Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | GM305B | Süt Bilimi ve Teknolojisi | Zorunlu | 3 | 5 | 4 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Sütün duyusal, fiziksel özellikleri, sütün bileşim unsurları, süt işletmeleri temel alet ve ekipmanları gibi konular hakkında öğrencinin detaylı bilgi sahibi olmasının sağlanması. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Doç .Dr. Ayla ARSLANER |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Sütün tanımı, bileşimi ve bileşimi etkileyen faktörler hakkında bilgi sahibi olma, | 2 | Sütün besleyici özelliği hakkında bilgi edinme, | 3 | Süt fizikokimyasal özellikleri hakkında bilgi sahibi olma, | 4 | Süt mikrobiyolojisi hakkında bilgi edinme, | 5 | Sütün kalite özellikleri hakkında bilgi edinme, |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Sütün bileşim unsurlarına ilişkin temel kimya ve biyokimya bilgileri |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Sütün Tanımı, Bileşimi | | Örnek Alma, Fiziksel Analizler | 2 | Sütün Fizikokimyasal Özellikleri | | Süt ve Ürünlerinde Yağ Tayini | 3 | Süt Lipidleri | | Süt ve Ürünlerinde Protein Tayini | 4 | Sütün Azotlu Maddeleri | | Sütte Asitlik ve pH Tayini | 5 | Sütün Karbonhidratları | | Laktoz tayini | 6 | Sütün Mineral Maddeleri | | Sütte Koruyucu Madde Aranması | 7 | Sütteki Enzimler | | Süt ve Ürünlerinin Mikrobiyolojik Kalite Kontrol Analizleri | 8 | Ara Sınav | | | 9 | Sütteki Mikroorganizmalar | | Sütte Mikrobiyolojik ve Kimyasal Analizler | 10 | Sütün Minör Bileşenleri, Süte Bulaşan Yabancı Maddeler | | Biyokimyasal Analizler | 11 | Sütün toplanması ve kabulü | | Peynirde Fiziksel Analizler | 12 | Süte Uygulanan Teknolojik İşlemler | | Peynirde Kimyasal Analizler | 13 | Süte Uygulanan Isıl İşlemler | | Fiziksel ve Kimyasal Analizler | 14 | İçme Sütü Teknolojisi | | Süt ve Ürünlerinde Duyusal Analiz | 15 | Süt işletmelerinde sanitasyon | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Metin, M.1996; Süt Teknolojisi. E. Ü. Mühendislik Fakültesi Yayınları Bornova, İzmir.
Üçüncü, M. 2002; Süt Teknolojisi (II. Bölüm), E. Ü. Mühendislik Fakültesi Yayınları, İzmir.
Goff, H. D. 2005; Dairy Science and Technology, Guelph Universitesi Ders Notları (www. foodsci. Uoguelph.ca/dairy.edu). |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 2 | 1 | 2 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 15 | 2 | 30 |
Laboratuvar | 14 | 1 | 14 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 14 | 2 | 28 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 10 | 2 | 20 |
Okuma | 14 | 2 | 28 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 | 4 | ÖÇ2 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 4 | ÖÇ3 | 3 | 4 | 4 | 5 | 3 | 5 | ÖÇ4 | 4 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | ÖÇ5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|