BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
GM312BTahıl Ürünleri İşleme MühendisliğiZorunlu364
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Türkiye’de ve dünyada insan beslenmesinde hububatlar ve hububatlardan elde edilen ürünler günlük besin ihtiyacının karşılanmasında (kalori, vitamin, mineral, lifli maddeler vb.) önemli bir yere sahiptir. Bu derste, buğday başta olmak üzere insan beslenmesinde önemli bir yere sahip olan ve gıda maddesine işlenebilen hububat çeşitlerinin özellikleri ve kalite değerlendirmeleri ile üretim teknikleri konularında mezunların sanayide çalışırken yararlanabileceği teorik ve uygulamalı bilgiler verilmektedir.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Sebahat Öztekin
Öğrenme Çıktıları
1Hububatın tanımı, önemi, Türkiye ve dünyadaki üretim ve tüketimi hakkında bilgi sahibi olma.
2Buğdayların öğütme teknolojisi hakkında bilgi sahibi olma.
3Ekmek üretiminde kullanılan hammaddeler ve ekmek üretim teknolojileri hakkında bilgi sahibi olma.
4Makarna üretiminde kullanılan hammaddeler ve makarna üretim teknolojileri hakkında bilgi sahibi olma.
5Bisküvi üretiminde kullanılan hammaddeler ve bisküvi üretim teknolojileri hakkında bilgi sahibi olma.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Hububatın tanımı, önemi, dünyadaki üretim ve tüketim değerleri, buğday tanesinin anatomik yapısı ve kimyasal bileşimi, buğday dışındaki hububat tanelerinin özellikleri. - Buğday tanesinin kalitesinin belirlenmesinde kullanılan botanik, tarımsal, fiziksel, kimyasal ve teknolojik ölçüler. - Hububatların depolanması. - Buğday ve diğer hububatlara öğütmeden önce uygulanan temizleme işlemleri, buğdayların tavlanması işlemleri. - Buğdayların öğütme teknolojisi, un sanayi ve üretim teknolojileri. - Ekmek üretiminde kullanılan hammaddeler ve özellikleri, ekmek üretim teknolojileri. - Makarna üretiminde kullanılan hammaddeler ve özellikleri, makarna üretim teknolojileri. - Bisküvi üretiminde kullanılan hammaddeler ve özellikleri, bisküvi üretim teknolojileri. - Bulgur üretimi ile buğday haricindeki hububatların kuru öğütme veya benzer yöntemlerle işlenmesi, çeltikten pirinç üretimi. - Mısırın yaş öğütülmesi, hububatlardan nişasta üretimi. - Ekstrüzyon pişirme teknolojisi, tüketime hazır kahvaltılık gıdalar ve atıştırmalık çerez tipi gıdaların üretim yöntemleri.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Hububatın tanımı, önemi, dünyadaki üretim ve tüketim değerleri, buğday tanesinin anatomik yapısı ve kimyasal bileşimi, buğday dışındaki hububat tanelerinin özellikleri.Dersin uygulaması.
2Buğday tanesinin kalitesinin belirlenmesinde kullanılan botanik, tarımsal, fiziksel, kimyasal ve teknolojik ölçüler.Dersin uygulaması.
3Buğday tanesinin kalitesinin belirlenmesinde kullanılan botanik, tarımsal, fiziksel, kimyasal ve teknolojik ölçüler.Dersin uygulaması.
4Hububatların depolanması.Dersin uygulaması.
5Buğdaylara ve diğer hububatlara öğütmeden önce uygulanan temizleme işlemleri.Dersin uygulaması.
6Buğdayların tavlanması ve öğütme teknolojisi.Dersin uygulaması.
7Buğdayların öğütme teknolojisi, un sanayi ve üretim teknolojileri.Dersin uygulaması.
8Arasınav
9Ekmek üretiminde kullanılan hammaddeler ve özellikleri, ekmek üretim teknolojileri.Dersin uygulaması.
10Ekmek üretiminde kullanılan hammaddeler ve özellikleri, ekmek üretim teknolojileri.Dersin uygulaması.
11Makarna üretiminde kullanılan hammaddeler ve özellikleri, makarna üretim teknolojileri.Dersin uygulaması.
12Bisküvi üretiminde kullanılan hammaddeler ve özellikleri, bisküvi üretim teknolojileri.Dersin uygulaması.
13Bulgur üretimi ile buğday haricindeki hububatların kuru öğütme veya benzer yöntemlerle işlenmesi, çeltikten pirinç üretimi.Dersin uygulaması.
14Mısırın yaş öğütülmesi, hububatlardan nişasta üretimi.Dersin uygulaması.
15Ekstrüzyon pişirme teknolojisi, tüketime hazır kahvaltılık gıdalar ve atıştırmalık çerez tipi gıdaların üretim yöntemleri.Dersin uygulaması.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Elgün, A. ve Ertugay, Z. “Tahıl İşleme Teknolojisi” Atatürk Üniversitesi Yayını .(1994), Özkaya, H., Özkaya, B. 2005. Öğütme Teknolojisi, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Derse Katılım14228
Uygulama/Pratik15230
Laboratuvar14228
Okuma10330
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)119
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6
ÖÇ1554422
ÖÇ2443333
ÖÇ3223344
ÖÇ4222333
ÖÇ5333444
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek