BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
GM310Bİçecek TeknolojisiZorunlu363
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Bu dersin amacı; meyve ve sebze suları, meyve nektarı, meyve suyu konsantresi gibi ürünlerin üretim teknolojilerini öğretmektir.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç. Dr. Özlem ÇAKIR
Öğrenme Çıktıları
1Meyve sularına ilişkin mevzuat hakkında bilgi verir.
2Meyve suyuna işlenecek meyve ve sebzelerin özellikleri hakkında bilgi verir.
3Meyvelerin işlenmeye hazırlanmaları konusunda bilgi verir
4Meyve sularının dayanıklı hale konmaları ve depolanmaları hakkında bilgi verir.
5Meyve suyu üretimi hakkında bilgi verir.
6Meyve suları ve nektarların tüketim için ambalajlanmaları hakkında bilgi verir
7Sebze suları üretimi hakkında bilgi verir.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Meyvelerin bileşimi; Meyvelerin ve meyve ürünlerinin muhafazalarında yararlanılan yöntemlerin temel ilkeleri; Meyve ve sebze suyu üretiminin temel ilkeleri; Geleneksel ve modern yöntemlerle meyve suyu, meyve nektarı ve meyve suyu konsantresi üretim teknolojisi; Meyve suyu endüstrisinde kullanılan ekipmanlar; Meyve sularının tüketime sunulmak üzere hazırlanması ve ambalajlanması.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Meyve suyu ve benzeri içeceklerin tanımlanması,meyve oranı,konu ile ilgili ulusal ve uluslararası kurallar, yasal yaptırımlar, RSK değerlerinin açıklanması.
2Meyve suyuna işlenmeleri bakımından meyvelerin sınıflandırılması, ön işlemler.
3Mayşeye uygulanan işlemler.
4Berrak meyve suyu üretimi, presleme ve presler.
5Meyve suyu çıkarılmasında diğer teknikler.
6Aroma ayırma ve aroma konsantratı üretimi.
7Meyve suyunun enzimatik durultulması.
8Ara Sınav
9Berraklaştırma, berraklaştırma yardımcı maddeleri.
10Meyve sularının filtrasyonu, filtreler, ultrafiltrasyon.
11Meyve suyunun konsantrasyonu ve konsantratın depolanması.
12Meyve pulpu üretimi.
13Konsantreden berrak meyve suyu ve nektar üretimi.
14Pulptan nektar üretimi.
15Pulptan nektar üretimi.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
-Meyve ve Sebze Teknolojisi (Meyve ve Sebze Suyu Üretim Teknolojisi), J. Acar, V. Gökmen, Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayınları, Cilt 1, 2000. -Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi, 1. cilt, B. Cemeroğlu (editor), 2004.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Derse Katılım14228
Laboratuvar14228
Bireysel Çalışma10110
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma10110
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma12112
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)91
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6
ÖÇ1343433
ÖÇ2444444
ÖÇ3342334
ÖÇ4444244
ÖÇ5332444
ÖÇ6424233
ÖÇ7333433
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek