BAYBURT ÜNİVERSİTESİ Bilgi Paketi / Ders Kataloğu

Anasayfa Bayburt Üniversitesi Hakkında Derece Programları Öğrenciler için genel bilgiler
Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
GM205BGenel MikrobiyolojiZorunlu234
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Genel Mikrobiyoloji dersinin amacı; temel mikrobiyolojik kavramların öğrenilmesi ile gıda mikrobiyolojisi dersi için gerekli alt yapının oluşturulmasını sağlamaktır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç. Dr.iAybike KAMİLOĞLU
Öğrenme Çıktıları
1Genel mikrobiyolojinin konusu ve bölümlerini bilir
2Mikrobiyolojinin tarihçesini bilir, mikroorganizmaların sınıflandırılması ve isimlendirilmesini yapar.
3Mikroorganizmalar hakkında yorum yapar
4Mikroorganizmalarda üremeye tesir eden iç ve dış çevre faktörlerini bilir.
5Mikroorganizma genetiğini bilir.
6M.o’ların fiziksel ve kimyasal yöntemlerle kontrol altına alınmaları hakkında yorum yapar.
7Mikrobiyoloji uygulamalarında; mikroskop ve kullanımını, m.o.’ların boyutlarının ölçülmesini, besiyeri hazırlanmasını, çevrede bulunan m.o.’ların izolasyonu ve saf kültür elde edilmesini öğrenir ve çeşitli testleri uygulayabilir
8Araştırmalar sonunda sözlü ve yazılı sunum yapabilir.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Mikrobiyolojiye giriş, Terminoloji, Sınıflandırma, Mikroorganizma gruplarının genel özellikleri ve bu mikroorganizma gruplarının gıda mikrobiyolojisi açısından önemi, Mikrobiyal metabolizma, Mikrobiyal üreme, Mikroorganizmaların kontrolü
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Mikrobiyolojiye girişMikrobiyoloji Laboratuarında Uyulması Gereken Kurallar ve Kullanılan Araç ve Gereçler
2Mikroorganizmaların adlandırılması ve sınıflandırılmasıAseptik Teknik-1
3Mikroorganizmaların tanımlanmasında kullanılan yöntemlerAseptik Teknik-2
4Mikroorganizma gruplarının genel özellikleriMikroskop Kullanımı
5Mikroorganizma gruplarının genel özellikleriBakteriyel Morfoloji Boyama Yöntemleri Basit Boyama
6Mikroorganizma gruplarının genel özellikleriGram Boyama
7Mikroorganizma gruplarının genel özellikleriNegatif Boyama Spor Boyama Kapsül Boyama 8 Arasınav
8Arasınav
9Mikrobiyal metabolizmaMaya ve Küflerin Morfolojik ve Kültürel Özellikleri İncelenmesi Saf Kültür, Plak Çizme
10Mikrobiyal üreme ve üremeye etki eden faktörlerÇevremizdeki Mikroorganizmaların
11Mikrobiyal üreme ve üremeye etki eden faktörlerBesiyerleri ve Besiyeri Hazırlama
12Mikrobiyal üreme ve üremeye etki eden faktörlerDilüsyon Hazırlama Dökme Plak Yöntemi Yayma Plak Yöntemi
13Mikrobiyal bulaşma kaynakları ve mikroorganizmaların kontrolüSINAV
14Mikrobiyal bulaşma kaynakları ve mikroorganizmaların kontrolüMikrobiyal bulaşma kaynakları ve mikroorganizmaların kontrolü
15Mikrobiyal bulaşma kaynakları ve mikroorganizmaların kontrolüMikrobiyal bulaşma kaynakları ve mikroorganizmaların kontrolü
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Dersin Kitabı Madigan, M.T., Martinko, J.M., Parker, J., “Biology of Microorganisms”, Prentice- Hall, 10th ed., 2003. Önerilen Kaynaklar Boyd, R.F., “General Microbiology”, Times Mirror/ Mosby College Publ. 2nd ed., 1988. ICMSF, “Microorganisms in Foods 6; Food Commodities”, Blackie Academic Professional, 1998. Jay, J. M., “ Modern Food Microbiology”, Chapman & Hall, New York, 1992.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Derse Katılım14228
Laboratuvar14228
Bireysel Çalışma14342
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma21020
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11010
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)131
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6
ÖÇ1123232
ÖÇ2133222
ÖÇ3133333
ÖÇ4122322
ÖÇ5122232
ÖÇ6122422
ÖÇ7122222
ÖÇ8133233
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek