BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
GM301BGıda KimyasıZorunlu353
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Gıda Kimyası I dersi gıda mühendisliği eğitiminde temel bir derstir. Dersin amacı, besin maddelerinin temel bileşenlerinden olan yağ, protein, mineral maddeler ve suyun bileşimi ve özellikleriyle, işleme ve depolama sırasındaki fiziksel ve kimyasal değişmeleri açıklamaktır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr.Öğr. Üyesi Halil İbrahim KAYA
Öğrenme Çıktıları
1Gıdaların besinsel kompozisyonlarının bilir.
2Besin bileşimlerini etkileyen faktörleri öğrenir.
3Genel gıda bileşenlerinin beslenmedeki önemi ve vücuttaki fonksiyonlarını öğrenir.
4Su ürünlerinin besin bileşenlerini öğrenir.
5Besin maddelerinin kimyasal reaksiyonlarını öğrenir.
6Enzimlerin görevlerini ve gıda endüstrisinde kullanım alanlarını öğrenir.
7Gıda saklama yöntemlerini öğrenir.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Su (su ve buzun fiziksel özellikleri, su molekülünün yapısı, su tipleri, su aktivitesi ve gıdaların bozulması), proteinler (amino asitlerin özellikleri ve reaksiyonları, amino asitlerin sınıflandırılması, amino asitlerin nicel ve nitel tayini, proteinlerin yapısı, proteinlerin biyolojik değeri, proteinlerin fizikokimyasal özellikleri, proteinlerin sınıflandırılması, proteinlerin nicel ve nitel tayini), lipitler (lipit ve yemeklik yağların tanımı ve sınıflandırılması, yağ asitlerinin yapısı ve özellikleri, lipitlerin kimyasal özellikleri, düz zincirli ve aromatik yapılı yağ alkolleri, yağların bozulmasını önlemede kullanılan antioksidanlar), mineral maddeler (minerallerin sınıflandırılması, minerallerin doğada ne şekilde bulunduğu, minerallerin emilimi üzerine etki eden faktörler), toksik mineraller.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Suyun fiziksel ve kimyasal özellikleri, su aktivitesi, gıdalarda bulunan su tipleri
2Lipitler ve yemeklik yağlar; tanım ve sınıflandırma
3Basit, konjuge ve türev lipitler, yapı ve özellikleri
4Yağ asitleri; isimlendirme, sınıflandırma, doymuş, doymamış, çok doymamış yağ asitlerinin yapı ve özellikleri
5Lipitlerin kimyasal özellikleri; hidroliz ve esterleşme tepkimeleri
6Çift bağlarda meydana gelen tepkimeler; hidrojenasyon ve halojen katılması tepkimeleri
7Otoksidasyon ve fotooksigenasyon tepkimeleri
8Ara sınav
9Amino asitlerin özellikleri ve reaksiyonları
10Amino asitlerin sınıflandırılması, nicel ve nitel tayinleri
11Proteinlerin yapısı ve özellikleri
12Proteinlerin sınıflandırılması
13Proteinlerin nicel ve nitel tayini
14Mineraller
15Toksik mineraller
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
DERS KİTABI: Heimann, W., 1980, Fundamentals of Food Chemistry, The Avi Publishing Company, 344 pp. Lee, F.A., 1983, Basic Food Chemistry Second edition, The Avi Publishing Company, 563 pp. Gunstone, F.D., Harwood, J.L. & Padley, F.B., 1986, The Lipid Handbook, Chapman and Hall, London, 571 pp. YARDIMCI KİTAPLAR: deMan, J.M., 1990, Principles of Food Chemistry Second edition, The Avi Publishing Company, 469 pp.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav122
Final Sınavı122
Uygulama/Pratik000
Laboratuvar000
Rehberli Problem Çözümü15230
Seminer12224
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11515
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma12020
Okuma000
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)93
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6
ÖÇ1335333
ÖÇ2454333
ÖÇ3354544
ÖÇ4544454
ÖÇ5444554
ÖÇ6445445
ÖÇ7553243
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek