Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | GM201B | Gıda Teknolojisi | Zorunlu | 2 | 3 | 4 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Geleneksel gıda işleme ve muhafaza yöntemlerinin yanı sıra gıda teknolojisi ve muhafazasında yeni gelişmeler hakkında temel bilgi verilmesi amaçlanmaktadır. Öğrencilere, gelişen gıda teknolojilerine paralel olarak belirlemiş oldukları bir araştırma konusunu bilimsel esaslara dayalı olarak inceleme olanağı verilmekte ve bu yeni teknolojilerin sektörde çeşitli alanlarda uygulanabilirliği tartışılmaktadır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Dr. Öğr. Üyesi Emin MERCAN |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Gıda Mühendisliğinin önemini kavrar. | 2 | Gıda Mühendisliği ile ilgili çeşitli alanlardaki temel kuramsal ve uygulamalı bilgileri kavrar. | 3 | Gıda Mühendisliğinin çalışma konularını bilir | 4 | Temel gıda bileşenlerini kavrar. | 5 | İlgili alanlardaki gıdaların uygun teknoloji kullanılarak üretmesini bilir. | 6 | Gıdalarda oluşan istenmeyen durumların giderilmesini sağlayacak bilgiye erişir | 7 | Mühendislik uygulamaları için gerekli olan modern teknik ve araçlar hakkında genel bilgi edinir., | 8 | Bilgiye erişebilme ve bu amaçla kaynak araştırması yapabilme, veri tabanları ve diğer bilgi ve kaynaklarını kullanabilme becerisi edinir |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Gıdaların işlenmesi ve korunmasına ilişkin yöntemler. Gıdalarda konserveleme, dondurma, ışınlama, kurutma, soğukta muhafaza, dondurarak muhafaza, kontrollü atmosfer ve modifiye atmosfer depolama metotları, gıda katkı maddeleri, yeni gıda işleme teknikleri. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Gıdaların işlenmesi ve korunmasına ilişkin yöntemlere genel bir bakış | | | 2 | Konserve üretim teknolojisi Konserve üretiminde uygulanan ön işlemler Konserve kapları Hava çıkarma yöntemleri Konserve kaplarının kapatılmaları Otoklavla | | | 3 | Konserve üretim teknolojisi Konservelerde kimyasal, fiziksel ve mikrobiyolojik bozulmalar | | | 4 | Soğukta muhafaza Soğukta muhafazanın temel ilkeleri Depolama ön işlemleri Deponun soğutulması Kontrollü atmosferde muhafaza Modifiye atmosferde muhafaza | | | 5 | Dondurarak muhafaza Dondurarak muhafazanın temel ilkeleri Donma sırasında gıda ürünlerinde oluşan fiziksel ve kimyasal değişimler Dondurma yöntemleri Dondurulmuş gıdaların ambalajlanmaları | | | 6 | Gıdaların kurutularak muhafazası Sorpsiyon izotermleri Kurutma süresinin hesaplanması Kutuma sırasında meydana gelen değişiklikler Kurutma sistemleri | | | 7 | Gıdaların kurutularak muhafazası Sorpsiyon izotermleri Kurutma süresinin hesaplanması Kutuma sırasında meydana gelen değişiklikler Kurutma sistemleri | | | 8 | Ara sınav | | | 9 | Kimyasallarla muhafaza Koruyucu maddelerin etki mekanizmaları Uygun koruyucu maddelerin seçimi Koruyucu maddelerin kullanımını etkileyen faktörler Gıda endüstrisinde önem taşıyan gıda katkı maddeleri | | | 10 | Işınlarla muhafaza Gıdaların ışınlanmasında kullanılan ışın kaynakları Gıda Işınlama düzenleri Işınlanacak gıdalar için uygun ambalaj seçimi Işınlamanın gıda bileşenlerine etkileri Işınlamanın mikroorganizmalar üzerine etkileri Işınlanan gıdaların teşhisi | | | 11 | Gıdaların teknolojilerinde yeni yöntemler Minimum işlenmiş gıdalar Biyokonserveleme Ozmotik kurutma | | | 12 | Gıdaların teknolojilerinde yeni yöntemler Vurgulu elektrik alan Yüksek hidrostatik basınç uygulamaları Membran Teknolojileri | | | 13 | Basınçlı CO2 uygulamaları, Vurgulu ışık teknolojileri | | | 14 | Ohmic ısıtma, kızılötesi ışınlar ve gıda endüstrisindeki uygulamaları | | | 15 | Gıda endüstrisinde ultrason kullanımı, gıda endüstrisinde nanoteknoloji uygulamaları | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Acar, J., Gokmen, V., 2005, Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi Cilt 2-Meyve ve Sebze Suları Üretimi, Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 2 | 28 |
Bireysel Çalışma | 9 | 2 | 18 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 15 | 15 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 17 | 17 |
Okuma | 13 | 3 | 39 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 3 | 4 | 2 | 2 | 4 | 3 | ÖÇ2 | 2 | 3 | 5 | 2 | 3 | 4 | ÖÇ3 | 4 | 5 | 3 | 4 | 5 | 4 | ÖÇ4 | 4 | 3 | 3 | 4 | 4 | 4 | ÖÇ5 | 4 | 5 | 4 | 4 | 3 | 3 | ÖÇ6 | 4 | 5 | 3 | 4 | 2 | 5 | ÖÇ7 | 4 | 4 | 2 | 5 | 4 | 5 | ÖÇ8 | 4 | 4 | 2 | 5 | 5 | 3 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|