BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
GM305BSüt Bilimi ve TeknolojisiZorunlu354
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Sütün duyusal, fiziksel özellikleri, sütün bileşim unsurları, süt işletmeleri temel alet ve ekipmanları gibi konular hakkında öğrencinin detaylı bilgi sahibi olmasının sağlanması.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç .Dr. Ayla ARSLANER
Öğrenme Çıktıları
1Sütün tanımı, bileşimi ve bileşimi etkileyen faktörler hakkında bilgi sahibi olma,
2Sütün besleyici özelliği hakkında bilgi edinme,
3Süt fizikokimyasal özellikleri hakkında bilgi sahibi olma,
4Süt mikrobiyolojisi hakkında bilgi edinme,
5Sütün kalite özellikleri hakkında bilgi edinme,
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Sütün bileşim unsurlarına ilişkin temel kimya ve biyokimya bilgileri
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Sütün Tanımı, BileşimiÖrnek Alma, Fiziksel Analizler
2Sütün Fizikokimyasal Özellikleri Süt ve Ürünlerinde Yağ Tayini
3Süt LipidleriSüt ve Ürünlerinde Protein Tayini
4Sütün Azotlu Maddeleri Sütte Asitlik ve pH Tayini
5Sütün Karbonhidratları Laktoz tayini
6Sütün Mineral MaddeleriSütte Koruyucu Madde Aranması
7Sütteki EnzimlerSüt ve Ürünlerinin Mikrobiyolojik Kalite Kontrol Analizleri
8Ara Sınav
9Sütteki Mikroorganizmalar Sütte Mikrobiyolojik ve Kimyasal Analizler
10Sütün Minör Bileşenleri, Süte Bulaşan Yabancı Maddeler Biyokimyasal Analizler
11Sütün toplanması ve kabulüPeynirde Fiziksel Analizler
12Süte Uygulanan Teknolojik İşlemlerPeynirde Kimyasal Analizler
13Süte Uygulanan Isıl İşlemler Fiziksel ve Kimyasal Analizler
14İçme Sütü Teknolojisi Süt ve Ürünlerinde Duyusal Analiz
15Süt işletmelerinde sanitasyon
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Metin, M.1996; Süt Teknolojisi. E. Ü. Mühendislik Fakültesi Yayınları Bornova, İzmir. Üçüncü, M. 2002; Süt Teknolojisi (II. Bölüm), E. Ü. Mühendislik Fakültesi Yayınları, İzmir. Goff, H. D. 2005; Dairy Science and Technology, Guelph Universitesi Ders Notları (www. foodsci. Uoguelph.ca/dairy.edu).
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav212
Final Sınavı122
Derse Katılım15230
Laboratuvar14114
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma14228
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma10220
Okuma14228
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)124
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6
ÖÇ1455454
ÖÇ2545544
ÖÇ3344535
ÖÇ4444555
ÖÇ5555444
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek