Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | GM309B | Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi | Zorunlu | 3 | 5 | 4 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Meyve Sebze ürünlerinin üretim teknolojilerinin mühendislik temeline ve etiğine dayalı olarak açıklanması ve bu sanayi ürünlerinin laboratuar kontrolleri ve analiz metotları konusunda bilgi verilmesi, öğrencilere meyve sebze üretimini tasarlayabilme ve yorum getirebilme özelliklerinin kazandırılması |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Doç. Dr. Özlem ÇAKIR |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Meyve ve sebzelerin bileşimi ve yapısını meyve sebze proseslerindeki öneminin anlaşılması | 2 | Meyve sebzeler ürünlerinin endüstriyel işleme yöntemleri konusunda bilgi sahibi olma | 3 | Bir prosesin uygulanmasında son ürünün ekonomik açıdan değerlendirilmesini anlama ve kaliteli meyve sebze üretimi konusunda bilgi edinme | 4 | Bir prosesin temel işlem basamaklarını çevre güvenliğini de göz önünde bulundurarak tasarlayabilme | 5 | Güvenli meyve ve sebze ürünleri üretimi hakkında bilgi sahibi olma | 6 | Teknolojik üretim temellerini öğrenme |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Bu ders kapsamında; işlenecek meyve ya da sebze ürününün özellikleri ve uygulanacak sistemin spesifikasyonlarını belirleyebilme yetisinin öğrenciye kazandırılması, bunun yanı sıra belirlenen hedefler doğrultusunda prosesin tanımlanarak çözümlenebilmesi amaçlanmıştır. Kütle enerji ve benzeri meyve sebze ürünlerine özgü denkliklerin kurulması ve bunların birbirini içinde değiştirilerek kullanılabilmesi becerisini kazandırmak dersin hedefleri arasındadır. Meyve sebze sanayinde sıklıkla kullanılan sterilizasyon, dondurma, kurutma, konsantrasyon gibi işlemlerin işlenecek ürüne özel olarak tekniklerinin seçilmesi ve bu işleme uygun alet-ekipmanın belirlenerek kullanılabilmesi amacıyla uygulama dersleri yapılmaktadır. Bu derslerde öğrenciler bireysel olarak cihazları kullanıp, pratik yapma şansı bulmaktadır. Bunun yanı sıra son ve ara üründeki kalite kriterlerinin kontrol edilebilmesi amacıyla uygun analizler ders kapsamında anlatılmakta ve uygulanmaktadır. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Meyve ve Sebzelerin Soğukta Muhafaza Teknolojisi | | | 2 | Meyve ve Sebzelerin Dondurarak Muhafaza Teknolojisi | | | 3 | Meyve ve Sebzelerin Dondurarak Muhafaza Teknolojisi | | | 4 | Konserve Üretim teknolojisi | | | 5 | Isıl İşlemlerde Pastörizasyon ve Sterilizasyon Değerlerinin Hesaplanması | | | 6 | Domates Ürünlerinin İşlenmesi ve Salça Üretim Teknolojisi | | | 7 | Konsantre ürünlerde kullanılan ekipmanlar | | | 8 | Arasınav | | | 9 | Meyve Suyu Üretim Teknolojisi (Berrak meyve suyu üretimi) | | | 10 | Meyve Suyu Üretim Teknolojisi (Pulplu meyve suları üretimi) | | | 11 | Meyve Suyu Üretim Teknolojisi (Turunçgil suları üretimi) | | | 12 | Kurutma Teknolojisi | | | 13 | Kurutma Teknolojisi | | | 14 | Reçel ve Marmelat Üretim Teknolojisi-Reçel Formülasyonu Düzenleme ve üretimle ilgili hesaplamalar | | | 15 | Meyve Sebze Atıklarının Değerlendirilmesi | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
DERS KİTABI: 1. Cemeroğlu, B., Yemenicioğlu, A., Özkan, M., “Meyve ve Sebzelerin Bileşimi ve Soğukta Depolanmaları”, Gıda Teknolojisi Derneği, (2001). 2. Cemeroğlu, B., Karadeniz, F., “Meyve Suyu Teknolojisi”, Gıda Teknolojisi Derneği, (2001). 3. Cemeroğlu, B., Karadeniz, F., Özkan, M., “Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi”, Gıda Teknolojisi Derneği, (2001). YARDIMCI KİTAPLAR: 1. Cemeroğlu, B., (ed). ‘Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler’ Gıda Teknolojisi Derneği, (2005). 2. 2.Lopez, A. A complete course in canning and related processes, (1987) |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Laboratuvar | 14 | 2 | 28 |
Bireysel Çalışma | 10 | 1 | 10 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 10 | 1 | 10 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 10 | 1 | 10 |
Okuma | 14 | 2 | 28 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 4 | 3 | 4 | 4 | 3 | 4 | ÖÇ2 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 2 | ÖÇ3 | 4 | 4 | 2 | 4 | 2 | 4 | ÖÇ4 | 3 | 2 | 3 | 2 | 4 | 3 | ÖÇ5 | 4 | 2 | 4 | 4 | 2 | 2 | ÖÇ6 | 3 | 2 | 2 | 3 | 3 | 2 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|