BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
GM304BGıda Mühendislği Temel İşlemler IIZorunlu364
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Dersin temel amacı ısı ve kütle transferinin uygulamalarını içeren ve gıda proseslerinde büyük önem taşıyan destilasyon, gaz absorpsiyonu, katı-sıvı ekstraksiyonu, buharlaştırma, kristalizasyon, rutubetlendirme, kurutma gibi işlemlerin prensipleri ve hesaplama yöntemlerinin öğretilmesi; bu proseslerin gıda sanayindeki uygulamaları ve kullanılan ekipmanlar hakkında öğrencinin bilgilendirilmesi; ve öğrencilerin proses ve ekipman dizaynı yapabilecek düzeye getirilmesidir. Öğrencileri mühendislik etiği hakkında kısaca bilgilendirerek etik bilincinin geliştirilmesi sağlanmaya çalışılmaktadır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç. Dr. Aybike KAMİLOĞLU
Öğrenme Çıktıları
1Kütle transferi problemlerini tanımlayıp formüle edebilme ve çözebilme
2Kütle ve enerji denklikleri kurma bilgisini çeşitli proseslere uygulayabilme becerisini kazanma
3Matematiksel prensipleri teknik problemlerin çözümüne aktarabilme
4Gıda mühendisliği için önemli bir konu olan enerji etkinliği sağlama amacıyla bir ekipman tasarlayabilme ve/veya yenilik içeren bir sistem ile yeni bir ürün geliştirme
5Çalıştıkları konuda literatür tarama, bilgi derleme, bilgisayar yazılımı kullanarak hesaplama ve raporlama becerisi kazanma
6Grup ödevi hazırlayarak bir ekip içinde görev paylaşımı ve uyumlu çalışma becerisi kazanma
7Problem çözümünde mantık kullanma ve problemleri farklı açılardan analiz etme yeteneğini kazanması
8Kendi basına öğrenme yeteneği ve öğrenme fırsatının kendi kendine yaratma sorumluluğunu kazanması
9 Sınıfta öğrenilen bilginin endüstriye uygulanırlığının bilincine varması, teknolojinin gelişmesiyle birlikte bilgilerin güncellenebileceğinin farkına varması, gıda sanayindeki uygulamalarda çevre bilincinin kazandırılması
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Isı ve kütle transfer işlemlerinin örnekleri; destilasyon ve uygulamaları, gaz absorpsiyonu ,katı-sıvı ekstraksiyonu ve uygulamaları, buharlaşma ve evaparatörler, kristalizasyon ve kristalizatörler, rutubetlendirme ve rutubet giderme, kurutma yöntemleri ve kurutucular, mühendislik etiği
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Dersin Tanıtımı: Kapsamı, Önemi, Kural ve Gerekleri Grafiksel integrasyon, kaldıraç prensibi
2Fazlar kanunu, Raoult’s kanunu, konsantrasyon-kaynama/çiğleşme noktası diyagramları, xy diyagramları
3Fraksiyonel Destilasyona giriş, Geri akma, McCabe-Thiele Yöntemi
4Zenginleştirme ve soyulma bölgeleri işletme doğruları, besleme koşullarının etkisi, besleme doğrusunun denge diyagramı üzerinde yerleştirilmesi, teorik kademelerin çizimi, toplam kademe sayısının belirlenmesi
5Toplam, Minimum, Optimum geri akma oranı, Kademe tesirliliği, Katı-sıvı ekstraksiyon işlemine giriş
6Tek kademeli ekstraksiyon, ekstraksiyon hızı, ekipmanlar, grafiksel çözüm yöntemi, denge
7Karşıt akımlı çok kademeli ekstraksiyon sistemleri, işletme noktası, grafiksel çözüm, Karşıt akımlı çok kademeli ekstraksiyon sistemleri, Gıda sanayinde uygulama alanları, çevre konusunda farkındalık
8Arasınav
9Buharlaştırma giriş, tek tesirli evaporasyon, kütle ve ısı denklikleri, flash evaporasyon, toplu ısı aktarım katsayısı etkileyen faktörler, işlem değişkenlerinin etkisi
10Çok tesirli evaporasyon, ısı ve kütle denklikleri, buhar ekonomisi, kapasite, ileri ve geri besleme, ön ısıtma, buharın tekrar sıkıştırılması
11Buharlaştırma ekipmanları, buharlaştırıcı yardımcı ekipmanları, Gıda sanayinde uygulama alanları, çevre konusunda farkındalık
12Kristalizasyon işlemi, kristal şekilleri, kristallenme şartları, denge çözünürlük diyagramı, aşırı doygunluk, aşılama
13Rutubetlendirme, mutlak rutubet, rutubet diyagramları, adyabatik doygunluk, yaş-kuru termometre, çiğ noktası, Lewis bağıntısı
14Kurutma, Denge nemi, sorpsiyon izotermleri, sabit ve azalan kuruma bölgesi teorik kuruma hızı hesaplanması, kütle ve enerji denklikleri
15Azalan Kuruma hızı bölgesi, kapiler mekanizma, difüzyon mekanizması, kurutma kusurları, kurutma yöntemleri, rehidrasyon, rekonstitüsyon, mühendislik etiği hakkında kısa bilgi
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
DERS KİTABI: 1. Geankoplis, C.J.,2003, Transport Processes and Separation Process Principles 4th Edition, Prentice Hall NJ, 1026 pp. YARDIMCI KİTAPLAR: 1. Mc Cabe,W.L., and Smith,J.C. 1976, Unit Operations of Chemical Engineering 3th Edition, McGraw-Hill, Inc, New York, 1027 pp. 2. Brennan, J.G., Butters, J.R., and Cowell, N.D. , 1990, Food Engineering Operations, Elsevier Applied Science, London, 700 pp.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Derse Katılım14228
Bireysel Çalışma14228
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11515
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma13030
Ev Ödevi11010
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)114
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6
ÖÇ1224444
ÖÇ2324544
ÖÇ3325435
ÖÇ4325545
ÖÇ5224344
ÖÇ6335533
ÖÇ7324455
ÖÇ8333333
ÖÇ9343444
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek