BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
G203B2Reaksiyon KinetiğiZorunlu233
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Dersin amacı başlıca reaksiyon tipleri, reaksiyonlara ait hız sabitleri ve hesaplamaları konularında, gıda sistemlerinden örneklerle öğrencilere bilgi vermektir. Ayrıca enzim kinetiği ve enzim inhibisyon kinetiği ile ilgili bilgi vermek ve fermentasyon kinetiğine giriş yapmak da dersin amaçları arasındadır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Tuğba ELBİR ABCA
Öğrenme Çıktıları
1Reaksiyon kinetiği bilgisinin Gıda Mühendisliği alanındaki önemini açıklar.
2Bir kimyasal reaksiyonun hızının ve mekanizmasının belirlenebilmesi ve hızın kontrol edilebilmesi için gerekli bilgiyi öğrenir.
3Bilimsel düşünme özelliği ve problem çözme tekniğini geliştirir.
4Verileri en etkin ve doğru şekilde analiz etme, değerlendirme ve sunma becerisini geliştirir.
5Bu dersle kazanılan bilginin kuramsal kimya, biyokimya ve polimer kimyasında daha karmaşık veya daha özel durumlara uygulanmasını öğrenir.
6Güncel bilimsel gelişmeler hakkında bilgi sahibi olur.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Çarpışma teorisi, aktivasyon enerjisi. Reaksiyon hızının tanımı ve reaksiyon hızına etki eden faktörler. Sıfırıncı, 1. ve 2. mertebe reaksiyonlar için reaksiyon mertebesinin grafiksel yöntemlerle bulunması, reaksiyon hız sabitinin ve yarılanma süresinin hesaplanması. Pseudo 1. mertebe reaksiyonlar. Dinamik denge ve denge katsayısı. Enzimler; enzimlerin yapısı ve aktivite mekanizması. Michaelis Menten denklemi ve doğrusallaştırma yöntemleri; Lineweaver Burk, Eadie Hofstee ve Hanes Woolf doğrusallaştırmaları. Enzim inhibisyon mekanizmaları ve kinetiği; rekabetli ve rekabetsiz inhibisyonlar ve kinetikleri. Fermentasyon kinetiğine giriş; fermentasyon ve biyoteknoloji terimlerinin tanımı, mikrobiyal üreme safhaları, spesifik üreme hızı, Monod denklemi ve fermentasyon verim katsayılarının tanımı ve hesaplamaları.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Reaksiyon kinetiğine giriş, çarpışma teoremi, aktivasyon enerjisi
2Reaksiyon hızının tanımı ve hesaplaması
3Birinci mertebe ve sıfırıncı mertebe reaksiyonlar, reaksiyon mertebelerinin belirlenmesi, reaksiyon hız sabiti ve yarılanma sürelerinin hesaplanması
4İkinci mertebe reaksiyonlar, reaksiyon mertebesinin belirlenmesi, reaksiyon hız sabiti ve yarılanma süresinin hesaplanması. Pseudo birinci mertebe reaksiyon yaklaşımı.
5Herhangi bir reaksiyonun mertebesinin ve reaksiyon hız sabitinin belirlenmesi, matematiksel örneklerin çözümü. Birinci, sıfırıncı ve ikinci mertebe reaksiyonlar arasındaki temel farklılıklar.
6Reaksiyona giren maddelerin mertebelerinin belirlenmesi. Dinamik denge ve denge katsayısının hesaplanması.
7Enzimlerin yapısı ve aktivite mekanizmaları. Enzim kinetiği; Michaelis Menten denklemi ve önemi. Maksimum reaksiyon hızı ve Michaelis katsayılarını önemi ve hesaplanması.
8Arasınav
9Michealis menten denklemini doğrusallaştırma yöntemleri; Lineweaver Burk, Eadie Hofstee ve Hanes Woolf denklemleri.
10Enzim inhibisyon mekanizmaları. Rekabetli inhibisyon kinetiği ve bu tip inhibisyonun maksimum reaksiyon hızı ve Michaelis katsayısına etkisi
11Rekabetsiz inhibisyon kinetiği ve bu tip inhibisyonun maksimum reaksiyon hızı ve Michaelis katsayısına etkisi
12Unkompetitif inhibisyon kinetiği ve bu tip inhibisyonun maksimum reaksiyon hızı ve Michaelis katsayısına etkisi
13Görünür maksimum reaksiyon hızı ve Michaelis katsayısı. İnhibitör içeren bir enzimatik reaksiyonda grafiksel yöntemle inhibisyon tipinin belirlenmesi, görünür maksimum reaksiyon hızı ve Michealis katsayısının hesaplanması.
14Fermentasyon ve biyoteknoloji terimlerinin tanımları, mikrobiyal üreme eğrileri, fermentasyon kinetiğine giriş.
15Spesifik üreme hızı, Monod Denklemi, fermentasyon verim katsayılarının hesaplanması.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Boekel, M.A.J.S., 2009, Kinetic Modeling of Reactions in Foods, CRC Press. Cemeroğlu, B., 2005, Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları NO:29, 505 pp.Göksungur, Y, 2009, Reaction and Fermentation Kinetics in Food Engineering, Sidas Medya Ltd. Şti., İzmir, 143 sayfaMarangoni, A.G. 2003., Enzyme Kinetics : A Modern Approach, John Wiley & Sons, Inc., New Jersey, 229 pp. Wright, M.R., 2004, An Introduction to Chemical Kinetics, John Wiley & Sons Ltd, West Sussex, 429 pp.Bisswanger, H., 2002, Enzyme Kinetics, Principles and Methods, Wiley-VCH Verlag GmbH, Weinheim, 255 pp.Stanbury, P.F., Whitaker, A., Hall, S.J., 1995, Principles of Fermentation Technology, Elsevier Science Ltd, Oxford, 357 pp.Shuler, M.L., Kargi, F., 1992, Bioprocess Engineering: Basic Concepts, Prentice-Hall Inc., New Jersey, 479 pp. Boekel, M.A.J.S., 2009, Kinetic Modeling of Reactions in Foods, CRC Press, Taylor and Francis Group, Boca Raton.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Derse Katılım14228
Bireysel Çalışma10440
Okuma9218
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)89
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6
ÖÇ1553334
ÖÇ2543344
ÖÇ3444444
ÖÇ4334444
ÖÇ5442223
ÖÇ6345545
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek