Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | GM310B | İçecek Teknolojisi | Zorunlu | 3 | 6 | 3 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Bu dersin amacı; meyve ve sebze suları, meyve nektarı, meyve suyu konsantresi gibi ürünlerin üretim teknolojilerini öğretmektir. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Doç. Dr. Özlem ÇAKIR |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Meyve sularına ilişkin mevzuat hakkında bilgi verir. | 2 | Meyve suyuna işlenecek meyve ve sebzelerin özellikleri hakkında bilgi verir. | 3 | Meyvelerin işlenmeye hazırlanmaları konusunda bilgi verir | 4 | Meyve sularının dayanıklı hale konmaları ve depolanmaları hakkında bilgi verir. | 5 | Meyve suyu üretimi hakkında bilgi verir. | 6 | Meyve suları ve nektarların tüketim için ambalajlanmaları hakkında bilgi verir | 7 | Sebze suları üretimi hakkında bilgi verir. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Meyvelerin bileşimi; Meyvelerin ve meyve ürünlerinin muhafazalarında yararlanılan yöntemlerin temel ilkeleri; Meyve ve sebze suyu üretiminin temel ilkeleri; Geleneksel ve modern yöntemlerle meyve suyu, meyve nektarı ve meyve suyu konsantresi üretim teknolojisi; Meyve suyu endüstrisinde kullanılan ekipmanlar; Meyve sularının tüketime sunulmak üzere hazırlanması ve ambalajlanması. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Meyve suyu ve benzeri içeceklerin tanımlanması,meyve oranı,konu ile ilgili ulusal ve uluslararası kurallar, yasal yaptırımlar, RSK değerlerinin açıklanması. | | | 2 | Meyve suyuna işlenmeleri bakımından meyvelerin sınıflandırılması, ön işlemler. | | | 3 | Mayşeye uygulanan işlemler. | | | 4 | Berrak meyve suyu üretimi, presleme ve presler. | | | 5 | Meyve suyu çıkarılmasında diğer teknikler. | | | 6 | Aroma ayırma ve aroma konsantratı üretimi. | | | 7 | Meyve suyunun enzimatik durultulması. | | | 8 | Ara Sınav | | | 9 | Berraklaştırma, berraklaştırma yardımcı maddeleri. | | | 10 | Meyve sularının filtrasyonu, filtreler, ultrafiltrasyon. | | | 11 | Meyve suyunun konsantrasyonu ve konsantratın depolanması. | | | 12 | Meyve pulpu üretimi. | | | 13 | Konsantreden berrak meyve suyu ve nektar üretimi. | | | 14 | Pulptan nektar üretimi. | | | 15 | Pulptan nektar üretimi. | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
-Meyve ve Sebze Teknolojisi (Meyve ve Sebze Suyu Üretim Teknolojisi), J. Acar, V. Gökmen, Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayınları, Cilt 1, 2000.
-Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi, 1. cilt, B. Cemeroğlu (editor), 2004. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Laboratuvar | 14 | 2 | 28 |
Bireysel Çalışma | 10 | 1 | 10 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 10 | 1 | 10 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 12 | 1 | 12 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 3 | 4 | 3 | 4 | 3 | 3 | ÖÇ2 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | ÖÇ3 | 3 | 4 | 2 | 3 | 3 | 4 | ÖÇ4 | 4 | 4 | 4 | 2 | 4 | 4 | ÖÇ5 | 3 | 3 | 2 | 4 | 4 | 4 | ÖÇ6 | 4 | 2 | 4 | 2 | 3 | 3 | ÖÇ7 | 3 | 3 | 3 | 4 | 3 | 3 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|