|
Ders Öğretim PlanıDersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | GM301B | Gıda Kimyası | Zorunlu | 3 | 5 | 3 |
| Dersin Seviyesi | Lisans | Dersin Amacı | Gıda Kimyası I dersi gıda mühendisliği eğitiminde temel bir derstir. Dersin amacı, besin maddelerinin temel bileşenlerinden olan yağ, protein, mineral maddeler ve suyun bileşimi ve özellikleriyle, işleme ve depolama sırasındaki fiziksel ve kimyasal değişmeleri açıklamaktır. | Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri | Dr.Öğr. Üyesi Halil İbrahim KAYA | Öğrenme Çıktıları | 1 | Gıdaların besinsel kompozisyonlarının bilir. | 2 | Besin bileşimlerini etkileyen faktörleri öğrenir. | 3 | Genel gıda bileşenlerinin beslenmedeki önemi ve vücuttaki fonksiyonlarını öğrenir. | 4 | Su ürünlerinin besin bileşenlerini öğrenir. | 5 | Besin maddelerinin kimyasal reaksiyonlarını öğrenir. | 6 | Enzimlerin görevlerini ve gıda endüstrisinde kullanım alanlarını öğrenir. | 7 | Gıda saklama yöntemlerini öğrenir. |
| Öğrenim Türü | Birinci Öğretim | Dersin Ön Koşulu Olan Dersler | Yok | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok | Dersin İçeriği | Su (su ve buzun fiziksel özellikleri, su molekülünün yapısı, su tipleri, su aktivitesi ve gıdaların bozulması), proteinler (amino asitlerin özellikleri ve reaksiyonları, amino asitlerin sınıflandırılması, amino asitlerin nicel ve nitel tayini, proteinlerin yapısı, proteinlerin biyolojik değeri, proteinlerin fizikokimyasal özellikleri, proteinlerin sınıflandırılması, proteinlerin nicel ve nitel tayini), lipitler (lipit ve yemeklik yağların tanımı ve sınıflandırılması, yağ asitlerinin yapısı ve özellikleri, lipitlerin kimyasal özellikleri, düz zincirli ve aromatik yapılı yağ alkolleri, yağların bozulmasını önlemede kullanılan antioksidanlar), mineral maddeler (minerallerin sınıflandırılması, minerallerin doğada ne şekilde bulunduğu, minerallerin emilimi üzerine etki eden faktörler), toksik mineraller. | Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği | |
1 | Suyun fiziksel ve kimyasal özellikleri, su aktivitesi, gıdalarda bulunan su tipleri | | | 2 | Lipitler ve yemeklik yağlar; tanım ve sınıflandırma | | | 3 | Basit, konjuge ve türev lipitler, yapı ve özellikleri | | | 4 | Yağ asitleri; isimlendirme, sınıflandırma, doymuş, doymamış, çok doymamış yağ asitlerinin yapı ve özellikleri | | | 5 | Lipitlerin kimyasal özellikleri; hidroliz ve esterleşme tepkimeleri | | | 6 | Çift bağlarda meydana gelen tepkimeler; hidrojenasyon ve halojen katılması tepkimeleri | | | 7 | Otoksidasyon ve fotooksigenasyon tepkimeleri | | | 8 | Ara sınav | | | 9 | Amino asitlerin özellikleri ve reaksiyonları | | | 10 | Amino asitlerin sınıflandırılması, nicel ve nitel tayinleri | | | 11 | Proteinlerin yapısı ve özellikleri | | | 12 | Proteinlerin sınıflandırılması | | | 13 | Proteinlerin nicel ve nitel tayini | | | 14 | Mineraller | | | 15 | Toksik mineraller | | |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | DERS KİTABI: Heimann, W., 1980, Fundamentals of Food Chemistry, The Avi Publishing Company, 344 pp. Lee, F.A., 1983, Basic Food Chemistry Second edition, The Avi Publishing Company, 563 pp. Gunstone, F.D., Harwood, J.L. & Padley, F.B., 1986, The Lipid Handbook, Chapman and Hall, London, 571 pp. YARDIMCI KİTAPLAR: deMan, J.M., 1990, Principles of Food Chemistry Second edition, The Avi Publishing Company, 469 pp. | Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları | | Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
| İş Yükü Hesaplaması | |
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 | Final Sınavı | 1 | 2 | 2 | Uygulama/Pratik | 0 | 0 | 0 | Laboratuvar | 0 | 0 | 0 | Rehberli Problem Çözümü | 15 | 2 | 30 | Seminer | 12 | 2 | 24 | Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 15 | 15 | Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 | Okuma | 0 | 0 | 0 | |
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi | ÖÇ1 | 3 | 3 | 5 | 3 | 3 | 3 | ÖÇ2 | 4 | 5 | 4 | 3 | 3 | 3 | ÖÇ3 | 3 | 5 | 4 | 5 | 4 | 4 | ÖÇ4 | 5 | 4 | 4 | 4 | 5 | 4 | ÖÇ5 | 4 | 4 | 4 | 5 | 5 | 4 | ÖÇ6 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | 5 | ÖÇ7 | 5 | 5 | 3 | 2 | 4 | 3 |
| * Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
|
|