|
Ders Öğretim PlanıDersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | G116B2 | Organik Kimya | Zorunlu | 1 | 2 | 5 |
| Dersin Seviyesi | Lisans | Dersin Amacı | Mineral maddeler ve su dışında bütün gıda bileşenleri organik maddelerdir. Bu derste organik maddelerin yapısı, elde edilişleri, fiziksel ve kimyasal özellikleri anlatılacak, organik reaksiyonların mekanizmaları verilecektir. Hidrojen bağı ve rezonans kavramları açıklanacaktır. Gıda maddelerinin üretiminde, depolanmasında ve analizlerinde organik kimya bilgileri vazgeçilemez nitelikteki temel bilgilerdir. | Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri | Dr. Öğr. Üyesi Yahya Yasin YILMAZ | Öğrenme Çıktıları | 1 | Alkanların strüktür ve adlandırılması, stereokimya, alkanların konformasyonu, fiziksel özellikleri, elde edilmeleri ve reaksiyonlarını öğrenme | 2 | C = C çift bağının yapısı, alkenlerin adlandırılması, geometrik izomeri, alkenlerin fiziksel özellikleri, elde edilmeleri ve reaksiyonlarını öğrenme | 3 | Dienler, rezonans kavramı, dienlerin adlandırılması, fiziksel özellikleri ve polimerizasyonunu öğrenme | 4 | Alkinlerin strüktürü, adlandırılması ve fiziksel özelliklerini öğrenme | 5 | Halkalı alifatik hidrokarbonların adlandırılmasını, strüktürünü, fiziksel özelliklerini ve geometrik izomeriyi öğrenme | 6 | Aromatik hidrokarbonların yapısını, adlandırılmasını, fiziksel özelliklerini, elde edilmelerini, elektrofil aromatik sübstitüsyonu, indüktif etki ve rezonans etkisini, elektrofil aromatik sübstitüsyonda yönelmeyi öğrenme | 7 | Alkil halojenürlerin strüktürünü, adlandırılmasını, fiziksel özelliklerini ve nükleofil alifatik sübstitüsyonu öğrenme | 8 | Alkollerin strüktürünü, adlandırılmasını, fiziksel özelliklerini, elde edilmelerini ve reaksiyonlarını öğrenme | 9 | Eterlerin strüktürünü, adlandırılmasını ve fiziksel özelliklerini öğrenme | 10 | Aldehit ve ketonların strüktür ve adlandırılmasını, fiziksel özelliklerini, elde edilmelerini ve reaksiyonlarını öğrenme | 11 | Karboksilli asitlerin strüktür ve adlandırılmasını, fiziksel özelliklerini, elde edilmelerini ve reaksiyonlarını öğrenme | 12 | Esterlerin adlandırılması, fiziksel özellikleri, elde edilmeleri, reaksiyonları, aminlerin strüktürleri, adlandırılmaları, fiziksel özellikleri ve bazik özelliği, fenollerin strüktürü, adlandırılması, fiziksel özellikleri ve asitliğinin öğrenilmesi |
| Öğrenim Türü | Birinci Öğretim | Dersin Ön Koşulu Olan Dersler | Yok | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok | Dersin İçeriği | Organik kimyaya giriş, alkanlar (strüktür ve adlandırma, stereokimya ve alkanlarda konformasyon, fiziksel özellikleri, elde edilmeleri, reaksiyonları), alkenler (C = C çift bağının yapısı, adlandırma, geometrik izomeri, fiziksel özellikleri, elde edilmeleri, reaksiyonları), dienler (konjuge dienler ve rezonans kavramı, adlandırma ve fiziksel özellikleri, polimerizasyon), alkinler (strüktür ve adlandırma, fiziksel özellikleri), halkalı alifatik hidrokarbonlar (adlandırma, sikloalkanlarda strüktür ve gerginlik kavramı, halkalı alifatik bileşiklerde geometrik izomeri, fiziksel özellikler), aromatik hidrokarbonlar (benzen ve yapısı, aromatik karakter, adlandırma, fiziksel özellikleri, elde edilmeleri, elektrofil aromatik sübstitüsyon, indüktif etki ve rezonans etkisi, elektrofil aromatik sübstitüsyonda yönelme), alkil halojenürler (strüktür ve adlandırma, fiziksel özellikleri, nükleofil alifatik sübstitüsyon), alkoller (strüktür ve adlandırma, fiziksel özellikleri, hidrojen bağı, elde edilmeleri, reaksiyonları), eterler (strüktür ve adlandırma, fiziksel özellikleri), aldehit ve ketonlar (strüktür ve adlandırma, fiziksel özellikleri, elde edilmeleri, reaksiyonları), karboksilli asitler (strüktür ve adlandırma, fiziksel özellikleri, elde edilmeleri, reaksiyonları), esterler (adlandırma, fiziksel özellikleri, elde edilmeleri, reaksiyonları, yağlar), aminler (strüktür ve adlandırma, fiziksel özellikleri, aminlerin bazik özelliği), fenoller (strüktür ve adlandırma, fiziksel özellikleri, fenollerin asitliği). | Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği | |
1 | Organik Kimyaya Giriş | | | 2 | Alkanlar(strüktür ve adlandırma, stereokimya ve alkanlarda konformasyon, fiziksel özellikleri, elde edilmeleri, reaksiyonları) | | | 3 | Alkenler (C = C çift bağının yapısı, adlandırma, geometrik izomeri, fiziksel özellikleri, elde edilmeleri, reaksiyonları) | | | 4 | Dienler (konjuge dienler ve rezonans kavramı, adlandırma ve fiziksel özellikleri, polimerizasyon) | | | 5 | Alkinler (strüktür ve adlandırma, fiziksel özellikleri) | | | 6 | Halkalı alifatik hidrokarbonlar (adlandırma, strüktür ve gerginlik kavramı, geometrik izomeri, fiziksel özellikler) | | | 7 | Aromatik hidrokarbonların yapısı, adlandırılması, fiziksel özellikleri ve elde edilmeleri | | | 8 | Arasınav | | | 9 | Elektrofil aromatik sübstitüsyon, indüktif etki ve rezonans etkisi, elektrofil aromatik sübstitüsyonda yönelme | | | 10 | Alkil halojenürler (strüktür ve adlandırma, fiziksel özellikleri, nükleofil alifatik sübstitüsyon) | | | 11 | Alkoller (strüktür ve adlandırma, fiziksel özellikleri, hidrojen bağı, elde edilmeleri, reaksiyonları) | | | 12 | Eterler (strüktür ve adlandırma, fiziksel özellikleri) | | | 13 | Aldehit ve ketonlar (strüktür, adlandırma, fiziksel özellikleri, elde edilmeleri, reaksiyonları) | | | 14 | Karboksilli asitler (strüktür ve adlandırma, fiziksel özellikleri, elde edilmeleri, reaksiyonları) | | | 15 | Esterler, aminler ve fenollerin adlandırılması, strüktürleri, fiziksel özellikleri, esterlerin elde edilmeleri ve reaksiyonları | | |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | DERS KİTABI: 1. Hart, H., Craine, L.E., Hart, D.J., Hadad, C.M. (2011). Organik Kimya, Palme Yayıncılık 12. Baskıdan Çeviri (Çeviri Editörleri; Tahsin Uyar, Recai İnam) YARDIMCI KİTAPLAR: 1. Hart, H., Hart, D.J., Craine, L.E. “Organic Chemistry” Ninth edition, Houghton Mifflin Company, Boston Toronto, (1995). | Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları | | Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
| İş Yükü Hesaplaması | |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 | Final Sınavı | 1 | 2 | 2 | Derse Katılım | 14 | 2 | 28 | Uygulama/Pratik | 14 | 3 | 42 | Bireysel Çalışma | 15 | 1 | 15 | Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 15 | 2 | 30 | Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 15 | 2 | 30 | |
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi | ÖÇ1 | 2 | 2 | 1 | 1 | 1 | 2 | ÖÇ2 | 2 | 3 | 1 | 1 | 1 | 2 | ÖÇ3 | 1 | 2 | 1 | 1 | 1 | 2 | ÖÇ4 | 2 | 3 | 1 | 1 | 1 | 2 | ÖÇ5 | 2 | 2 | 1 | 1 | 1 | 2 | ÖÇ6 | 3 | 2 | 1 | 1 | 1 | 2 | ÖÇ7 | 2 | 2 | 1 | 1 | 1 | 2 | ÖÇ8 | 2 | 2 | 1 | 1 | 1 | 2 | ÖÇ9 | 2 | 3 | 1 | 1 | 1 | 2 | ÖÇ10 | 2 | 2 | 1 | 1 | 1 | 2 | ÖÇ11 | 2 | 2 | 1 | 1 | 1 | 2 | ÖÇ12 | 2 | 2 | 1 | 1 | 1 | 2 |
| * Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
|
|