | | 4 | İkinci mertebe reaksiyonlar, reaksiyon mertebesinin belirlenmesi, reaksiyon hız sabiti ve yarılanma süresinin hesaplanması. Pseudo birinci mertebe reaksiyon yaklaşımı. | | | 5 | Herhangi bir reaksiyonun mertebesinin ve reaksiyon hız sabitinin belirlenmesi, matematiksel örneklerin çözümü. Birinci, sıfırıncı ve ikinci mertebe reaksiyonlar arasındaki temel farklılıklar. | | | 6 | Reaksiyona giren maddelerin mertebelerinin belirlenmesi. Dinamik denge ve denge katsayısının hesaplanması. | | | 7 | Enzimlerin yapısı ve aktivite mekanizmaları. Enzim kinetiği; Michaelis Menten denklemi ve önemi. Maksimum reaksiyon hızı ve Michaelis katsayılarını önemi ve hesaplanması. | | | 8 | Arasınav | | | 9 | Michealis menten denklemini doğrusallaştırma yöntemleri; Lineweaver Burk, Eadie Hofstee ve Hanes Woolf denklemleri. | | | 10 | Enzim inhibisyon mekanizmaları. Rekabetli inhibisyon kinetiği ve bu tip inhibisyonun maksimum reaksiyon hızı ve Michaelis katsayısına etkisi | | | 11 | Rekabetsiz inhibisyon kinetiği ve bu tip inhibisyonun maksimum reaksiyon hızı ve Michaelis katsayısına etkisi | | | 12 | Unkompetitif inhibisyon kinetiği ve bu tip inhibisyonun maksimum reaksiyon hızı ve Michaelis katsayısına etkisi | | | 13 | Görünür maksimum reaksiyon hızı ve Michaelis katsayısı. İnhibitör içeren bir enzimatik reaksiyonda grafiksel yöntemle inhibisyon tipinin belirlenmesi, görünür maksimum reaksiyon hızı ve Michealis katsayısının hesaplanması. | | | 14 | Fermentasyon ve biyoteknoloji terimlerinin tanımları, mikrobiyal üreme eğrileri, fermentasyon kinetiğine giriş. | | | 15 | Spesifik üreme hızı, Monod Denklemi, fermentasyon verim katsayılarının hesaplanması. | | |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | Boekel, M.A.J.S., 2009, Kinetic Modeling of Reactions in Foods, CRC Press. Cemeroğlu, B., 2005, Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları NO:29, 505 pp.Göksungur, Y, 2009, Reaction and Fermentation Kinetics in Food Engineering, Sidas Medya Ltd. Şti., İzmir, 143 sayfaMarangoni, A.G. 2003., Enzyme Kinetics : A Modern Approach, John Wiley & Sons, Inc., New Jersey, 229 pp. Wright, M.R., 2004, An Introduction to Chemical Kinetics, John Wiley & Sons Ltd, West Sussex, 429 pp.Bisswanger, H., 2002, Enzyme Kinetics, Principles and Methods, Wiley-VCH Verlag GmbH, Weinheim, 255 pp.Stanbury, P.F., Whitaker, A., Hall, S.J., 1995, Principles of Fermentation Technology, Elsevier Science Ltd, Oxford, 357 pp.Shuler, M.L., Kargi, F., 1992, Bioprocess Engineering: Basic Concepts, Prentice-Hall Inc., New Jersey, 479 pp. Boekel, M.A.J.S., 2009, Kinetic Modeling of Reactions in Foods, CRC Press, Taylor and Francis Group, Boca Raton. | Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları | | Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
| İş Yükü Hesaplaması | |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 | Final Sınavı | 1 | 2 | 2 | Derse Katılım | 14 | 2 | 28 | Bireysel Çalışma | 10 | 4 | 40 | Okuma | 9 | 2 | 18 | |
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi | ÖÇ1 | 5 | 5 | 3 | 3 | 3 | 4 | ÖÇ2 | 5 | 4 | 3 | 3 | 4 | 4 | ÖÇ3 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | ÖÇ4 | 3 | 3 | 4 | 4 | 4 | 4 | ÖÇ5 | 4 | 4 | 2 | 2 | 2 | 3 | ÖÇ6 | 3 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 |
| * Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
|
|